Ο Τεν Τεν… ωσεί παρών!

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Ο Τεν Τεν είναι ένας ριψοκίνδυνος νεαρός δημοσιογράφος που ζει για την χαρά της ανακάλυψης. Είναι τόσο οξύνους που σχεδόν πάντα βρίσκει «λαβράκια» συνοδευόμενα από εκπληκτικές περιπέτειες. Κάποια στιγμή θα βρεθεί στο στόχαστρο του μυστηριώδους και σκοτεινού συλλέκτη Ιβάν Ιβάνοβιτς Σακχαρίν, όταν από καθαρή σύμπτωση θα πέσει στα χέρια του ένα αντίγραφο του «Μονόκερου», μινιατούρα ενός φημισμένου ιστιοφόρου του 17ου αιώνα. Στο εσωτερικό της μινιατούρας κρύβεται μια περγαμηνή, που αποτελεί το πρώτο από τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη του ανεκτίμητου θησαυρού του Κόκκινου Ράκαμ, ενός θρυλικού κουρσάρου που σκορπούσε τον τρόμο στην εποχή του. Ο διαβολικός Σακχαρίν τα γνωρίζει όλα αυτά και έτσι θα επιχειρήσει να βγάλει από τη μέση τον Τεν Τεν. Ο νεαρός δημοσιογράφος μπλέκεται σε μια ριψοκίνδυνη περιπλάνηση στα πέρατα του κόσμου, με συντροφιά τον θαλασσοδαρμένο φίλο του Καπετάνιο Χάντοκ και τον πιστό του σκύλο Μιλού, ένα πανέξυπνο λευκό φοξ τεριέ…

Εκπληκτικής τεχνολογικής αρτιότητας animation-που αποτέλεσε την πρώτη απόπειρα σ’ αυτό το είδος-του μεγάλου παραμυθά Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο Σπίλπεργκ επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη μεγάλη του αφηγηματική ικανότητα μεταφέροντας στο σινεμά τις περιπέτειες ενός-παγκόσμιας εμβέλειας-δημοφιλούς κόμικ ήρωα, που γεννήθηκε και ανδρώθηκε μέσα από την πένα του Ερζέ. Ο διάσημος σκηνοθέτης φτιάχνει μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη δράση, συνεχόμενη ένταση και σφιχτοδεμένη πλοκή.

Αλλά… υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Ο προβληματισμός μου εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο Σπίλμπεργκ επέλεξε την τεχνική του motion capture (τεχνική στην οποία οι πραγματικές φιγούρες των ηθοποιών μέσω ειδικών αισθητήρων μετατρέπονται σε animation φιγούρες όπως στο Beowolf του Ρόμπερτ Ζεμέκις) για να αφηγηθεί μια ιστορία, η οποία θα μπορούσε με τις εκπληκτικές τεχνολογικές δυνατότητες του σήμερα να γίνει ένας «Indiana Jones» του 21ου αιώνα. Θεωρώ ότι η- ωσεί παρούσα- συμμετοχή των ηθοποιών είναι μια μεγάλη αδυναμία για την ταινία, η οποία εξακολουθώ να τονίζω ότι είναι υποδειγματική σε ότι αφορά την τήρηση των κανόνων μυθοπλασίας και αφηγηματικότητας. Απουσιάζει η αίσθηση του «ζωντανού», που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την οποιαδήποτε –όσο εξελιγμένη και αν είναι- τεχνική του motion capture ή της live action ψηφιακής κινηματογράφησης.

Διαβάστε   "Μπάτμαν": Ο Ρόμπερτ Πάτινσον πρωταγωνιστεί στη νέα, σκοτεινή εκδοχή του Σκοτεινού Ιππότη

 

 

Oι Περιπέτειες του Τεν Τεν: Το Μυστικό του Μονόκερου (The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn, 2011)

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

Ηθοποιοί: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig

Διάρκεια: 107΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από το Netflix