Ο Μπρους Σπρίνγκστιν στο Μπρόντγουεϊ

Του Νίκου Αρτινού

Ο 69χρονος πλέον Μπρους Σπρίνγκστιν είναι ένας εξαιρετικός αφηγητής και αυτή του η ιδιότητα αναδεικνύεται στο ντοκιμαντέρ του Netflix Springsteen on Broadway* (είναι διαθέσιμο στο Netflix από την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018). Ο Σπρίνγκστιν αφηγείται μια σειρά από αναμνήσεις που τελικά είναι απαραίτητες για να καταλάβουμε όλοι εμείς που τον αγαπάμε για το ποιος είναι, πώς γράφει, πως αντλεί την έμπνευσή του και ποια είναι τα κίνητρά του. Μας μιλάει για αυτές τις πολύ δικές του στιγμές στη ζωή του που αποτέλεσαν την έμπνευση για τα τραγούδια τα οποία, τελικά «χρησιμεύουν», ως υπέροχα διαλείμματα μεταξύ των ιστοριών που αφηγείται. Μιλά για τα κρίσιμα σημεία της ζωής του και της καριέρας του, ένα από τα οποία ήταν όταν κλήθηκε να πολεμήσει στο Βιετνάμ. Μιλά για την απώλεια των φίλων του και αναρωτιέται ποιος μπορεί να πήγε στη θέση του,  “επειδή προφανώς κάποιος το έκανε”. Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο τραγουδάει το υπέροχο «Born in the USA». Ο Σπρίνγκστιν είχε πάντα βαθιά πολιτική σκέψη και δράση και συχνά χρησιμοποίησε αυτή την εκπληκτική μουσική για να εκφράσει τις ιδέες του και τις αντιλήψεις του.

Περιγράφει την πρώτη φορά που συναντήθηκε με τον καλό του φίλο Clarence Clemens, ο οποίος δυστυχώς δεν ζει πλέον και παρουσιάζει την πιο ποιητική και ρομαντική ιστορία για τον τρόπο με τον  οποίο ο Clarence τον έμαθε να αισθάνεται, όταν έπαιζε. Έτσι έμαθε να δείχνει αγάπη και εκτίμηση για τους αγαπημένους του, και περιγράφει την απώλεια του Clarence με αντίστοιχο ποιητικό στόμφο: “σα να έχασε τη βροχή”.  Ο Σπρίνγκστιν μιλάει για την πατρότητα και θυμάται τον πατέρα του τότε που τον επισκέφθηκε «αφού μέχρι τότε ήταν ένα φάντασμα για ένα τόσο μακρύ και μεγάλο χρονικό διάστημα», ζητώντας του να μην κάνει τα ίδια λάθη που έκανε ο ίδιος. «Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου με τον πατέρα μου και ήταν ακριβώς ότι χρειαζόμουν». Αυτή η δήλωση του Σπρίνγκστιν δεν προκαλεί έκπληξη, αφού η μουσική του και τα τραγούδια του αναφέρονται στη συγχώρεση και την λήξη των ιστοριών που μας πληγώνουν. Λέει: «ποτέ δεν πίστεψα ότι οι άνθρωποι που έρχονται να με δουν, έρχονται για να τους πω κάτι καινούριο. Πιστεύω ότι έρχονται για να τους θυμίσω πράγματα, να τους θυμίσω ποιοι είναι και η μουσική μου το κάνει πολύ καλά αυτό»

Διαβάστε   "Οίνος Ευφραίνει Φιλίαν": μέρες κρασιού και γυναικών...

Το «Springsteen on Broadway» μας δίνει την δυνατότητα να διαπιστώσουμε την ευαισθησία του «Αφεντικού» και να ξαναζήσουμε κάθε τραγούδι του, αλλά ακούγοντάς το όμως με «καινούριο αυτί».  Λέει: «Θέλω η μουσική μου να έρθει στις μνήμες των ανθρώπων όταν οι καιροί είναι καλοί και επίσης όταν δεν είναι τόσο καλοί. Θέλω η μουσική μου να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη ζωή τους και να τους δυναμώσει με τέτοιο τρόπο όπως δυνάμωσε εμένα.  Με βοήθησε να ανακαλύψω το νόημα της ζωής μου, μου έδωσε σκοπό και μεγάλη χαρά και ελπίζω η μουσική μου να δημιούργησε τα ίδια συναισθήματα και σε εσάς κάτι που μου προσφέρει μια υπέροχη συντροφιά στο ταξίδι μου».

Ο Σπρίνγκστιν είναι πολύ εκφραστικός και πληθωρικός στις εμφανίσεις του στο Broadway και εκφράζεται συνεχώς με αναζωογονητικό χιούμορ! Είναι υπέροχο να βλέπει κάποιος αυτή την πλευρά του, που τον κάνει να λάμπει χωρίς το περιττό βάρος του συγκροτήματος του, «E Street». Απολαμβάνει την παράσταση, σα να είναι ένας μοντέρνος και έφηβος ρόκερ έχοντας κάνει την «επιστροφή του στο μέλλον» με τρόπο καθαρά κινηματογραφικό που αποδίδει με σπουδαίο τρόπο το  ντοκιμαντέρ του Netflix. Ομολογώ ότι ζηλεύω τους ανθρώπους  που είχαν την τύχη να τον απολαύσουν ζωντανά. Παρόλα αυτά το ντοκιμαντέρ Springsteen on Broadway καταφέρνει να «αναπληρώσει» αυτή την αίσθηση, αποδίδοντας με απλό, ποιητικό, όμορφο, εκπαιδευτικό, συναισθηματικό και νοσταλγικό τρόπο, τον χαρακτήρα ενός σπουδαίου σταρ της ροκ μουσικής που με το πέρασμα των χρόνων γίνεται καλύτερος και όχι μια κιτς ρετρό καρικατούρα ενός ένδοξου παρελθόντος.

 

Springsteen on Broadway

Σκηνοθεσία: Θομ Ζίμνυ

Διαβάστε   «28 Εβδομάδες Μετά»: ο τρόμος, ο τρόμος…

Εμφανίζονται οι Μπρους Σπρίνγκστιν και Πάτι Σκιάλφα

Διάρκεια: 153΄

*Το “Ο Μπρους Σπρίνγκστιν στο Μπρόντγουεϊ” βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Μπρους, “Born to Run”, που αποτελεί παγκόσμιο μπεστ σέλερ, και είναι μια μοναδική βραδιά με τον ίδιο, την κιθάρα του, ένα πιάνο και τις πολύ προσωπικές του ιστορίες. Συμμετέχει επίσης η σύζυγός του Πάτι Σκιάλφα.