Ο Κρίστοφερ Νόλαν αποκαλεί το HBO Max τη “χειρότερη υπηρεσία streaming”

Του Jon Porter (Απόδοση στα ελληνικά: Καλλιόπη Αλέτρα)

Ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν άσκησε έντονη κριτική στην απροσδόκητη απόφαση τής Warner Bros. να κυκλοφορήσει όλες τις παραγωγές της για το 2021 ταυτόχρονα στις κινηματογραφικές αίθουσες και το HBO Max, το οποίο αποκάλεσε τη «χειρότερη υπηρεσία streaming».

«Κάποιοι από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες και τους πιο σημαντικούς κινηματογραφικούς αστέρες της βιομηχανίας μας κοιμήθηκαν το προηγούμενο βράδυ θεωρώντας πως εργάζονται για το σπουδαιότερο κινηματογραφικό στούντιο, και ξυπνώντας ανακάλυψαν πως εργάζονταν για τη χειρότερη υπηρεσία streaming», είπε ο σκηνοθέτης στο Hollywood Reporter. Πρόσθεσε πως το στούντιο «διέθετε έναν απίστευτο μηχανισμό προώθησης του έργου των σκηνοθετών», ισχυρίζεται όμως πως το στούντιο ‘αποσυνθέτει’ τον μηχανισμό αυτό, με μια κίνηση «που δεν έχει νόημα από οικονομικής άποψης».

Παρ’ ότι ο Νόλαν έχει υπερασπιστεί έντονα την παρακολούθηση ταινιών στη μεγάλη οθόνη, η κριτική του για την απόφαση της Warner Bros. φαίνεται πως έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισής της. Οι New York Times αναφέρουν πως μεγάλα πρακτορεία και εταιρίες management που σχετίζονται με τις 17 ταινίες δεν ενημερώθηκαν για τα νέα μέχρι περίπου 90 λεπτά πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης, σε μια προσπάθεια αποφυγής διαρροής πληροφοριών.

«Υπάρχει τόσο μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με αυτό, επειδή (η Warner Bros.) δεν το είπε σε κανέναν», είπε ο Νόλαν στο ETOnline. «Το 2021, διαθέτουν κάποιους από τους κορυφαίους σκηνοθέτες στον κόσμο, μερικούς από τους μεγαλύτερους stars στο κόσμο, οι οποίοι εργάστηκαν για χρόνια – σε μερικές περιπτώσεις – σε αυτά τα πρότζεκτ που προορίζονται να αποτελέσουν εμπειρίες της μεγάλης οθόνης. Προορίζονται για το ευρύτερο δυνατό κοινό… Και τώρα χρησιμοποιούνται για την υπηρεσία streaming δίχως καμία συζήτηση.»

Διαβάστε   "Tenet": Η επιστροφή του Κρίστοφερ Νόλαν...

Οι ταινίες που επηρεάζονται από την ανακοίνωση της Warner Bros. περιλαμβάνουν το Dune, το Suicide Squad, το Tom & Jerry, το Godzilla vs. Kong, το Mortal Kombat, το In The Heights, το Space Jam: A New Legacy, και το Matrix 4.

«Υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση», πρόσθεσε ο Νόλαν, «Αφορά το πώς συμπεριφέρεσαι στους σκηνοθέτες και τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι έχουν αφιερώσει κομμάτι του εαυτού τους σε αυτά τα πρότζεκτ. Τους άξιζε να τους συμβουλευτούν και να συζητήσουν μαζί τους σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στο έργο τους».

Εκτός από την αναστάτωση που προκάλεσε η αναπάντεχη ανακοίνωση, η απόφαση της Warner Bros. έχει προκαλέσει ανησυχίες αναφορικά με το ποσό της αποζημίωσης που θα μπορούσαν οι σκηνοθέτες να λάβουν για την δουλειά τους. Οι New York Times σημειώνουν πως πολλές συνεργασίες υπέθεσαν πως τα στούντιο προσπαθούσαν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη από τα box office, οδηγώντας δυνητικά σε τεράστιες πληρωμές για τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι λαμβάνουν ένα μέρος των πωλήσεων εισιτηρίων. Με το νέο μοντέλο, οι συνδρομητές streaming ενδέχεται να αποτελέσουν έναν πιο σημαντικό στόχο για τα στούντιο, με ενδεχομένως μεγάλες επιπτώσεις στα πακέτα πληρωμής.

Το Tenet του Νόλαν υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες που θα κυκλοφορούσαν στις αίθουσες φέτος. Παρ’ ότι ο σκηνοθέτης είπε πως ήταν «ενθουσιασμένος» με την απόδοση του φιλμ στα box office, η ταινία φέρεται να αντιμετώπισε δυσκολίες στο να προκαλέσει αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες το σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας του. Πολλοί κινηματογράφοι ήταν κλειστοί, ενώ άλλοι λειτουργούσαν με περιορισμένες δυνατότητες. Αντίθετα, άλλες δημοφιλείς ταινίες του 2020 κυκλοφόρησαν σε υπηρεσίες streaming, ή αναβλήθηκαν εντελώς.

Διαβάστε   "Oppenheimer": Η νέα "εκρηκτική" ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια δολλάρια στο παγκόσμιο box-office

Παρά την αναστάτωση, ο Νόλαν νιώθει σίγουρος ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στις αίθουσες όταν αυτό θα είναι δυνατό με ασφάλεια, αναφέροντας στο ETOnline πως «η εμπειρία των κινηματογραφικών αιθουσών θα επιστρέψει και θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του συστήματος μακροπρόθεσμα”. Όμως μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν αναφορικά με το πόσο πρόθυμοι είναι οι πελάτες να πληρώσουν για εισιτήρια στο σινεμά, αφού έχουν συνηθίσει να παρακολουθούν αυτές τις μεγάλες κυκλοφορίες από την άνεση του σπιτιού τους.

 

Πηγή: www.theverge.com