Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος στη Λάρισα

Ο Σύνδεσμος φιλολόγων Λάρισας στο πλαίσιο του προγράμματος «Η πόλη που Μαθαίνει» διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Αντώνη Λιάκου με τίτλο «Ο Ελληνικός 20ος αιώνας» (Εκδ. Πόλις), την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020,  ώρα 19:30, στο αμφιθέατρο του 4ου δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Ανθίμου Γαζή & Κουμουνδούρου 17-19).

Οι καθηγητές Ιουλία Κανδήλα, Τάσος Μάττος και Νίκος Αλέτρας-Αρτινός θα συζητήσουν με τον συγγραφέα του βιβλίου για τα κρίσιμα ερωτήματα, τα θερμά σημεία της ιστορίας αυτού του αιώνα, τις αμφισβητούμενες ερμηνείες, τις τομές και τις μακροχρόνιες τάσεις που καθόρισαν τη δημογραφική, την κοινωνική και την πολιτική εξέλιξη της Ελλάδας, εν τέλει την πορεία της στην κρίση και τη μετάβασή της στον αιώνα που διανύουμε.

Ο Αντώνης Λιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Είναι ιστορικός και δίδαξε στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών – Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας – από το 1980 έως το 2014. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Ιστορία και την Θεωρία της Ιστοριογραφίας, επισκέπτης καθηγητής και ερευνητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, τιμήθηκε με το παράσημο του «Ordine al Merito della Repubblica Italliana» για τη συμβολή του στην ιταλική ιστοριογραφία, έλαβε το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου το 2011 για το βιβλίο του Αποκάλυψη, Ουτοπία και Ιστορία, ήταν πρόεδρος του Εθνικού και Κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία (2015-2016), τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη συμβολή του στη δημιουργία του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και είναι υπεύθυνος έκδοσης του προεδρικού Historein. Πεδία έρευνάς του είναι η ελληνική και ιταλική ιστορία 19ου και 20ου αιώνα, η κοινωνική ιστορία, η εθνική ιδεολογία, η ιστορία και η θεωρία της ιστοριογραφίας.

Διαβάστε   «Η δημοκρατία και η ιστορία»: το νέο βιβλίο του Αντώνη Λιάκου