Ο Ιντιάνα Τζόουνς, ο Δίσκος του Πεπρωμένου και η “κατάρα” του box-office…

Η ταινία Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου (Indiana Jones and the Dial of Destiny) έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο, σημειώνοντας box-office ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας ένα προβληματικό ξεκίνημα για την πέμπτη και τελευταία ταινία του διάσημου franchise περιπέτειας με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φόρντ. Κι αυτό, ενώ οι παραγωγοί της ταινίας είχαν βλέψεις για ένα εγχώριο box-office ύψους μεγαλύτερου των 65 εκατομμυρίων.

Η Disney και η Lucasfilm αναμένουν πως η ταινία θα σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία με το ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας, καθώς η Αμερική θα γιορτάζει την αργία της 4ης Ιουλίου, υπολογίζοντας πως έως την Τρίτη, το box-office θα έχει αγγίξει τα 82 εκατομμύρια δολάρια.

Στο εξωτερικό, το μεγαλύτερο box-office σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με 8,9 εκατομμύρια δολάρια, με τη Γαλλία – όπου η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών – να έρχεται στη δεύτερη θέση. Τις δύο χώρες ακολούθησε η Ιαπωνία με 4,7 εκατομμύρια, όπως και η Νότια Κορέα και η Γερμανία με 4,1 εκατομμύρια στο box-office τους.

Για τον Δίσκο του Πεπρωμένου, η πρόκληση ήταν εξαρχής να προσελκύσει νεότερους fans, πέραν εκείνων που  που μεγάλωσαν με το franchise. Το κόστος παραγωγής της ταινίας, η οποία υπέστη μια σειρά από καθυστερήσεις, ανέρχεται στο τεράστιο ποσό των 295 εκατομμυρίων δολαρίων, πριν ακόμη ξεκινήσει η καμπάνια μάρκετινγκ.

Στο πρώτο σαββατοκύριακο κυκλοφορίας της, η ταινία προσέγγισε στις κινηματογραφικές αίθουσες τους μεγαλύτερους ενήλικες, με 42 τοις εκατό των εισιτηρίων να αποδίδεται σε άτομα 45 ετών και άνω και 23 τοις εκατό σε άτομα άνω των 55. Η κατανομή αυτή παρατηρείται πλέον σπάνια και ειδικά όσον αφορά την κυκλοφορία ενός καλοκαιρινού μπλοκμπάστερ. Ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά θεατές – οι οποίοι γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικοί ως προς το τι θα παρακολουθήσουν στη μεγάλη οθόνη και σε streaming πλατφόρμες κινηματογραφικές αίθουσες  δεν ήταν εκείνοι που θα πήγαιναν να παρακολουθήσουν μια ταινία στο πρώτο σαββατοκύριακο της πρεμιέρας της.

Διαβάστε   Τσάντλερ

Ο Δίσκος του Πεπρωμένου είναι η συνέχεια της ταινίας Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) που κυκλοφόρησε το 2008, η οποία σημείωσε ένα εντυπωσιακό τριήμερο ντεμπούτο με 100 εκατομμύρια δολάρια στο box-office. Το Κρυστάλλινο Κρανίο, όπως και οι τρεις πρώτες ταινίες Ιντιάνα Τζόουνς, σκηνοθετήθηκε από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Στη σειρά ταινιών Ιντιάνα Τζόουνς ο 80χρονος ηθοποιός Χάρισον Φορντ υποδύεται και πάλι τον γνωστό αρχαιολόγο, πρωταγωνιστώντας δίπλα στους Φοίβη Γουόλερ-Μπρίτζ, Αντόνιο Μπαντέρας, Τζον Ρις-Ντέιβις, Τόμπι Τζόουνς, Μπόιντ Χόλμπρουκ, Ίθαν Ίσιντορ και Μαντς Μίκελσεν.