Ο Γούντι Άλεν μιλά για το Wonder Wheel: ο κώδικας των ανδρών είναι να μην δείχνουν ποτέ πόνο

Το «Wonder Wheel» αφηγείται τις ιστορίες τεσσάρων ανθρώπων που διασταυρώνονται τη δεκαετία του ‘50 εν μέσω της φρενίτιδας και του χάους, στο εμβληματικό, θεματικό πάρκο του Κόνι Άιλαντ, στη Νέα Υόρκη.  Η Τζίνι (Κέιτ Ουίνσλετ) είναι μία μελαγχολική, συναισθηματικά ασταθής, πρώην ηθοποιός, που πλέον εργάζεται ως σερβιτόρα σε ένα εστιατόριο θαλασσινών. Ο Χάμπτι (Τζιμ Μπελούσι) είναι ο άξεστος χειριστής του Καρουζέλ του πάρκου και σύζυγος της Τζίνι. Ο Μίκι (Τζάστιν Τίμπερλεϊκ), είναι ένας όμορφος, νεαρός ναυαγοσώστης, που ονειρεύεται να γίνει θεατρικός συγγραφέας και ενσαρκώνει όλες τις χαμένες ελπίδες, και η Καρολίνα (Τζούνο Τεμπλ) είναι η αποξενωμένη κόρη του Χάμπτι, η οποία κρύβεται από τους γκάνγκστερ, στο σπίτι του πατέρα της.

Ο Γούντι Άλεν σκηνοθετεί μια ταινία για την αγαπημένη του Νέα Υόρκη (συγκεκριμένα για το Κόνι Άιλαντ) και για τις κρυφές πτυχές της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Ο ίδιος αναφέρει σχετικά για το “Wonder Wheel”:

  • Οι ημέρες της δόξας του Κόνι Άιλαντ ήταν πολύ πριν γεννηθώ, αλλά όταν πήγαινα παρέμενε συναρπαστικό. Πάντα με εντυπωσίαζε. Υπήρχαν τόσοι χαρούμενοι άνθρωποι εκεί, και τόσες πολλές αντικρουόμενες, πολύπλοκες δραστηριότητες που συνέβαιναν. Η ατμόσφαιρα ήταν απίστευτα ζωντανή και σκέφτηκα πως θα ήταν μία πρόκληση το να τοποθετήσω μία τόσο δραματική ιστορία μέσα της.
  • Είτε διαβάζεις αρχαίο ελληνικό δράμα, Σταντάλ, Τολστόι ή Ντίκενς, οι σχέσεις αγάπης είναι πανταχού παρούσες, γιατί προξενούν σε πολλούς ανθρώπους τόση απελπισία και εσωτερικές συγκρούσεις. Οδηγούν σε πληθώρα πολύπλοκων, βαθιών, έντονων, μπερδεμένων και δραματικών συναισθημάτων και περιστάσεων. Συγκεκριμένα, πάντα με ελκύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Μέσα στους αιώνες, οι άνδρες τείνουν να είναι λιγότερο εκφραστικοί με τον πόνο τους. Ο κώδικας των ανδρών είναι να μην δείχνουν ποτέ πόνο. Αντίθετα, οι γυναίκες ήταν ανέκαθεν ανοικτές με τα συναισθήματά τους. Έχω κάνει κυρίως κωμωδίες, άλλα όποτε στρέφομαι στο δράμα, είναι σχεδόν πάντα – όχι πάντα – για γυναίκες σε κρίσιμες περιστάσεις.
  • Προσπαθώ να συνεργάζομαι με ηθοποιούς που διαθέτουν τεράστιο εύρος, βάθος και ένταση, και θέλω να προσπαθήσω να τους δώσω ευκαιρίες να εξασκήσουν αυτές τις αρετές τους. Όταν γράφω μία ιστορία, έχω μία ροπή προς την αποφυγή πολύ διακριτών σκηνών, όπου το συναίσθημα μεταφράζεται με ένα νεύμα. Προτιμώ το πιο φλογερό δράμα, που δίνει στις ηθοποιούς την ευκαιρία να γίνουν πραγματικά συναισθηματικές.
  • Ο διευθυντής φωτογραφίας Βιτόριο Στοράρο είναι ένας ισότιμος συνεργάτης και ιδιοφυής καμεραμάν. Αισθάνομαι ειλικρινά ευγνώμων που συνεργάζομαι με κάποιον που δίνει τέτοια δυσθεώρητη θεατρικότητα στο πρότζεκτ.

 

Διαβάστε   Ο Γούντι Άλεν σέρνει στα δικαστήρια τα Amazon Studios
Σκηνοθεσία – σενάριο: Γούντι Άλεν

Παραγωγή: Λέτι Άρονσον, Έρικα Άρονσον, Έντουαρντ Ουόλσον

Ηθοποιοί: Κέιτ Ουίνσλετ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Τζιμ Μπελούσι, Τζούνο Τεμπλ

Μοντάζ : Αλίσα Λεπσέλτερ

Σχεδιασμός παραγωγής: Σάντο Λοκάστο

Φωτογραφία: Βιτόριο Στοράρο

Διάρκεια: 101’

 

*Η ταινία προβάλλεται στο Victoria Cinema, στη Λάρισα, με ώρες προβολών:

Καθημερινές (Πέμ. έως Τετ.) & ΣΚ: 20:00 & Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 18:00