Ούτε ο Captain America δεν μπορεί να “Υπερασπιστεί τον Jacob” στη νέα σειρά της Apple TV+

Του Richard Lawson (Μετάφραση/Απόδοση: Καλλιόπη Αλέτρα)

Ακόμη ένα φόνος έχει συμβεί. Κάποιος βρίσκεται νεκρός – ένα έφηβο αγόρι αυτή τη φορά, μαχαιρωμένο στο δάσος – και οι γονείς θρηνούν και είναι θυμωμένοι, καθώς ένας αστυνομικός ερευνητής σε σύγχυση προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση. Τα φώτα έχουν σβήσει – πιθανόν ως ένδειξη σεβασμού προς τον νεκρό – και ο καιρός έχει γίνει μουντός. Κι έτσι, ερχόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την ίδια ιστορία.

Τουλάχιστον αυτή τη φορά η ιστορία δεν τοποθετείται στο Σιάτλ, ή στη Νέα Υόρκη. Αυτά τα μέρη έχουν δει πολλές ιστορίες σαν κι αυτή. Τώρα η πλοκή τοποθετείται στο Νιούτον της Μασσαχουσέτης, μια ήσυχη πόλη στα σύνορα με τη Βοστώνη. Η τοποθεσία διαδραματίζει πολύ μικρό ρόλο στην ιστορία, με εξαίρεση κάποιες λίγες προφορές, χαρακτηριστικές της πόλης της Βοστώνης.

Είναι τόσα πολλά στην νέα μίνι σειρά της Apple TV+ Defending Jacob (η οποία έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα streaming στις 24 Απριλίου) που είναι – θλιβερά – οικεία. Ίσως η απαγγελία των διάφορων παραστάσεων φόνων είναι λίγο βολική σε όλη τη ρουτίνα της. Κυρίως όμως είναι κουραστική. Γιατί να συμβαίνει το ίδιο ξανά και ξανά, με το ίδιο σκοτεινό ύφος με το The Killing, ή το The Night Of, ή το Seven Seconds, κλπ; Υπάρχει, άραγε, οτιδήποτε νέο σε αυτή τη σειρά;

Η σειρά βασίζεται σε ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα ενός πρώην βοηθού Εισαγγελέως στην Κομητεία του Middlesex, τον Γουίλιαμ Λάνντεϊ, οπότε διαθέτει ισχυρή πηγή. Και αυτή τη φορά, ο γιος του εισαγγελέα είναι ο βασικός ύποπτος, φέρνοντας έτσι μια επιπλέον προσωπική διάσταση στις διερευνητικές διαδικασίες. Και το cast! Τον πατέρα του κατηγορούμενου υποδύεται ο Κρις Έβανς, επιδεικνύοντας μια σοβαρή εικόνα και ενεργώντας με σοβαρό (αλλά επιτυχημένο) τρόπο. Τη μητέρα υποδύεται η Μισέλ Ντόκερι, η οποία έχει μόλις τελειοποιήσει την αμερικανική προφορά της, και που προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες ενός περιορισμένης αντίληψης χαρακτήρα. Τον κατηγορούμενο δολοφόνο υποδύεται ο Τζέιντεν Λίμπερερ, ένας ανερχόμενος νεαρός ηθοποιός που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να διατηρήσει μια ανατριχιαστική ασάφεια. Διέπραξε όντως αυτό το ήσυχο, λεπτεπίλεπτο παιδί, ένα έγκλημα; Ίσως, αναφέρει με ένα ρίγος η σειρά, με μια ασάφεια του χαρακτήρα τον οποίο ο Λίμπερερ επιδέξια χειρίζεται.

Διαβάστε   "The Tragedy of Macbeth": Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον και η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ πρωταγωνιστούν στην κινηματογραφική μεταφορά του αριστουργήματος του Shakespeare

Πιθανόν αυτό να είναι που πραγματικά διαφοροποιεί το Defending Jacob από αμέτρητες άλλες σοβαρές μίνι-σειρές για δολοφονίες: η συνεπής, διαδικαστική διαδρομή καταστίζεται από μια ανατριχιαστική αβεβαιότητα. Πολλοί από τους θεατές προδιατίθενται να πιστέψουν από την αρχή πως ο εφιάλτης αυτής της έντιμης, ευκατάστατης οικογένειας, τους έχει πλήξει άδικα. Όμως το Defending Jacob, τη σκηνοθεσία του οποίου ανέλαβε ο σκηνοθέτης του Imitation Game, Μόρτεν Τίλντουμ, αμφισβητεί αυτή την εικασία, φέρνοντας σιγά-σιγά στην επιφάνεια την πιθανότητα αυτό το παιδί να διέπραξε στην πραγματικότητα αυτό για το οποίο κατηγορείται από όλους ότι έκανε. Παρ’ ότι πιο ήπιο από το πραγματικά δυσοίωνο τέλος του βιβλίου, το τελευταίο επεισόδιο της σειράς είναι αρκετά τολμηρό, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψιν τις αρκετά ευθυγραμμισμένες, σύμφωνα με το βιβλίο εξελίξεις που είχαν προηγηθεί έως τότε.

Αυτή είναι ίσως η σπάνια μίνι σειρά που θα έπρεπε να έχει γίνει ταινία, παρά το αντίστροφο. Το καλύτερο κομμάτι βρίσκεται στο τέλος, και χρειάζεται επτά θλιβερές ώρες για να φτάσεις εκεί. Είναι όλα για το τίποτα, στην πραγματικότητα: οι επιθέσεις της σειράς στην ορθότητα του νομικού συστήματος υποδαυλίζονται από μερικά ξεσπάσματα μελοδράματος, που είτε αφορούν μια κοινότυπη φράση τύπου «Να καείς στην κόλαση, δολοφόνε!» γραμμένη με σπρέι στην όψη της – κάποτε – τέλειας οικίας τη οικογένειας, είτε μια εξαιρετικά κολακευτική αναδρομή στο παρελθόν του χαρακτήρα του Έβανς. Το Defending Jacob θα έπρεπε να μεταβεί στα πιο ενδιαφέροντα σημεία της υπόθεσης αμέσως, και χωρίς να χρειάζεται οι θεατές να υποστούν περιττές καθυστερήσεις.

To Defending Jacob είναι αρκετά καθηλωτικό, όμως θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ πιο δυσοίωνο – και ενδιαφέρον. Η κύρια ανησυχία όμως σε αυτή την περίπτωση δεν είναι να «φύγεις από την πεπατημένη», αλλά να την παρουσιάσεις όσο το δυνατόν πιο κομψά. Η αποστολή στον μεγαλύτερο βαθμό εξετελέσθη: Οι ερμηνείες δυνατές, η μουσική αποτελεσματικά απειλητική, και η Τσέρι Τζόουνς υποδύεται μια δικηγόρο. Όλα αυτά καθιστούν το Defending Jacob μια σειρά που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, ειδικά σε δύσκολους καιρούς κατ’ οίκον παραμονής.

Διαβάστε   Λάζλο Νέμες: είμαι από τους ελάχιστους που θρηνούν για την εξαφάνιση του παραδοσιακού φιλμ...

Ίσως μοιάζει περίεργο που ένας υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης και ένας πρωταγωνιστής superhero ταινιών ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν αυτό το ξεχωριστό πρότζεκτ. Από αυτή την άποψη, η σειρά αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πολλών περιεχομένων της Apple TV+: Cast πολλών διάσημων αστέρων, λαμπερή, επιμελώς μελετημένη σχετικά με τα σημεία αναφοράς του είδους, και παρ’ όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό χωρίς μια αίσθηση σκοπού. Οι απόκοσμες, τελευταίες σκηνές της σειράς σχεδόν εντυπωσιάζουν, όμως δεν είναι αρκετά έντονες ώστε να χαραχτούν στο μνήμη των θεατών. Αρκετά σύντομα, η θλιβερή ιστορία του Defending Jacob θα αναμειχθεί με όλες τις υπόλοιπες τηλεοπτικές δολοφονίες, ακόμη ένα πτώμα σε μια στοίβα σορών, αξιοσημείωτης μόνο για το ύψος της.

Πηγή: www.vanityfair.com