“Ουρανοξύστης”: ο ανάπηρος Ντουέιν Τζόνσον είναι “πολύ σκληρός για να πεθάνει”…

Ο Γουίλ Σόγιερ, πρώην επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης Ομήρων του FBI και βετεράνος πολέμου, μετά από αναγκαστική συνταξιοδότηση λόγω τραυματισμού, προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας σε ουρανοξύστες.

Σε μια αποστολή στην Κίνα ενοχοποιείται για την ξαφνική ανάφλεξη τμήματος του ψηλότερου, πιο εξελιγμένου και (θεωρητικά) ασφαλέστερου ουρανοξύστη, την ασφάλεια του οποίου είχε μόλις αναλάβει. Ο Γουίλ προσπαθεί να βρει τους υπαίτιους της φωτιάς και να σώσει την οικογένειά του που είναι παγιδευμένη μέσα στο κτίριο.

Όλα ξεκίνησαν από ένα κινέζικο μύθο «Το Μαργαριτάρι Δράκος» που αφορούσε σε ένα μαργαριτάρι που βρήκε ένα αγόρι και το οποίο, χάρη στις μαγικές του δυνάμεις, έδωσε τέλος στην παρατεταμένη ξηρασία του τόπου κι έφερε στο χωριό του αγοριού ευημερία με αποτέλεσμα ο κόσμος έπαψε να πεινά. Όταν κάποιοι πήγαν να κλέψουν το μαργαριτάρι από το αγόρι, εκείνο το κατάπιε και μεταμορφώθηκε σε οργισμένο δράκο που εξαφανίστηκε μέσα στα νερά ενός ποταμού κι από εκεί συνεχίζει να προστατεύει το χωριό του αγοριού και τους κατοίκους του…

Το 2016 ο Ντουέιν Τζόνσον και ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ρόουσον Μάρσαλ Θάρμπερ ολοκληρώνοντας τα γυρίσματα της κωμικής περιπέτειας «Κεντρική Ευφυία» ξεκίνησαν να συζητούν για την επόμενη συνεργασία τους αναζητώντας ένα είδος χαρακτήρα που να μην έχει προσεγγίσει ποτέ ο ηθοποιός υποκριτικά. Και η απόφαση ήταν: γιατί δεν κάνουμε τον χαρακτήρα ευάλωτο συναισθηματικά (σωματική αναπηρία, οικογένεια σε κίνδυνο); Έτσι προέκυψε ο «Ουρανοξύστης» που συνιστά ένα αμάλγαμα ταινιών όπως «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει», «Ο Φυγάς» και «Ο Πύργος της Κολάσεως».

Ο παραολυμπιονίκης Τζεφ Γκλάσμπρενερ, που έχασε το πόδι του σε ηλικία οκτώ ετών και, σε πείσμα όλων όσοι του είχαν πει πως ποτέ του δε θα ασχολούταν ξανά με αθλητισμό, ανέβηκε στο Έβερεστ, ήταν εκείνος που ενέπνευσε τον χαρακτήρα τον Ντουέιν. Μάλιστα ήρθε ο ίδιος στο σετ και μίλησε σε όλους ενώ έδωσε και συγκεκριμένες κατευθύνσεις στον Ντουέιν αναφορικά με τον τρόπο που κάποιος με πρόσθετο μέλος ανεβαίνει σκάλες, πηδάει από ύψος αλλά και τη σχέση που έχει κάποιος με το πρόσθετο μέλος του…

Διαβάστε   Kingsman: ο Χρυσός Κύκλος

Από τι αποτελείται η ταινία; Από ένα πολυπολιτισμικό καστ (στην ταινία ακούγονται μανδαρινά κινέζικα και καντονέζικα), επικίνδυνες σκηνές και το Μαργαριτάρι των 225 ορόφων-για την «κατασκευή» του οποίου απευθύνθηκαν για συμβουλές ακόμα και στον αρχιτέκτονα του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο-Μπουρτζ Χαλίφα (Ντουμπάι)! Σε μια πόλη όπως το Χονγκ Κονγκ που η ρυμοτομία δεν επιτρέπει την ανέγερση άλλων κτιρίων, η μόνη λύση είναι η ανέγερση πολύ ψηλών κτιρίων, οπότε η ιδέα της παραγωγής για έναν ουρανοξύστη τέτοιων διαστάσεων ακούστηκε ρεαλιστική! Μέσα σε 5 μήνες έπρεπε η παραγωγή να υλοποιήσει με τέτοιο τρόπο το όραμά της και να φτιάξει στην πόλη Καουλούν (που σημαίνει εννέα δράκοι) ένα κτίριο που να έχει το σχήμα δράκου και να καταλήγει σε ένα μαργαριτάρι στην κορυφή (που μοιάζει σαν μια σφαίρα που αιωρείται στον ουρανό, πράγμα που αντλεί την έμπνευσή του τις αλυκές της Βολιβίας που μοιάζουν με γιγαντιαίους καθρέφτες και νιώθει κανείς πως στέκεται μέσα στα σύννεφα). Επίσης, ένα πάρκο στη Βρετανική Κολομβία χρησιμοποιήθηκε για να δώσει σάρκα και οστά (μαζί με πολλά FXs) στο πάρκο που θεωρητικά βρίσκεται στο κέντρο του ουρανοξύστη και έχει και έναν καταρράκτη που έχει μήκος όσο 30 όροφοι του κτιρίου.

 

Ουρανοξύστης (Skyscraper)

Σκηνοθεσία: Ρόουσον Μάρσαλ Θάρμπερ

Πρωταγωνιστούν: Ντουέιν Τζόνσον, Νιβ Κάμπελ, Νόα Τέιλορ, Ρόλαντ Μιούλερ

Διάρκεια: 102’

Ημερομηνία Προβολής στις ελληνικές αίθουσες: Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018