Ολοκληρώθηκε το 23 online Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συνολικά 50 ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο προβλήθηκαν από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr. Το καλοκαιρινό και υβριδικό 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου σε φυσικούς χώρους και online! Ωστόσο, μέχρι το καλοκαίρι, οι online προβολές συνεχίζονται.

Το ντοκιμαντέρ Μυστικός Πράκτορας (The Mole Agent) της Μάιτε Αλμπέρντι, το οποίο είναι ανάμεσα στις πέντε ταινίες τεκμηρίωσης που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer του τμήματος Top Docs του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ιστορία με ήρωα τον 83χρονο «μυστικό πράκτορα» Σέρχιο που διεισδύει σε γηροκομείο ως τρόφιμος, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν περιστατικά κακομεταχείρισης. Τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ θα δοθούν στο καλοκαιρινό 23ο ΦΝΘ, όπου θα προβληθούν τα τρία διαγωνιστικά τμήματα, αλλά και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Επίσης, η Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 και προγραμματίζονται δράσεις της και σε εξωτερικούς χώρους.

Εγκαινιάζοντας το νέο τμήμα podcast, το Φεστιβάλ διοργάνωσε μια σειρά κλειστών εργαστηρίων με  επαγγελματίες από το εξωτερικό για ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα podcast. Η παραγωγός ντοκιμαντέρ και podcaster Ντελφίν Σαλτέλ πραγματοποίησε διαδικτυακό εργαστήριο για το περιεχόμενο και τις τεχνικές αφήγησης, ο sound designer και μουσικός Πίτερ Λέοναρντ μίλησε για την ηχοληψία και την παραγωγή podcast, ενώ ο δικηγόρος, ειδικευμένος πάω στα θέματα των δικαιωμάτων Γκόρντον Φάιρμαρκ αναφέρθηκε σε θέματα copyright και προστασίας περιεχομένου.

Διαβάστε   Διαδικτυακή συζήτηση: Ελληνικός Κινηματογράφος και Διανομή

Παράλληλα, το Φεστιβάλ πραγματοποίησε μία ανοιχτή για το κοινό συζήτηση στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, στην οποία συμμετείχαν ο Φώτης Σεργουλόπουλος, παρουσιαστής, ηθοποιός, επιχειρηματίας (podcasts LIFO), ο Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης (pod.gr) και η Δάφνη Καρνέζη, δημοσιογράφος (ιδρύτρια του The Greek Podcast Project). Σύντομα, τόσο τα εργαστήρια, όσο και η ανοιχτή συζήτηση θα είναι διαθέσιμα στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube (youtube.com/filmfestivalgr) υποτιτλισμένα στα ελληνικά. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του νέου τμήματος podcast θα ανακοινωθεί σύντομα ανοιχτό κάλεσμα για κατάθεση πρωτότυπων podcast από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος, το Φεστιβάλ πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα με τίτλο «Προορισμός: Ταξίδι». Το αφιέρωμα συνοδεύεται από μία δίγλωσση ειδική έκδοση, στην οποία άνθρωποι του σινεμά, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί προσεγγίζουν τις διαφορετικές πτυχές του ταξιδιού.

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από το ντοκιμαντέρ The Mole Agent