Οι ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 2019

Το 72ο Φεστιβάλ των Καννών θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου και οι ταινίες που θα συμμετάσχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα είναι οι εξής:

 

Pain and Glory 

Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ

Η ταινία περιγράφει τις συναντήσεις που πραγματοποιεί ένας σκηνοθέτης, κατά την περίοδο της σωματικής του αποδυνάμωσης. Από την παιδική του ηλικία κατά δεκαετία του 1960, τον πρώτο του έρωτα το 1980, ως το μεγάλο εσωτερικό του κενό, εξαιτίας του οποίου αδυνατεί να δημιουργήσει άλλες ταινίες. Η ταινία μιλά για τη δημιουργία, για τη δυσκολία του να την απομονώσει κάποιος από την ίδια του τη ζωή, αλλά και για τα πάθη που δίνουν νόημα και ελπίδα στη ζωή των ανθρώπων.

 

The Wild Goose Lake

Σκηνοθεσία: Ντιάο Γινάν

Ένας καταδιωκόμενος γκάνγκστερ αναγκάζεται να θυσιαστεί, προκειμένου να σώσει την οικογένειά του και μια γυναίκα που συναντά καθώς τρέχει για να ξεφύγει.

Locandina italiana Wild Goose Lake

 

Les Miserables

Σκηνοθεσία: Λατζ Λι

Αναπτύσσοντας παραλληλισμούς ανάμεσα στο Παρίσι της σημερινής εποχής και την ίδια περιοχή που ο Βίκτωρ Ουγκώ επέλεξε να αναπτύξει τους “Άθλιους” το 1862, ο βραβευμένος Λατζ Λι αφηγείται την ένταση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο αντίπαλων συμμοριών στα προάστια του Παρισιού, μέσα από τα μάτια μιας ομάδας αστυνομικών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης.

 

Sorry We Missed You

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς

Ο Ρίκι κι η οικογένειά του βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα διαρκές χρέος μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, η οικογενειακή τους ζωή όμως φτάνει σε κρίσιμο σημείο, καθώς ο καθένας τους κατευθύνεται προς διαφορετικά μονοπάτια.

 

A Hidden Life

Σκηνοθεσία: Τέρενς Μάλικ

Ένας Αυστριακός αμφισβητίας νέος αρνείται να πολεμήσει για χάρη των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτελείται το 1943. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του ίδιου και της συζύγου του στη διαδρομή αντίστασής τους, μέσα από τα γράμματα που ανταλλάζουν εν καιρώ πολέμου, και καθώς το ζευγάρι έρχεται σε σύγκρουση με το στενό του περιβάλλον στην πόλη τους, την κυβέρνηση, την εκκλησία, και ακόμη και τους φίλους τους.

Διαβάστε   Cannes 2019: στο αριστουργηματικό "Παράσιτο" του Κορεάτη Bong Joon-ho ο Χρυσός Φοίνικας-αναλυτικά τα βραβεία

Το «Radegund» του Τέρενς Μάλικ αλλάζει τίτλο σε «A Hidden Life» και (πιθανότατα) πάει Κάννες

 

The Traitor

Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο

Η αληθινή ιστορία του πρώτου πληροφοριοδότη της Μαφίας, Τομάσο Μπουσέτα, αποκαλούμενο και ως “αφεντικό των δύο κόσμων”, στη Σικελία του 1980.

 

Parasite

Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν-χο

Ο σπουδαίος Κορεάτης σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-χο (Ο Επισκέπτης, Όκτζα, Μητέρα, Snowpiercer) επιστρέφει στις Κάννες με ένα δυνατό δραματικό θρίλερ. Όντας όλοι άνεργοι, τα μέλη της οικογένειας του Ki-taek εκφράζουν ένα περίεργο ενδιαφέρον για την οικογένεια Πάρκ, με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε ένα απροσδόκητο περιστατικό.

https://www.youtube.com/watch?v=JLIIxDQmjyg

 

Nighthawk

Σκηνοθεσία: Κλέμπερ Μεντόντσα Φίλο και Ζουλιάνο Ντορνέλες

Ένας σκηνοθέτης αποφασίζει να ταξιδέψει σε ένα χωριό στα βάθη της Βραζιλίας προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ. Σταδιακά όμως ανακαλύπτει πως οι ντόπιοι δεν είναι αυτό ακριβώς που δείχνουν, και πως κρύβουν επικίνδυνα μυστικά.

 

Young Ahmed

Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ & Λικ Νταρντέν

Στο Βέλγιο του σήμερα, ο 13χρονος Άχμεντ διχάζεται ανάμεσα στα ιδανικά αγνότητος του ιμάμη του και στις προκλήσεις της ζωής. Πώς θα μπορέσει η αγάπη του για τη ζωή να υπερισχύσει της επιθυμίας του να την αφαιρέσει από άλλους;

 

Oh Mercy!

Σκηνοθεσία: Αρνό Ντεπλεσάν

Μια ομάδα αστυνομικών κυκλοφορεί στην πόλη το βράδυ των Χριστουγέννων στο Ρουμπαί και αναλαμβάνουν την υπόθεση της δολοφονίας μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Συλλαμβάνουν τις γειτόνισσές της – ένα ζευγάρι εθισμένων αλκοολικών γυναικών. Ο έμπειρος διοικητής κι ένας νέος, άπειρος αστυνομικός θα αντιμετωπίσουν πολλά διλήμματα. Πρωταγωνιστεί η Λέα Σεϊντού.

Roubaix, une lumière

 

Atlantique

Σκηνοθεσία: Ματί Ντιοπ

Στο μακρινό μέλλον, σε έναν ουρανοξύστη που πρόκειται να εγκαινιαστεί σε ένα προάστιο του Ντακάρ κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού η Αντά, μια 17χρονη αρραβωνιασμένη κοπέλα ερωτεύεται τον Σουλεϊμάν, έναν εργάτη. Ένα βράδυ, οι εργάτες φεύγουν από τη χώρα μέσω της θάλασσας, με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος. Λίγες μέρες μετά όμως, μια πυρκαγιά καταστρέφει τη δεξίωση γάμου της κοπέλας και ένας μυστηριώδης πυρετός αρχίζει να εξαπλώνεται. Θα καταφέρει το αγόρι να επιστρέψει πίσω για εκείνη;

Διαβάστε   Ο "Ηλεκτρικός Κύκνος" της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Atlantique

 

Matthias and Maxine

Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Ντολάν

Δύο παιδικοί φίλοι που πλησιάζουν τα 30, ο Ματ κι ο Μαξ, πάνε σε ένα πάρτι για να διασκεδάσουν πριν ο Μαξ φύγει για ένα ταξίδι 2 ετών. Ένα αναπάντεχο φιλί θα αλλάξει τα πάντα.

Matthias & Maxime

 

The Whistlers

Σκηνοθεσία: Κορνέλιου Πορομπόιου

Δεν είναι όλα όπως φαίνονται για έναν επιθεωρητή της αστυνομίας από το Βουκουρέστι, που ενεργεί και από τις δύο πλευρές του νόμου, επιχειρεί μια ληστεία, και καλείται να διαχειριστεί κάθε απροσδόκητο γεγονός, ανατροπές και προδοσίες. Μια μυστική γλώσσα σφυριγμάτων που χρησιμοποιείται σε ένα Ισπανικό νησί, μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί της επιχείρησης.

Αποτέλεσμα εικόνας για The Whistlers, Corneliu Porumboiu

 

Frankie

Σκηνοθεσία: Άιρα Σακς

Κατά τη διάρκεια μιας μέρας διακοπών στη Σίντρα, μια ιστορική πόλη της Πορτογαλίας, γνωστή για τους κήπους και τα παραμυθένια παλάτια, τρεις γενιές ανθρώπων θα βρεθούν αντιμέτωπες με εμπειρίες που θα αλλάξουν σημαντικά τις ζωές τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Frankie, Ira Sachs

 

Portrait of a Lady on Fire

Σκηνοθεσία: Σελίν Σιαμά

Στη Γαλλία του 1760 η Μαριάν, μια ζωγράφος προσλαμβάνεται για να ζωγραφίσει το γαμήλιο πορτρέτο μιας νεαρής κοπέλας που έχει μόλις φύγει από το μοναστήρι, και οδεύει διστακτικά προς έναν προκαθορισμένο γάμο. Η ζωγράφος πρέπει να την ζωγραφίσει χωρίς η νεαρή κοπέλα να το αντιληφθεί, κι έτσι την παρατηρεί στη διάρκεια της μέρας, και τη ζωγραφίζει κρυφά τη νύχτα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Portrait of a Lady on Fire, Celine Sciamma

 

It Must be Heaven

Σκηνοθεσία: Ελία Σουλεϊμάν

Ο Ελία Σουλεϊμάν, ο κεντρικός χαρακτήρας και αφηγητής, αποδρά από την Παλαιστίνη στην αναζήτηση μιας άλλης πατρίδας, όμως όπου κι αν πηγαίνει, συνειδητοποιεί ότι αυτά από τα οποία προσπαθεί να ξεφύγει, συνεχίζουν να τον ακολουθούν. Όσο μακριά κι αν ταξιδεύει, από το Παρίσι ως τη Νέα Υόρκη, κάτι του θυμίζει την Παλαιστίνη. Η αστυνομία, ο έλεγχος στα σύνορα, ο ρατσισμός, είναι πάντα εκεί. Ο Ελία Σουλεϊμάν θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: τι μπορούμε να αποκαλούμε πραγματικά σπίτι; Από τον βραβευμένο σκηνοθέτη, ένα έπος που εξερευνά την ταυτότητα, την εθνικότητα και την αίσθηση του “ανήκειν”, στο οποίο το χιούμορ φέρνει την ελπίδα τόσο για τον Σουλεϊμάν τον ίδιο, όσο και για πολλούς άλλους.

Διαβάστε   Στον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ο Χρυσός Λέοντας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

It Must Be Heaven

 

The Dead Don’t Die

Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους

Σε μια ειρηνική επαρχιακή πόλη, οι νεκροί σηκώνονται από τους τάφους τους και οι φιλήσυχοι κάτοικοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους όχλους των ζόμπι.

 

Sibyl

Σκηνοθεσία: Ζαστίν Τριέ

Η Σιμπύλ, μια ψυχοθεραπεύτρια, επιστρέφει στο πραγματικό της πάθος: το γράψιμο. Όμως η νέα της ασθενής, η Μαργκό, μια προβληματική ανερχόμενη ηθοποιός, αποδεικνύεται τόσο έντονη πηγή έμπνευσης, που η γιατρός δε μπορεί να αντισταθεί. Φτάνοντας σε βαθμό σχεδόν εμμονής με την ασθενή, η Σιμπύλ εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στην ταραχώδη καθημερινότητα της Μαργκό, ξαναζώντας μαζί της βίαιες αναμνήσεις από το παρελθόν της.

Αποτέλεσμα εικόνας για Sybil, Justine Triet

 

Little Joe

Σκηνοθεσία: Τζέσικα Χάουσνερ

Η Άλις, μια ανύπαντρη μητέρα, εργάζεται σε μια εταιρεία που αναπτύσσει νέα είδη φυτών. Έχει σχεδιάσει ένα νέο πορφυρό λουλούδι, αξιοπρόσεκτο όχι μόνο για την ομορφιά, αλλά και για τη θεραπευτική του ιδιότητα. Με την κατάλληλη μεταχείριση, το λουλούδι μπορεί να κάνει τον ιδιοκτήτη του πραγματικά χαρούμενο. Ενάντια στην πολιτική της εταιρείας, η γυναίκα παίρνει ένα από αυτά τα λουλούδια σπίτι ως δώρο για τον έφηβο γιο της, τον Τζο. Καθώς όμως το λουλούδι μεγαλώνει, η γυναίκα υποπτεύεται πως μπορεί τελικά να μην είναι τόσο ακίνδυνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Little Joe, Jessica Hausner