Οι παραχαράκτες της ανθρώπινης προσωπικότητας…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Ο Σάλομον Σόροβιτς, παραχαράκτης και μποέμ, συλλαμβάνεται από τους ναζί και κλείνεται στο στρατόπεδο του Σαχσενχάουζεν. Εκεί θα λάβει μέρος στην επιχείρηση «Μπέρναρντ», με την οποία οι Γερμανοί προσπάθησαν να πλήξουν την οικονομία των Συμμάχων, τυπώνοντας εκατομμύρια πλαστές στερλίνες.

Το φιλμ του Στέφαν Ρουτσοβίτσκι είναι μια δραματική βιογραφία που αφορά ένα κομμάτι της ζωής του πιο διάσημου παραχαράκτη της ανθρωπότητας. Ο Εβραίος Σάλι Σόροβιτς, κυνικός τυχοδιώκτης βοήθησε τους Ναζί στην προσπάθεια τους να καταστρέψουν την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας αρχικά και των ΗΠΑ στην συνέχεια, χωρίς όμως επιτυχία. Η ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης παρουσιάζεται μέσα από περιστατικά και ανθρώπινες συμπεριφορές με εντέχνως «κοκκώδη» κινηματογράφηση που προσφέρει επιπλέον ρεαλισμό στην αναπαράσταση της εποχής. Η αλλαγή στην συμπεριφορά του Σόροβιτς που μετατρέπεται από αδιάφορο μισάνθρωπο και φιλοτομαριστή σε ευσυνείδητο πατριώτη και αντιστασιακό δίνεται μέσα από τις λιγοστές εκφράσεις του προσώπου του Κάρλ Μάρκοβιτς, ο οποίος με την εξαιρετική του ερμηνεία αποδεικνύει πως η υποκριτική δεν έχει πατρίδα.

Πέρα από την ρεαλιστική απεικόνιση της βαναυσότητας και του εξευτελισμού που υπέστησαν οι Εβραίοι κρατούμενοι από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντιπαράθεση του Σόροβιτς με τον συγκρατούμενό του Μπούλγκερ, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να σαμποτάρουν τους Ναζί και όχι να συνεργαστούν μαζί τους. Ο Σόροβιτς πιστεύει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ζήσουν με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμα και με την «παραχάραξη» των προσωπικοτήτων τους. Εξαιρετικό φιλμ, μελαγχολικό και σκοτεινό, με ανθρωπιστικά και αντιρατσιστικά μηνύματα, χωρίς λογοκοπίες, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 2007.

 

Διαβάστε   Μια Υπέροχη Ζωή...

Οι Παραχαράκτες (Die Fälscher, 2007)

Σκηνοθεσία: Stefan Ruzowitzky

Ηθοποιοί: Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow

Διάρκεια: 98΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από την Amazon Prime Video