Οι πέντε καλύτερες ταινίες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Του John Cherwa 

 

Μερικές στιγμές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αληθινές ή φανταστικές, αξίξει ν’ αποθανατιστούν στη μεγάλη οθόνη. Εδώ σας παρουσιάζουμε πέντε ταινίες που πρέπει να δείτε – ίσως ακόμη και αντί για την πραγματική δράση που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην Πιον-Γιανγκ.

The Cutting Edge (1992): Αυτή η ρομαντική κομεντί είναι η απόλυτη φαντασία με σλόγκαν «η Απόλυτη σχέση αγάπης και πατινάζ». Η ταινία αναφέρεται σ’ ένα κακομαθημένο πλουσιoκόριτσο πατινέρ (την υποδύεται η Moira Κelly) και σ’ έναν παίκτη του χόκει (τον υποδύεται ο D.B. Sweeney), ο οποίος αποφασίζει να ασχοληθεί με το καλλιτεχνικό πατινάζ έπειτα από έναν τραυματισμό. Μαντέψτε λοιπόν: Μισούν ο ένας τον άλλο στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας όταν τελικά – προς έκπληξη όλων, ερωτεύονται. Αυτό που μένει να δείτε, είναι, αν θα κατακτήσουν το χρυσό…

 

 

Cool Runnings (1993): Η ιστορία της τζαμαικανής ομάδας αγώνων ελκήθρου είναι η προσωποποίηση του Ολυμπιακού πνεύματος. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας αποτελεί προϊόν φαντασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε  κάθε ταινία που έχει σχέση με τον αθλητισμό. Ωστόσο το πλαίσιο της ταινίας αναφέρεται στην πραγματικότητα: ένας τζαμαικανός δρομέας που έχει αποκλειστεί από τους Εαρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες συγκεντρώνει μερικούς τύπους και ξεκινά μια ομάδα για να διαγωνιστεί στους αγώνες ελκήθρου το 1998 στο Κάλγκαρι, στον Καναδά. Πρωταγωνιστής της ταινίας ο κωμικός ηθοποιός John Candy.

 

 

Miracle (2004): Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τη θρυλική ατάκα του εκφωνητή αγώνων Al Michael’s – «Πιστεύετε στα θαύματα;» – μετά τη νίκη της αμερικανικής ομάδας αντρών χόκει έναντι της ρωσικής στους Αγώνες του Lake Placid στη Νέα Υόρκη το 1980. Στην πραγματικότητα, η ταινία αποδίδει σχεδόν πιστά τα πραγματικά γεγονότα, ειδικά όταν πρόκειται για την Disney, που σχεδόν πάντα επιλέγει το συναίσθημα αντί των γεγονότων. Ο Kurt Russell υποδύεται τον προπονητή της αμερικανικής ομάδας Herb Brooks, σε μια από τις ελάχιστες sport ταινίες που δεν «αστειεύεται».

Διαβάστε   Ο Αϊ-Βασίλης Είναι... Σκέτη Λέρα!

 

https://www.youtube.com/watch?v=wZBb_8WQKUA

 

Eddie the Eagle (2016): Η ταινία αναφέρεται στην αληθινή ιστορία ενός παιδιού με μικρές αθλητικές ικανότητες, που ανακαλύπτει το κατάλληλο άθλημα στην κατάλληλη χώρα, ώστε να γίνει Ολυμπιονίκης. Σήμερα, η Αγγλία αντιμετωπίζει τους σκιέρ, όπως η Τζαμάικα τους αθλητές αγώνων ελκήθρου. Όμως τον καιρό που ο Eddie Edwards έφτιαξε την ομάδα το 1998 , το Ολυμπιακό του όνειρο πραγματοποιήθηκε, παρά τη σκληρή αντιμετώπιση των συμπατριωτών του. Η ταινία περιλαμβάνει στο καστ και τον Hugh Jackman, οπότε και μόνο αυτό το γεγονός καθιστά την ταινία άξια να τη δει κάποιος.

 

 

I, Tonya (2017): Η ταινία αυτή παίζεται στους κινηματογράφους και σίγουρα αξίζει να τη δει κανείς. Το “mockumentary” αναδεικνύει την ιστορία της πατινέρ Tonya Harding και τον ‘πόλεμο’ που δέχτηκε από την αντίπαλό της, Nancy Kerrigan. Η ταινία έχει προταθεί για τρία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής νίκης για την Allison Janney υποδυόμενη τη μητέρα της Tonya. Είναι κωμική, στενάχωρη και, μερικές φορές, βίαιη. Υπάρχει πλήθος «απαγορευμένων λέξεων». Είναι επίσης αληθινή, αλλά όχι εντελώς.

 

 

 

Πρώτη δημοσίευση: latimes.comΜετάφραση-απόδοση: Καλλιόπη Αλέτρα