“Οι Ένοικοι του Τρόμου”: Τρόμος, σασπένς και συναίσθημα στην ταϋλανδέζικη αριστουργηματική ταινία του Netflix

Η Ning (Nittha Jirayungyurn) και ο Kwin (Sukollawat Kanarot) είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζουν με την κόρη τους, Ing (Thanyaphat Mayuraleela), στο σπίτι του Kwin. Όταν το ζευγάρι αποφασίζει να μετακομίσει σε ένα άλλο διαμέρισμα, ο Kwin νοικιάσει το νοικιάζει το σπίτι του στον Dr. Nuch (Namfon Pakdee) και τη Ratree (Penpak Sirikul). Μια μέρα, όταν η Ning επιστρέφει στο σπίτι της για να πάρει μερικές παλιές φωτογραφίες για τη σχολική εργασία της κόρης της, παρατηρεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Επίσης, η παλιά της γειτόνισσα, Aunty Phorn (Natniphaporm Ingamornrat), ζητάει επειγόντως από τη Ning να έρθει στο σπίτι της και την προειδοποιεί ότι οι νέοι ένοικοι προβαίνουν σε πρακτικές που παραπέμπουν σε αίρεση, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι έχει δει κοράκια να πετούν πάνω από το σπίτι. Τα πράγματα κλιμακώνονται όταν η Ning και η Ing στοιχειώνονται από ένα σκοτεινό πνεύμα. Αφού εντοπίζει ένα μυστηριώδες τατουάζ στο στήθος του Kwin, η Ning αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο σύζυγός της έχει κάποια σχέση με το πνεύμα και την αίρεση που υπάρχει στο διαμέρισμα.

Το Home for Rent (Οι Ένοικοι του Τρόμου) είναι η νέα ταϋλανδέζικη ταινία τρόμου του Netflix από τον σκηνοθέτη Sophon Sakdaphisit, η οποία μπορεί να διαφοροποιηθεί σε δύο τμήματα: το ένα επικεντρώνεται σε jump scares, ενώ το άλλο είναι πιο βαθυστόχαστο και συναισθηματικό.

Ο Sakdaphisit δημιουργεί μια απόκοσμη και τρομακτική ατμόσφαιρα, ενώ τα jump scares είναι επιδέξια κατασκευασμένα, χωρίς όμως τίποτα να σε προετοιμάζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Αρχικά, παρακολουθούμε τα γεγονότα από την πλευρά της Ning, ενώ στη συνέχεια βλέπουμε τα πράγματα από την οπτική του Kwin, και όλα ξαφνικά βγάζουν νόημα. Ο τρόμος εκεί δεν δημιουργείται μέσω jump scares, αλλά μέσω ενός μηνύματος: Να είστε προσεκτικοί πριν εμπιστευτείτε κάποιον άλλο.

Διαβάστε   Το σήριαλ "Maniac" διαθέσιμο στο Netflix από την Παρασκευή 21/9/2018

Μέσω της αναφοράς τους στις αιρέσεις, η ταινία αναδεικνύει τη θλίψη ως ένα ισχυρό συναίσθημα, καθώς μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά την απώλεια κάποιου κοντινού τους προσώπου. Ή μπορεί, με κάποιο τρόπο να επιστρέψουν στην κανονική τους ρουτίνα με τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου, αλλά μια μέρα, ξαφνικά, να θυμηθούν εκείνο το ξεχωριστό άτομο που δεν είναι πια μαζί τους και να πέσουν ξανά στη θλίψη. Τέτοια άτομα είναι δυνατόν να χειραγωγηθούν από μέλη αιρέσεων ή από οποιονδήποτε ισχυρίζεται ότι έχει επαφή με τους νεκρούς.

Οι δύο σεναριογράφοι, Tanida Hantaweewatana και Sophon Sakdaphisit, θίγουν το δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών στο Home for Rent. Στην οικογένεια της ταινίας, ο ένας από τους δύο υποφέρει από ένα βαθύ αίσθημα ενοχής και πόνου λόγω της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, ενώ ο άλλος αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις αυτής της συναισθηματικής φάσης. Εφόσον πρόκειται για ταινία τρόμου, τα προαναφερθέντα συναισθήματα εκδηλώνονται με τη μορφή κάτι υπερφυσικού, αναγκάζοντας έτσι τον – συγκριτικά – πιο σώφρονα γονέα να αναζητήσει λύση. Όπως σε πολλές ταινίες τρόμου, η ανάγκη να καταφύγει κανείς σε αντιεπιστημονικές μεθόδους είτε για να αναστήσει τους νεκρούς είτε για να επικοινωνήσει με αυτούς αποτελεί μια κριτική προς την αδυναμία του ανθρώπινου νου να αφήσει πίσω του το παρελθόν. Αυτή η συνήθεια ενδέχεται να πηγάζει από μια πληθώρα λόγων, αλλά αυτός στον οποίο εστιάζουν οι συγγραφείς είναι η πράξη του να προχωράς πολύ γρήγορα αντί να επεξεργάζεσαι το τραύμα σου τα συναισθήματά σου, ή να αναζητάς θεραπεία.

Αντί να συμπάσχουν απλώς με τους χαρακτήρες που πενθούν, ο Sophon και η Tanida υπογραμμίζουν τις άσχημες συνέπειες μιας ανθυγιεινής σχέσης στην οποία κυριαρχεί το πένθος. Επιπλέον, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της ταινίας, η ταινία εμβαθύνει στο θέμα του πληθωρισμού, που είναι η βασική αιτία όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο Ning και ο Kwin. Τα χρήματα δεν είναι πάντα η λύση σε όλα, αλλά τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το ζευγάρι θα μπορούσαν να είχαν ξεπεραστεί με μερικά επιπλέον μετρητά, αποτρέποντάς τους έτσι από το να αντιμετωπίσουν πνεύματα, φαντάσματα και αιρέσεις.

Διαβάστε   Ολοκληρώθηκε η συμφωνία αγοράς της MGM από την Amazon

Το Home for Rent είναι μια πολύ καλή ταινία τρόμου γεμάτη με πολλές ανατριχιαστικές στιγμές, ενώ το κοινό συμπονεί τους χαρακτήρες και νιώθει κοντά με αυτούς, επειδή αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό φόβο τού να γίνει κανείς γονιός σε μια ασταθή οικονομικά κοινωνία.

 

Home for Rent (Οι Ένοικοι του Τρόμου, 2023)

Σκηνοθεσία: Sophon Sakdaphisit

Ηθοποιοί: Nittha Jirayungyurn, Sukollawat Kanarot, Penpak Sirikul, Thanyaphat Mayuraleela, Namfon Pakdee

Διάρκεια: 124′

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix από τις 10 Αυγούστου 2023