Ξεκινά σήμερα το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan (BIFF)

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας

Παρακολουθώ το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά), και έχω την αίσθηση ότι η αναζωογονητική εμπειρία της  προηγούμενης χρονιάς θα συνεχιστεί και φέτος! Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan (BIFF) ξεκινά σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στο λιμάνι της πόλης Busan (νοτιοανατολικά της Κορέας), επιστρέφοντας στην πλήρη σύνθεσή του, αφού στη διάρκεια της πανδημίας διεξήχθη on line και σε περιορισμένη, επί τόπου, κλίμακα. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο θέατρο του Busan Cinema Center με τη συμμετοχή περίπου 4.000 μελών της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Οι ηθοποιοί Ryu Jung-yeol και Jeon Yeo-been θα είναι οι συμπαρουσιαστές της τελετής.

Η ταινία Scent of Wind του Ιρανού σκηνοθέτη Hadi Mohaghegh θα είναι η ταινία έναρξης του φετινού BIFF, ενώ θα παρουσιαστούν τα κινηματογραφικά έργα περίπου 240 σκηνοθετών από 71 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας λήξης, A Man, του Ιάπωνα σκηνοθέτη Ishikawa Kei. Ο αριθμός των επιλεγμένων ταινιών του 2022 αυξήθηκε ελαφρώς από τις 223 ταινίες του φεστιβάλ του 2021.

Ενώ πολλοί ξένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες δεν μπόρεσαν να έρθουν στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ασίας τα τελευταία δύο χρόνια, δεκάδες μεγάλα ονόματα θα επισκεφθούν την Κορέα για να συμμετάσχουν στο BIFF φέτος. Μεταξύ αυτών είναι ο ηθοποιός Tony Leung Chiu-wai από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί ως ο “Ασιάτης κινηματογραφιστής της χρονιάς”, και ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Hirokazu Kore-eda, ο οποίος είναι γνωστός εδώ για την κορεατική ταινία του Broker, για την οποία ο Κορεάτης ηθοποιός Song Kang-ho κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Ο Αμερικανός παραγωγός Τζον Λάντο θα επισκεφθεί επίσης το Busan για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό ένα 15λεπτο απόσπασμα της ταινίας Avatar: Ο δρόμος του νερού, η οποία θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο, και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τζέιμς Κάμερον, θα έχει μια διαδικτυακή συνάντηση με τους ενθουσιώδεις θαυμαστές της ταινίας του.

Διαβάστε   Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan ανακοίνωσε τους νικητές των φετινών βραβείων Asian Project Market

Μία από τις σημαντικότερες ενότητες του φεστιβάλ είναι ένα ειδικό πρόγραμμα masterclasses με τίτλο “Το σπίτι των ηθοποιών”, όπου σπουδαίοι Κορεάτες ηθοποιοί μοιράζονται τις προσεγγίσεις τους για την υποκριτική και τη δημιουργία χαρακτήρων. Η σύνθεση του φετινού προγράμματος περιλαμβάνει τους Gang Dong-won, Lee Young-ae, Han Ji-min και Ha Jung-woo.

Στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα “New Currents” που παρουσιάζει τις πρώτες ή δεύτερες ταινίες μεγάλου μήκους ανερχόμενων σκηνοθετών, δέκα ταινίες, μεταξύ των οποίων οι Ajoomma του He Shuming, Hail to Hell του Lim Oh-jeong και Shivamma του Jaishankar Aryar, θα διεκδικήσουν το βραβείο.

Ο Serge Toubiana, πρόεδρος της Unifrance, θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το βραβείο New Currents, έχοντας ως μέλη τον Γάλλο σκηνοθέτη Alain Guiraudie, την Ινδονήσια σκηνοθέτιδα Kamila Andini, τον Ιάπωνα ηθοποιό Ryo Kase και τον Lee Eugene, πρόεδρο της ZIP CINEMA και παραγωγό της ταινίας Broker.

Το BIFF θα πραγματοποιήσει επίσης μια εκδήλωση για να τιμήσει τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ (πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου), ο οποίος πρωτοστάτησε στο κινηματογραφικό κίνημα της Nouvelle Vague και σκηνοθέτησε πολλά αριστουργήματα για περισσότερο από μισό αιώνα, όπως τα Χωρίς Ανάσα, Περιφρόνηση και Alphaville.

Το τμήμα “On Screen”, που έκανε την πρεμιέρα του πέρυσι για να παρουσιάσει τις νέες δραματικές σειρές που θα κυκλοφορήσουν μέσω υπηρεσιών over-the-top (OTT), φέτος περιλαμβάνει εννέα projects, μεταξύ των οποίων το Yonder του Lee Joon-ik, το Glitch του Roh Deok και το Connect του Miike Takashi.

Η ενότητα “Korean Cinema Today: Special Screenings”  εισήχθη πρόσφατα στο πρόγραμμα του φεστιβάλ με σκοπό την προώθηση δημοφιλών εμπορικών ταινιών που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει. Δύο ταινίες σε αυτό το τμήμα είναι το 20th Century Girl του Bang Woo-ri και το The Boys του Chung Ji-young.

Διαβάστε   Ο Lee Je-hoon και η Park Eun-bin θα είναι οι παρουσιαστές της τελετής έναρξης του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπουσάν

Η πλατφόρμα του BIFF, Asian Content & Film Market, που αναφέρεται στην βιομηχανική διάσταση του σινεμά και η οποία διεξαγόταν έως πέρυσι on line, φέτος θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης και επί τόπου, για πρώτη φορά από το 2019. Επίσης, τα επιμέρους χρηματοδοτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα Asian Cinema Fund, Asian Film Academy και Platform Busan, τα οποία είχαν ανασταλεί τα τελευταία δύο χρόνια,  θα συνεχίσουν και πάλι τη λειτουργία τους φέτος.