“Νυχτερινή Πτήση”: ένα αγωνιώδες κυνηγητό γάτας-ποντικιού…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας

Η «Νυχτερινή πτήση» ξεκινάει σαν μια κλασική ρομαντική ταινία αγάπης και έρωτα. Εκείνη γνωρίζει εκείνον, κατά την διάρκεια της αναμονής για την πτήση που καθυστερεί σε μια αίθουσα αεροδρομίου. Εκείνος, ένας γοητευτικός νεαρός, την κερνάει ποτό και την φλερτάρει διακριτικά ενώ μιλούν περί ανέμων και υδάτων, ενώ εκείνη αποδέχεται κολακευμένη, την-κατά τα φαινόμενα- ερωτική πολιορκία ακόμα και κατά την διάρκεια της πτήσης όπου (ώ, τι σύμπτωση!), κάθονται δίπλα-δίπλα. Δηλαδή με λίγα λόγια «Μια αγάπη γεννιέται»…

Όμως, όχι, τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν στην ταινία του Γουές Κρέηβεν (Scream). Ο καλόκαρδος και γοητευτικός νεαρός αποδεικνύεται ότι είναι ένας επικίνδυνος τρομοκράτης που δρα προγραμματισμένα σαγηνεύοντας την εργασιομανή κοπέλα (είναι ξενοδοχειακό στέλεχος) ζητώντας της μια μικρή εξυπηρέτηση (το μόνο που έχει να κάνει είναι να αλλάξει δωμάτιο σε ένα τακτικό πελάτη του ξενοδοχείου, στο οποίο η ίδια εργάζεται) με αντάλλαγμα την ζωή του πατέρα της.  Οι πολύ καλές σκηνές σασπένς κατά την διάρκεια της πτήσης δένουν με εξαιρετική σκηνοθετική μαεστρία με τις σκηνές που εξελίσσονται στην ξηρά και όπου οι δύο βασικοί χαρακτήρες επιδίδονται σε ένα εντυπωσιακό και αγωνιώδες κυνηγητό γάτας-ποντικιού.

Η ταινία του Γουές Κρέηβεν είναι ένα εξαιρετικό θρίλερ με σενάριο που περιέχει απλούς και καθημερινούς διάλογους. Ο Γουές Κρέηβεν αποδεικνύει την σκηνοθετική του μαεστρία εισάγοντας τους θεατές σε μια συναρπαστική ατμόσφαιρα κλιμακούμενης αγωνίας και σασπένς, χρησιμοποιώντας μια, κατά τα άλλα, συνηθισμένη  και προβλέψιμη ιστορία. Πάντως αυτό τελικά δεν έχει καμία σημασία γιατί ο Γουές Κρέηβεν εφαρμόζει με συνέπεια το αξίωμα «δεν έχει σημασία τι λες αλλά πως το λες». Μεγάλο ατού της ταινίας αποτελούν οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Ο Κίλιαν Μέρφι στα πρώτα χρόνια της καριέρας του είναι εξαιρετικός (τότε είχε προκαλέσει αίσθηση με  την ταινία τρόμου του Ντάνι Μπόιλ 28 μέρες μετά στην οποία πρωταγωνιστούσε). Ο χαρακτήρας του χτίζεται με λόγια και με εκφράσεις προσφέροντας έναν πολυσύνθετο και πολύπλοκο κινηματογραφικό κακό εμπλουτισμένο με την απαραίτητη εσωτερικότητα και το ευδιάκριτο ανάγλυφο που καθρεφτίζεται στο απειλητικό «γαλάζιο βλέμμα» του. Στον αντίποδα βρίσκεται η πανέμορφη και ικανότατη Ρέιτσελ Μακ Άνταμς η οποία ύστερα από τις εμφανίσεις της στα Κακά Κορίτσια, Notebook και Γαμο-Μπελάδες, έφτασε σήμερα με τις επιλογές της (State of Play, Η Γυναίκα του Ταξιδευτή, Morning Glory, Spotlight, Διαγωνισμός Τραγουδιού Εurovision: Η Ιστορία των Fire Saga) να είναι μία από τις πιο επιτυχημένες σταρ του Hollywood.

Διαβάστε   "Το Χέρι του Θεού" του Πάολο Σορεντίνο είναι ένα μείγμα προσωπικά βιωμάτων, απώλειας και ποδοσφαίρου

 

 

Νυχτερινή Πτήση (Red Eye, 2005)

Σκηνοθεσία: Wes Craven

Ηθοποιοί: Rachel McAdams, Cillian Murphy

Διάρκεια: 85’

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από το Netflix