“Νάρκωση”: Λεπτοί τόνοι απώλειας, πένθους και αποδοχής σε ένα λυρικό ανατριχιαστικό κινηματογραφικό ποίημα

Μια δεμένη οικογένεια κλονίζεται όταν ο πατέρας επιχειρεί μια επαγγελματική κατάδυση από την οποία δεν αναδύθηκε ποτέ. Χωρίς κηδεία, χωρίς αντίο, με ένα σπίτι γεμάτο αναμνήσεις να είναι το μόνο που απέμεινε. Καταβεβλημένη από τη συγκεχυμένη αίσθηση της απώλειας, η μητέρα δύο νεαρών παιδιών αποφεύγει να αντιμετωπίσει το γεγονός πως ο σύζυγός της είναι νεκρός – και ό,τι σχετίζεται με αυτόν. Τα παιδιά προσπαθούν να χωνέψουν την απώλεια αλλά παγιδεύονται σε ένα μοναχικό κυνήγι απαντήσεων – κάτι που οδηγεί την οικογένεια σε τέλμα. Η γυναίκα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να διαχειριστεί το πένθος με τον δικό της τρόπο, αποσκοπώντας να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή. Τολμηρή στη δραματουργία της και απρόσμενη ως προς στην παλέτα των συγκινήσεων που διεγείρει, η Νάρκωση αφυπνίζει τις αισθήσεις μας με μια υπόκωφη σπουδή στη δύναμη της οικογένειας και στην ανθρώπινη ανάγκη για αναγέννηση. Με μια αφήγηση που ρέει σχεδόν ονειρικά, σκηνοθεσία που συνδυάζει ιδανικά τον ρεαλισμό με την υπέρβασή του, υπέροχη φωτογραφία και μια άρτια πρωταγωνιστική ερμηνεία, αυτό το χαμηλότονα λυρικό, ανατριχιαστικό κινηματογραφικό ποίημα μας φανερώνει ένα παρελθόν που αρνείται να σβήσει.

Η Νάρκωση (Narcosis) είναι μια νέα ταινία ολλανδικής παραγωγής που πραγματοποίησε διεθνή πρεμιέρα στα πλαίσια του φετινού 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον. Η ταινία συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης και διεκδικεί τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Martijn de Jong

Ο Martijn de Jong αποφοίτησε με άριστα από την Ακαδημία Willem de Kooning Academy το 2004 και εργάστηκε ως σκηνοθέτης σε πολλά διαφημιστικά πρακτορεία. Αποφάσισε να σπουδάσει στο Dutch Film Academy και γύρισε διάφορες ταινίες μικρού μήκους. Έχει διακριθεί με διαφημιστικά βραβεία, όπως το Spinawards, το ADCN Award, το VCP Kodak Award, το Esprix, και ένα Cannes Lion.

Διαβάστε   Αφιέρωμα στο έργο του Τάκη Κανελλόπουλου και μια "Δεύτερη Ευκαιρία" σε ελληνικές ταινίες από το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Νάρκωση (Narcosis, 2022)

Σκηνοθεσία: Martijn de Jong

Ηθοποιοί: Thekla Reuten, Merel Lola van Zoggel, Ronja Sepp Ritsema, Boris Fedja van Huêt, John Vincent van der Valk

Διάρκεια: 112΄