Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο

Ο ληστής Λινκ Στιούαρτ (Τσαρλς Μπρόνσον) συνεταιρίζεται με τον Γκος (Αλέν Ντελόν) για να ληστέψουν ένα τρένο. Στο τρένο όμως, από το Σαν Φρανσίσκο προς την Ουάσιγκτον ταξιδεύει και ο νέος Ιάπωνας πρεσβευτής, με τους σαμουράι- σωματοφύλακες του και ένα πανάκριβο, χειροποίητο χρυσό σπαθί, δώρο προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Γκος όμως, αφού επιδοθεί σε μία τεράστια σφαγή στο τρένο, σκοτώνει τον ένα από τους δύο σωματοφύλακες, αλλά ο άλλος, Κουρόντα (Tοσίρο Μιφούνε) ορκίζεται εκδίκηση, δίνοντας στον εαυτό του προθεσμία 7 ημερών για να πάει το σπαθί πίσω στον Ιάπωνα πρέσβη, διαφορετικά θα προχωρήσει σε Σεπούκου (χαρακίρι), ως την ένδειξη αποτυχίας του.

Μετά την ολοκλήρωση της ληστείας ο Γκος θα προσπαθήσει να σκοτώσει τον Λινκ για να πάρει ολοκληρη την λεία μόνος του. Ο Λινκ θα μείνει αναίσθητος μετά από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, και ο Γκος θα εξαφανιστεί μαζί με την λεία της ληστείας.

Ο Λινκ αφού ξυπνήσει θα πάει στους Ιάπωνες και θα δεχθεί να συνεργαστεί μαζί τους για να εντοπίσουν τον Γκος, προκειμένου να γλυτώσει το κεφάλι του, αλλά συνειδητοποιεί ότι ο Κουρόντα θα σκοτώσει τον Γκος αμέσως, εμποδίζοντάς τον να πάρει πίσω το μερίδιο του από τα κλεμμένα λάφυρα από τον πρώην συνεργάτη του στην ληστεία. Γνωρίζοντας αυτό, ο Λινκ επανειλημμένα προσπαθεί να ξεφύγει από τον Κουρόντα, για να ματαιώσει το χαρακίρι του σαμουράι και να καταφέρει να πάρει το μερίδιο του από την ληστεία.

Κτίζοντας πάνω στις βάσεις του υπέροχου The Good, The Bad and The Ugly (1966) ο σκηνοθέτης Terence Young, αποδίδει αυτά τα χαρακτηριστικά στους 3 ήρωες του έργου: Ο Λινκ είναι ο “καλός”, ο Γκος είναι ο “κακός” και -ελλείψει άλλων χαρακτηρισμών-o Κουρόντα είναι ο “άσχημος”.
Νομοτελειακά, ο “καλός” κερδίζει”, αλλά σε αυτό το έργο η “νίκη” δεν έρχεται ανώδυνα….
Βέβαια ο ολιγαρκής Κουρόντα έχει ήδη διδάξει στον αγροίκο πιστολά Λινκ αξίες τιμής και σεβασμού, που ποτέ του δεν θα φανταζόταν, οπότε και η απότιση φόρου τιμής από τον Λινκ στο τέλος είναι αναμενόμενη και ο Λινκ θα υποσχεθεί στον Κουρόντα κάτι πολύ σημαντικό….

Διαβάστε   Οι Στάχτες μιας Αγάπης

 

 

Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο (Soleil rouge, 1971)

Σκηνοθεσία: Τέρενς Γιανγκ

Παίζουν: Τοσίρο Μιφούνε, Τσαρλς Μπρόνσον, Αλέν Ντελόν, Ούρσουλα Αντρες, Καπισίν

Διάρκεια: 112΄

Η ταινία θα προβάλλεται από την Πέμπτη 15 Αυγούστου [με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια] σε επανέκδοση στους θερινούς κινηματογράφου Σινέ ΒΟΞ [Εξάρχεια] με ώρα προβολής 11.00, Σινε ΖΕΦΥΡΟΣ [Πετράλωνα] με ώρες προβολής 9.00 και 11.00, Σινε ΑΣΤΕΡΙ [Ίλιον] με ώρες προβολή 9.00 και 11.00 και Σινε ΦΛΕΡΥ [Καλλιθέα] με ώρα προβολής 11.00.

https://www.youtube.com/watch?v=2mj9-AfcT-0