Μια, όχι τόσο αγνή “Κοκκινοσκουφίτσα”…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Στο μεσαιωνικό  χωριό Ντάγκερχορν, οι κάτοικοι κατάφεραν να αποδεχτούν το γεγονός ότι στην περιοχή τους υπάρχει ένας λυκάνθρωπος. Προσφέρουν  θυσίες ζώων στο τέρας για να καταλαγιάσουν την πείνα του. Κάποια νύχτα ο λυκάνθρωπος επιτίθεται και σκοτώνει την μεγάλη αδελφή της όμορφης Βάλερι. Η Βάλερι είναι ερωτευμένη με τον Πίτερ, ένα φτωχό ξυλοκόπο και σκοπεύει να το σκάσει μαζί του, αλλά η τρομακτική παρουσία του λυκάνθρωπου, τους αλλάζει τα σχέδια. Η άφιξη στο χωριό του Πάτερ Σόλομον, ενός διάσημου κυνηγού λυκανθρώπων οδηγεί σε βίαιες καταστάσεις.  Ο Σόλομον προειδοποιεί τους κατοίκους, ότι ο λυκάνθρωπος παίρνει ανθρώπινη μορφή τη μέρα, και συνεπώς θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε ανάμεσά τους…

Η Κάθριν Χάρντγουϊκ, η σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας της τριλογίας «Twilight» (φαίνεται να μην έχει ξεπεράσει το γεγονός ότι δεν σκηνοθέτησε ολόκληρη την τριλογία) ακολουθεί τα χνάρια των πλασμάτων της νύχτας, διασκευάζοντας αυτή τη φορά το γνωστό παιδικό παραμύθι «Η Κοκκινοσκουφίτσα». Στην ουσία το φιλμ αφηγείται το λαϊκό μύθο του λυκανθρώπου «πασπαλίζοντάς» τον με τις διάσημες πλέον ατάκες του δημοφιλούς παιδικού παραμυθιού όπου ο Μεγάλος Κακός Λύκος μεταμφιέζεται σε γιαγιά για να μπορέσει να φάει την Κοκκινοσκουφίτσα. Η Χάρντγουϊκ-έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της το «Twilight»- διαμορφώνει ένα ρομάντζο ανάμεσα στην κοκκινοσκουφίτσα Βάλερι και στον λυκάνθρωπο, του οποίου την ταυτότητα δεν γνωρίζουμε. Η κοκκινοσκουφίτσα Βάλερι δεν είναι τόσο αγνή. Είναι αισθησιακή και ερωτική και γοητεύει τους πάντες. Πάντως η έλξη (οικογενειακή, ερωτική ή φιλική; ποιος ξέρει;) ανάμεσά τους είναι ακατανίκητη, αστραφτερή και… κοινότοπη.

Αυτό που έχει σημασία τελικά είναι το κυρίαρχο μήνυμα της ταινίας. Η Χάρντγουϊκ επιμένει πως το Κακό είναι πιο ενδιαφέρον από το Καλό και πως οι έφηβοι θεατές της ταινίας ας μην είναι τόσο στενόμυαλοι και ας εγκαταλείψουν τα στερεότυπα της συντήρησης. Οι εικόνες υποστηρίζουν το μήνυμα. Και κυρίως η πρωταγωνίστρια  Αμάντα Σέιφριντ.  Η Σέιφριντ στο ρόλο της Βάλερι είναι ιδανική ενώ εντυπωσιακός είναι και ο πολυβραβευμένος πλέον Γκάρι Όλντμαν στον ρόλο του παρανοϊκού ιερέα-κυνηγού.

Διαβάστε   "Ο Θεός και ο Διάβολος στη Χώρα του Ήλιου": μια αισθητική για την πείνα...

 

Η Κοκκινοσκουφίτσα (Red Riding Hood, 2011)

Σκηνοθεσία: Catherine Hardwicke

Ηθοποιοί: Amanda Seyfried, Lukas Haas, Gary Oldman

Διάρκεια: 110΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από το Netflix

https://www.youtube.com/watch?v=PM8V3cHdSC4