Μια Αγάπη Ανέφικτη

Τέλη δεκαετίας 1950. Η Ρασέλ, μια απλή υπάλληλος γραφείου, συναντάει τον Φιλίπ, έναν λαμπρό νέο αριστοκρατικής οικογένειας. Από τον σύντομο, αλλά παθιασμένο τους έρωτα γεννιέται η Σαντάλ. Με τον Φιλίπ να αρνείται τον γάμο λόγω διαφοράς κοινωνικής τάξης, η Ρασέλ αναγκάζεται να μεγαλώσει μόνη την κόρη της. Αρχίζει τότε ο μεγάλος αγώνας μιας ερωτευμένης, όσο και περήφανης μάνας, για την επίσημη αναγνώριση της κόρης της.

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Christine Angot, η 10η ταινία της Κατρίν Κορσινί είναι μια ιστορία αγάπης: της αδιαπραγμάτευτης αγάπης μιας μητέρας για την κόρη της, της ανέφικτης αγάπης μιας γυναίκας για ένα άντρα που την απορρίπτει και της αγάπης μιας κόρης για έναν πατέρα που ήταν πάντα απών.

 

Σημείωμα της σκηνοθέτη Κατρίν Κορσινί

“Γοητεύτηκα από την ηρωίδα, ταυτόχρονα σεμνή αλλά και ισχυρή, αλλά και από το μυστήριο της τύφλωσής της μπροστά σε έναν στρεβλό άνδρα. Aπό την αρχή ήθελα να γυρίσω αυτή την ιστορία από το τέλος μέχρι το … τέλος. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, τέθηκε το θέμα της περικοπής της ιστορίας, αλλά δεν ήθελα να το κάνω. Ήθελα να αντιμετωπίσω όλες τις δυσκολίες, όπως το πέρασμα του χρόνου. Η ζωή της Ρασέλ είναι ένας ολόκληρος κόσμος από μόνη της. Ξετυλίγει πολλές κοινωνικές και πολιτικές πλευρές των εποχών που διασχίζει. Γι ‘αυτό, το να γυρίσω αυτή την ταινία ήταν μια πρόκληση που βρήκα τρομερά συναρπαστική. Και επιπλέον, η παιδική μου ηλικία, σε ορισμένες πτυχές, μοιάζει πολύ με αυτήν της Christine Angot (που έγραψε το βιβλίο).

Μεγάλωσα κι εγώ δίπλα σε γυναίκες στις αρχές της δεκαετίας του ’60, σε ένα συγκρατημένο περιβάλλον. Σε μια εποχή που η κοινωνία δεν αποδεχόταν εύκολα τις γυναίκες που δεν παντρεύονταν. Θυμάμαι γυναίκες, που προσδοκούσαν την μεγάλη αγάπη, γυναίκες που πέρασαν τη ζωή τους περιμένοντας έναν άνδρα που τις κακομεταχειριζόταν. Θυμάμαι γυναίκες διαλυμένες από κακές σχέσεις. Η μητέρα μου, παρ’ όλο που ήταν χήρα, αισθανόταν άβολα μεγαλώνοντας μόνη ένα παιδί. Λόγω του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσής τους, αυτές οι γυναίκες ένιωθαν ότι δεν τους επιτρέπεται να ζήσουν ελεύθερα και η γενιά μου ξεκίνησε μέσα από αυτό.

Η Ρασέλ είναι μια αποφασιστικά μοντέρνα γυναίκα. Δεν ντρέπεται για την κόρη της – κάτι σπάνιο για εκείνα τα χρόνια. Αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη να τη μεγαλώσει μόνη της, κάτω από τα επικριτικά μάτια της επαρχιακής κοινωνίας. Για την ίδια, η κόρη της έχει πατέρα και είναι ένα παιδί που γεννήθηκε από αγάπη, και αυτό της δίνει τη δύναμη να αγωνιστεί για να αναγνωρίσει ο Φιλίπ την πατρότητα. Είναι αυτός ο αγώνας που δίνει εδώ και χρόνια όμως, που αργότερα θα γίνει το τυφλό της σημείο. Δεν συνειδητοποιεί, ή δεν βλέπει, ότι τη στιγμή που κερδίζει την αναγνώριση, ουσιαστικά είναι σαν να του προσφέρει την κόρη της. Η απόλυτη διαστροφή από την πλευρά του Φιλίπ, ξεκινά από αυτή την αναγνώριση. Υπάρχουν στοιχεία τραγωδίας στην ιστορία, αλλά και στοιχεία θρίλερ. Είναι συναρπαστικό. Την στιγμή που η Ρασέλ θεωρεί ότι έχει κερδίσει, τότε χάνει τα πάντα. Η σχέση μητέρας-κόρης βρίσκεται στην καρδιά του βιβλίου και είναι ένα θέμα που ήθελα να αγγίξω εδώ και πολύ καιρό. Στην ταινία μου Summertime είχα ασχοληθεί με αυτή την πολύ περίπλοκη σχέση, αλλά εκεί δεν ήταν ο πυρήνας της ταινίας. Εδώ, είναι!”

 

Διαβάστε   "Ιστορία (ίες) του σινεμά": Το μνημειώδες έργο του Jean-Luc Godard είναι μια ωδή στην ιστορία του σινεμά

 

Μια Αγάπη Ανέφικτη (An Impossible Love)

Σκηνοθεσία: Κατρίν Κορσινί

Ηθοποιοί: Βιρζινί Εφιρά, Νιλς Σνάιντερ, Κοραλί Ρασιέρ

Διάρκεια: 135′

Η ταινία προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019