Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η νέα ποιητική συλλογή της Κλεονίκης Δρούγκα «ξεκάθαρο κρύο»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Κλεονίκης Δρούγκα, «ξεκάθαρο κρύο».

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Λίνα Νικολακοπούλου: ποιήτρια, στιχουργός, Κώστας Κρεμμύδας: εκδότης περ. «Μανδραγόρας» και η Αλεξάνδρα Μπακονίκα, ποιήτρια. Ποιήματα διάβασαν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Ελευθερία Τέτουλα και Δημήτρης Τσιλινίκος. Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι μουσικοί Γιώργος Καραβελάκης, Διευθυντής της Μονάδας Γραφικών Τεχνών ΚΕΘΕΑ «Σχήμα και Χρώμα» και Εύη Κουτσαυτάκη.

Τον συντονισμό ανέλαβε ο Παναγιώτης Κουντουράς, σκηνοθέτης.

Η δεύτερη ποιητική συλλογή της Κλεονίκης Δρούγκα, «ξεκάθαρο κρύο», έρχεται να συμπληρώσει τις εξαιρετικές εντυπώσεις της περσινής της δημιουργίας με τίτλο «οκλαδόν με τον χρόνο». Το βιβλίο χωρίζεται σε επτά ενότητες: Σπανίως ζητώ χάρες, Ο περί-ποίηση(ς) λόγος, Μικρές ήττες, Μικρές νίκες, Έρωτας οριοβάτης, Μα φάσεις όλοι περνάμε και Όλα είναι δρόμος.

“Χαρακτηριστικό στοιχείο της ποίησης της Κλεονίκης Δρούγκα είναι ο κινηματογραφικός χαρακτήρας της γλώσσας της. Τα ρήματα τοποθετούνται πάντα στη χρονική βαθμίδα του παρόντος ή του μέλλοντος, όπως ακριβώς σε ένα κινηματογραφικό σενάριο. Πολύ λίγα ρήματα εντοπίζονται σε ιστορικούς χρόνους. Ακόμα και η υποτακτική αορίστου χρησιμοποιείται με χρονική βαθμίδα το παρόν ή το μέλλον. Αυτό κατά την αναγνωστική πρόσληψη μεταφέρει τους στοχασμούς της ποιήτριας στο παρόν και την αγωνία για τις ανθρώπινες σχέσεις στο μέλλον. Ο προβληματισμός εκκινεί ή παραμένει στο τώρα και συνδέεται άμεσα με τα βιώματά του αναγνωστικού κοινού.

Η ποίηση της Δρούγκα οικοδομείται στην εικόνα, συνδέοντας την ποιητική του ιδιωτικού με την υπαρξιακή ποίηση και την εικονιστική ρητορική. Το στιγμιότυπο κατέχει κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής και διατηρεί την κινηματογραφική ζωντάνια μιας ποιητικής σεκάνς διαφορετικών στιγμιότυπων , ενώ δεν απουσιάζουν οι έμμεσες αναφορές στον κινηματογράφο”. (Χλωπτσιούδης, Δ).

Διαβάστε   Νοτιοκορεάτικο σινεμά: η καλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του πλανήτη...

Γραφή ώριμη, καθαρή με ζωντάνια διαρθρωμένη αλλά ταυτοχρόνως λεπταίσθητη ακόμη κι όταν μοιάζει δυνατά να αναρωτιέται:

Έκαμα σεμινάρια γραφής online ασκήσεις

μεσημέρια με ήλιο λέρωσα

σελίδες τετραδίων

ώρα πολλή

διέγραφα λέξεις

καταδικάζοντάς τες στην αφάνεια

έπλυνα στίχους

στάζανε απόνερα

τους κρέμασα

μπουζάτους καθαρούς

σε μια ταράτσα

μύρισε περι-ποίηση ο αέρας

μαλακτικό ιδεών όταν

το μάτι μου πήγε σ’ έναν λεκέ

κατέβασα τον στίχο

τον έτριψα στο χέρι

να τον πετάξω σκέφτηκα.

 

Στην ταράτσα θ’ ανέβει ο γείτονας του τρίτου

ο ηλεκτρολόγος για την κεραία

ο έφηβος κρυφά που καπνίζει

η γυναίκα του δεύτερου με βλέμμα στο κενό

οι ερωτευμένοι του ισογείου να δουν τ’ αστέρια.

 

Κράτησα τον στίχο. Κρατήθηκα και. Τρίβω ακόμα.

 

Λίγα λόγια για την Κλεονίκη Δρούγκα

Η Κλεονίκη Δρούγκα είναι πτυχιούχος Φιλοσοφικής ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος. Οι ιδεολογικοί προσανατολισμοί της στρέφονται σε σενάριο – κινηματογράφο, ποίηση, πεζογραφία και εκπαίδευση. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο, δύο ποιητικλες συλλογές, επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, εισηγήσεις της σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και ποιήματα-διηγήματα σε ποικίλα λογοτεχνικά περιοδικά. Συνέγραψε σενάρια μικρού μήκους ταινιών μυθοπλασίας και συνεργάστηκε σε ταινίες τεκμηρίωσης, με βραβεύσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Διδάσκει στο Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ ως μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), με διδακτικό αντικείμενο «Σενάριο».