“Μαχαίρι στο Νερό”: το αριστούργημα του Ρομάν Πολάνσκι μέσα από ταξικές/ψυχαναλυτικές ερμηνείες

Η αριστουργηματική ταινία Μαχαίρι στο Νερό (Knife in the Water) του Ρομάν Πολάνσκι θα κυκλοφορήσει από την Πέμπτη στις 30 Ιουνίου σε επανέκδοση με ολοκαίνουργιες ψηφιακές κόπιες. Η ταινία τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1962, ενώ προτάθηκε και για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 1964.

Ο Αντρέι, επιτυχημένος 36άρης, με τη γυναίκα του Κριστίν αποφασίζουν να απολαύσουν το γουικέντ με το ιστιοπλοϊκό τους. Στο δρόμο συναντούν έναν νεαρό φοιτητή, που ο Αντρέι επιπόλαια καλεί μαζί τους. Ο νεαρός, εντυπωσιασμένος δέχεται αποφεύγοντας να αντιδράσει στις συνεχείς προσβολές του Αντρέι. Αρχικά ο ανταγωνισμός τους περιορίζεται στο λεκτικό επίπεδο ή σε ανόητες επιδείξεις και συμβολικά παιχνίδια ακόμη και με ένα μαχαίρι. Γρήγορα όμως παίρνει άλλες διαστάσεις όταν και οι δυο προσπαθούν να εντυπωσιάσουν την όμορφη Κριστίν. Ο νεαρός γελοιοποιεί τον Αντρέι, παριστάνοντας πως πνίγηκε στη θάλασσα, κι ενώ αυτός υποτίθεται πως τον ψάχνει, βρίσκει την ευκαιρία να ξελογιάσει τη γυναίκα του. Η Κριστίν θα βασανίσει αρκετά τον άνδρα της και δεν θα του αποκαλύψει αμέσως ότι ο νεαρός δεν πνίγηκε. Τώρα οι θέσεις έχουν αλλάξει-είναι αυτή η κυρίαρχη του παιχνιδιού. Το ζευγάρι επιστρέφει στη βάση του, τσακισμένο από αυτή την εμπειρία.

Αυτή η ταινία μοιάζει ξέχωρη από το υπόλοιπο έργο του Πολάνσκι, μια και είναι και η μοναδική πολωνική ταινία του. Ο Πολάνσκι κινείται πέρα από ορισμούς του μοντερνισμού, κάνοντας μια «κλασική» σε σύλληψη ταινία (που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ερωτικοψυχολογικό θρίλερ), η οποία είναι ταυτόχρονα αρκετά μπροστά από την εποχή της. Ο ανταγωνισμός των δύο ανδρών μπορεί να ερμηνευθεί τόσο με ταξικούς όρους, όσο και καθαρά ψυχαναλυτικούς: σύμφωνα με τον Γάλλο κριτικό Πασκάλ Κανέ, αν ο Αντρέι κατέχει συμβολικά το ρόλο του ευνουχιστή πατέρα, ο νεαρός παίρνει τη θέση του γιου που ποθεί τη μητέρα και θέλει να σκοτώσει τον πατέρα. Η ταινία αναδύει μία εκπληκτική ομορφιά και περιλαμβάνεται στα πιο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του σινεμά της δεκαετίας του ’60.

Διαβάστε   Κάρολ Ριντ: ο "ωρολογοποιός" του παγκόσμιου σινεμά...

 

Μαχαίρι στο Νερό (Knife in the Water, 1962)

Σκηνοθεσία: Roman Polanski

Ηθοποιοί: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz

Διάρκεια: 94′