“Ματωμένος Ουρανός”: μια αριστουργηματική βαμπιρική ταινία τρόμου, δράσης και σασπένς από το Netflix

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Μια γυναίκα που πάσχει από μια μυστηριώδη ασθένεια αναγκάζεται να αναλάβει δράση, όταν μια ομάδα τρομοκρατών επιχειρεί να καταλάβει το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής νυχτερινής πτήσης. Για να προστατέψει τον γιο της, θα πρέπει να αποκαλύψει το σκοτεινό της μυστικό και την πραγματική της φύση…

Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες ταινίες που μπορεί να βρει κανείς όχι μόνο στο Netflix, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα στο σύμπαν του streaming. Πρόκειται για μια ταινία, η οποία συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία οδηγούν στην παραγωγή ενός σπουδαίου οπτικοακουστικού έργου, όπως:

  • Έχει ένα πολύ δυνατό concept που αφορά τη δύναμη των δεσμών της οικογένειας και κυρίως την αγάπη της μητέρας προς το παιδί της και το αντίστροφο. Η σχέση αυτή χτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας με αποκορύφωμα την σπαραχτική σκηνή μεταξύ της μητέρας-βαμπίρ και του γιου της, προς το φινάλε της ιστορίας. Η συγκεκριμένη σκηνή είναι από τις πλέον ωραιότερες και πλέον συναισθηματικές που έχω δει στην κινηματογραφική παραγωγή.
  • Είναι μια ταινία είδους (βαμπίρ), που όμως είναι τόσο μοντέρνα και τόσο καθηλωτική, που εξελίσσει το είδος. Μάλιστα, «πατάει» τόσο γερά στο δάπεδο του αεροπλάνου, εμπλέκοντας με σιγουριά τις βαμπιρικές συμβάσεις με αυτές των «ταινιών αεροπειρατείας». Οι ισορροπίες μεταξύ των δύο ειδών είναι τόσο εύθραυστες, που πραγματικά ο σκηνοθέτης Peter Thorwarth είναι αξιοθαύμαστος: ένα στραβοπάτημα και η ταινία θα μπορούσε να διολισθήσει στο είδος της παρωδίας ή ακόμα και της φάρσας. Αντιθέτως, η πλοκή είναι πυκνή και γεμάτη ανατροπές, η δράση είναι συνεχής και καταιγιστική, οι σκηνές αίματος gore φρίκης, τρόμου και σασπένς είναι… χορταστικές, ενώ η ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι συνεπής και ολοκληρωμένη με υψηλό… αιματοκρίτη!
  • Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της παραγωγής σε ότι αφορά την οικονομία του χώρου (το εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου) με την προετοιμασία των γυρισμάτων (ντεκουπάζ), είναι πραγματικά εμπνευσμένος.
  • Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι τέλειες με προεξάρχουσες αυτές της Peri Baumeister (υποδύεται τη Νάντια, την τραγική μητέρα-βαμπίρ, η οποία έχει μια μορφή που παραπέμπει στον θρυλικό Νοσφεράτου του Μουρνάου) και του μικρού Carl Anton Koch (ο οποίος υποδύεται τον Ελίας).
Διαβάστε   Το... χάος στο trailer της 4ης σεζόν του "La Casa de Papel"!

Εν κατακλείδι, η ταινία Ματωμένος Ουρανός αποτελεί μια σπουδαία και αριστουργηματική ταινία που συνδυάζει καλλιτεχνική και παραγωγική αξία, χωρίς να απαξιώνει τις διδαχές και τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Αντιθέτως τα αξιοποιεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσεγγίσει όσο το δυνατό περισσότερους και διαφορετικούς μεταξύ τους θεατές.

 

Ματωμένος Ουρανός (Blood Red Sky, 2021, Netflix)

Σκηνοθεσία: Peter Thorwarth

Ηθοποιοί: Peri Baumeister, Carl Anton Koch, Alexander Scheer

Διάρκεια: 121΄