“Κινηματογράφος και Πόλη”: αφιέρωμα από την Ταινιοθήκη της Ελλάδoς και το Φεστιβάλ Αθηνών

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδoς συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία της με το Φεστιβάλ Αθηνών και δίνει καλοκαιρινή γεύση στην κινηματογραφοφιλία με το αφιέρωμα Κινηματογράφος και Πόλη.

Θα προβληθούν 13 ταινίες γυρισμένες σε 11 πόλεις: Αθήνα,  Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βερολίνο,  Λονδίνο, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, αλλά και Τόκιο,  Λισαβόνα, Στοκχόλμη, Χιροσίμα.  Όλα τα φιλμ θα προβληθούν σε νέες κόπιες.

Από το χώρο της Ιεράς Οδού και του ιστορικού Κινηματογράφου Λαϊς, η Ταινιοθήκη δέχεται την πρόκληση/πρόσκληση του Φεστιβάλ Αθηνών να προσελκύσει παλιούς και νέους φίλους του κινηματογράφου σε έναν κινηματογραφικό «περίπατο» σε ιστορικές πόλεις του 20ού αιώνα.

Η Αθήνα και το Βερολίνο αντιπροσωπεύονται με τρεις ταινίες του βωβού, που διασώζουν εικόνες των δύο μητροπόλεων οι οποίες δεν υπάρχουν πια: Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (1924) του Ζόζεφ Χεπ, ένα ανεκτίμητης αξίας πορτρέτο της Αθήνας στη δεκαετία του ’20, και  Άνθρωποι την Κυριακή (1929-30, Βερολίνο), μια σπουδή πάνω στον ελεύθερο χρόνο, από τους Ρόμπερτ Σιόντμακ, Έντγκαρ Ούλμερ και Ρόχους Γκλίζε (Βερολίνο). Οι δύο ταινίες θα προβληθούν αποκατεστημένες με ζωντανή εκτέλεση μουσικής από τον ίδιο τον συνθέτη Μηνά Αλεξιάδη.

Στην Αθήνα είναι γυρισμένη και η βωβή ταινία Κοινωνική Σαπίλα (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου, το πρώτο ελληνικό φιλμ κοινωνικής κριτικής, πρόδρομος του νεορεαλισμού στην Ελλάδα, που θα παιχτεί με πρωτότυπη μουσική επένδυση από τον Κωνσταντίνο Βήτα.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν εμβληματικές ταινίες σκηνοθετών γυρισμένες σε διάφορες πόλεις του κόσμου: Lisbon Story του Βιμ Βέντερς (Λισαβόνα), Αγαπημένο μου ημερολόγιο του Νάνι Μορέτι (Ρώμη), Χαμένοι στη μετάφραση της Σοφία Κόπολα (Τόκιο), Μανχάταν του Γούντι Άλεν (Ν.Υόρκη), 400 χτυπήματα του Φρανσουά Τριφό (Παρίσι), Είμαι περίεργη: Κίτρινη του Βίλγκοτ Σιόμαν (Στοκχόλμη), Τοπκαπί του Ζιλ Ντασέν (Κωνσταντινούπολη), Το Νακ και Πώς να το Αποκτήσετε του Ρίτσαρντ Λέστερ (Λονδίνο), Αντίο Φιλιππίνα του Ζακ Ροζιέ και Χιροσίμα αγάπη μου του Αλέν Ρενέ (Χιροσίμα).

Διαβάστε   Ξεκινά το 16ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών: Μια εικόνα χίλιες λέξεις…για την Κλιματική Αλλαγή!

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου στον θερινό Κινηματογράφο Λαϊς.

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου “Κοινωνική Σαπίλα” (1932)