Κανείς δε νιώθει μόνος ανάμεσα στα βιβλία!

«Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν» αφηγείται την ιστορία της ασυμβίβαστης Φλόρενς Γκριν (Έμιλι Μόρτιμερ). Έχοντας χάσει τον άντρα της πριν από 16 χρόνια, η Φλορενς διοχετεύει όλη της την αγάπη στη λογοτεχνία, καθώς όπως θα πει η ίδια «Κανείς δε νιώθει μόνος ανάμεσα στα βιβλία». Η απόφασή της να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο στην επαρχιακή πόλη Χάρντμποροου θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας: άγνοια, φθόνος και όλος ο συντηρητισμός της μικρής αυτής κοινωνίας θα βγουν στην επιφάνεια.

«Υπάρχει κάτι το ηρωικό στον χαρακτήρα της Φλόρενς Γκριν, κάτι απλό και οικείο», σχολιάζει η σκηνοθέτιδα Ιζαμπέλ Κοϊξέ που ταυτίστηκε με την ιδεαλίστρια ηρωίδα όταν πρωτοδιάβασε το βιβλίο της Φιτζέραλντ δέκα χρόνια πριν. «Δεν ενδιαφέρεται και δεν ψάχνει για υποστήριξη από τους γύρω τους. Σηκώνει τα μανίκια και κάνει αυτό που θέλει. Αναπόφευκτα μπαίνει στο στόχαστρο», προσθέτει.

Η μίνι κοινωνική επανάσταση της κεντρικής ηρωίδας θα τη φέρει αντιμέτωπη με μια σειρά από εχθρούς: τους απανταχού κακεντρεχείς που στάζουν το φαρμάκι τους με το «γάντι», τους όχι και τόσο επιτυχημένους καταστηματάρχες της περιοχής και, κυρίως,  την ισχυρή γυναίκα του Χάρντμποροου, την κοσμική κυρία Γκαμάρ (Πατρίσια Κλάρκσον), που στη θέση του βιβλιοπωλείου φαντασιώνεται ένα Κέντρο Τεχνών – και θα κάνει τα πάντα για να το επιτύχει.

Μοναδικός σύμμαχος της Φλόρενς στο τολμηρό εγχείρημά της θα είναι ο εκκεντρικός κύριος Μπράντις (Μπιλ Νάι) που ζει μια μοναχική και απομονωμένη ζωή, χωμένος στα βιβλία του και μακριά από τα αδηφάγα βλέμματα της στενόμυαλης τοπικής κοινωνίας. Οι δυο τους, σαν αδελφές ψυχές, θα μοιραστούν την αγάπη τους για τη λογοτεχνία και τον ενθουσιασμό τους για τα πιο ρηξικέλευθα έργα της εποχής, καθώς και τις κοινές τους αρχές και αξίες για τη ζωή. Μαζί θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την οργή των κατοίκων.

Διαβάστε   Η Σωτηρία της Ψυχής

Τα νοήματα

Η ταινία λειτουργεί συμβολικά σε πολλά επίπεδα. Η Φλόρενς αναπαριστά το καινούριο, φέρνει την αλλαγή σε μια άκρως συντηρητική και παλιομοδίτικη κοινωνία που φοβάται κάθε τι νέο. Η αντίπαλός της κυρία Γκαμάρ συμβολίζει τον φάρο της μη αλλαγής, της στασιμότητας και προσκόλλησης στο παρελθόν. Αναπαριστά την εξουσία που κινεί τα νήματα και καθορίζει τα πάντα.

Ταυτόχρονα, η ταινία αναδεικνύει μια σειρά από σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τον λογοτεχνικό κόσμο: τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής εξαφάνισης των μικρών βιβλιοπωλείων που σταδιακά αλλά αδιάκοπα αντικαθίστανται από μεγάλες αλυσίδες με μοναδικό στόχο την κερδοφορία, την ανάγκη για ελευθερία έκφρασης και πλουραλισμό και, κυρίως, την αξίας της αγνής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

 «Η Φλόρενς είναι μια γυναίκα με όραμα, το οποίο όμως δεν μοιράζεται με τους περισσότερους ανθρώπους του χωριού. Η Φλόρενς κάνει κάτι καινούριο. Διακρίνει μια ευκαιρία να γεμίσει ένα κενό, καθώς δεν υπάρχει βιβλιοπωλείο στην περιοχή. Είναι μια χαμηλή φωνή με μια υψηλή ιδέα», σχολιάζει η Κοϊξέ. «Η ήσυχη αυτή γυναίκα στο ήσυχο χωριό της πολύ ήσυχης μεταπολεμικής Αγγλίας είναι ένα καμπανάκι για όλους, ώστε να αναλαμβάνουν την ευθύνη να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Είναι μια αλληγορία για τον αδύναμο που δεν έχει την υποστήριξη κανενός και δεν πιστεύει στον εαυτό του, όμως μπορεί να κάνει τα πάντα», συμπληρώνει.

Καστ και διακρίσεις

«Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν» πλαισιώνει ένα εντυπωσιακό καστ: η χαρισματική Βρετανίδα ηθοποιός Έμιλι Μόρτιμερ (Match Point, The Party), ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα Μπιλ Νάι (για το «Gideon’s Daughter») και η υποψήφια για Όσκαρ Πατρίσια Κλάρκσον (για την ερμηνεία της στην ταινία «Το Γλυκό στο Τέλος»), ενώ αξιοσημείωτη είναι και η εμφάνιση της μικρής Όνορ Νίφσι που κατά έναν ρόλο-κλειδί.

Διαβάστε   Αλεξάντερ Πέιν: κάθε μέρα βρίσκομαι πιο κοντά στα πάντα, όπως και στον θάνατο...

Η ταινία που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς στο 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, έχει διακριθεί μεταξύ άλλων στα Cinema Writers Circle Awards, στα Gaudí Awards, στα José María Forqué Awards και στα Sant Jordi Awards, ενώ η πιο αξιοσημείωτη σημαντική διάκρισή της ως σήμερα είναι τα τρία βραβεία στα Goya Awards 2018: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου.

 

Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν (The Bookshop)

Σκηνοθεσία: Ιζαμπέλ Κοϊξέ

Ηθοποιοί: Έμιλι Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι, Πατρίσια Κλάρκσον, Όνορ Νίφσι, Τζέιμς Λάνς

Διάρκεια: 108΄

Η ταινία θα βγεί στους κινηματογράφους την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZTUdyAfrEww&feature=youtu.be&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF+%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85+-+The+Bookshop