Κάλεσμα νέων για δημιουργία ταινιών, φωτογραφίας και σεναρίου με θέμα το σπάσιμο των στερεοτύπων από το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Λάρισας

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Λάρισας προγραμματίζει ειδικό αφιέρωμα με θεματική “Ο ρόλος του κινηματογράφου στο σπάσιμο των στερεοτύπων”.

Μπορεί ο κινηματογράφος να αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού και αλλαγής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανισότητας, στερεοτύπων, ρατσισμού και εκδηλώσεων βίας και κακοποίησης;

Ο ρατσισμός ως φαινόμενο της εποχής μας, που εντοπίζεται στον έμφυλο διαχωρισμό, την ομοφοβία ,το bullying, τη σεξουαλική παρενόχληση, την υποτίμηση απέναντι σε άτομα με αναπηρίες, την ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία, γενικά ως αίτια για την περιθωριοποίηση ατόμων που αποκλίνουν από αυτό που η κοινωνία μας θεωρεί πρότυπο, αποτελούν φαινόμενα που απασχολούν έντονα τη σύγχρονη πραγματικότητα.

 Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας δίνει βήμα σε νέους 18+ να εκφραστούν μέσα από ταινίες, φωτογραφία και σενάριο, καταθέτοντας τη δική τους άποψη για το θέμα.

Απευθύνει λοιπόν κάλεσμα σε νέους (18+) για δημιουργία ταινιών (1-3 λεπτά), φωτογραφίας και σεναρίου με θέμα το σπάσιμο των στερεοτύπων.

Στόχος της παρούσας δράσης είναι η ανάδειξη τρόπων σπασίματος στερεοτύπων διαφόρων ειδών (έμφυλων, σεξιστικών, εθνικών κ.ο.κ.). Μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα, νέοι από την Ελλάδα και από τον κόσμο, καλούνται να καταθέσουν ταινίες μικρού μήκους, φωτογραφίες και σενάρια με αυτό το περιεχόμενο και για αυτό το σκοπό.

Η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι 25 Αυγούστου 2023. (Πληροφορίες, φόρμα συμμετοχής στο: iffl.gr)

Το υλικό που θα σταλεί θα παρουσιαστεί κατά την διάρκεια του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, από 30 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2023 στα πλαίσια αφιερώματος με θέμα: «”Στερεότυπα. Ο κινηματογράφος και η συμβολή του στο σπάσιμο των στερεοτύπων”.

Στην συγκεκριμένη δράση θα συμμετάσχει με υλικό από αντίστοιχο κάλεσμα με θέμα “Τέχνη μια σιωπηλή επανάσταση” η  Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διαβάστε   25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η καρδιά στο επίκεντρο της οπτικής ταυτότητας της φετινής διοργάνωσης