Θερινό σινεμά στο Playhouse Atelier της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

Για δεύτερη χρονιά φέτος το PlayHouse Atelier στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας διοργανώνει το “Open Air Retro Movie” που περιλαμβάνει σειρά κινηματογραφικών προβολών με επιλογές ταινιών που έγραψαν ιστορία στο παγκόσμιο σινεμά (θα προβληθούν τρεις ταινίες για ενήλικες και τρεις παιδικές). Ο λευκός τοίχος στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης μετατρέπεται σε μια τεράστια κινηματογραφική οθόνη, όπου η «καυτή» Μέριλιν Μονρόε μπλέκεται με την αθώα Σταχτοπούτα, η εύθραυστη Όντρεϊ Χέμπορν και ο παιδικός ήρωας Πίτερ Παν δοκιμάζονται με υπέροχες περιπέτειες στις διακοπές τους και τέλος, οι ντελιριακοί Αφοι Μαρξ ανταγωνίζονται τους  θρυλικούς Τρεις Καμπαλέρος στη δημιουργία ενός υπέροχου σουρεαλιστικού… μπάχαλου.

Οι προβολές θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 με την ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» ενώ την επόμενη μέρα Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 οι φίλοι του Γουόλτ Ντίσνεϊ θα απολαύσουν το διαχρονικό του αριστούργημα «Σταχτοπούτα»:

 

Παρασκευή 21/6/2019

Διακοπές στη Ρώμη  (Roman Holiday, 1953, 118΄,  Ώρα Έναρξης 21:30)

Ρομαντική κομεντί παραγωγής 1953, σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ. Πρωταγωνιστες της ταινίας είναι o Γκρέγκορι Πεκ, η Όντρεϊ Χέπμπορν κι ο Έντι Άλμπερτ. Η ταινία έλαβε 10 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και κέρδισε τρία. Η πρωτοεμφανιζόμενη Όντρεϊ Χέπμπορν βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία.

Η πριγκίπισσα Άννα (Όντρεϊ Χέπμπορν), ξεκινάει ένα πολυδιαφημισμένο ταξίδι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όταν αυτή και η ακολουθία της φτάνουν στη Ρώμη, αρχίζει να επαναστατεί, καθώς το πρόγραμμα που της επιτάσσει το πρωτόκολλο είναι πολύ αυστηρό. Έτσι κάποια νύχτα το σκάει από το δωμάτιό της και βρίσκεται μόνη της στους δρόμους της Ρώμης, όπου ελπίζει να καταφέρει να το σκάσει σκαρφαλώνοντας στην καρότσα φορτηγού. Η Άννα όμως βρίσκεται υπό την επήρεια ενός υπνωτικού, που αναγκάστηκε να πιεί πριν το σκάσει από το ξενοδοχείο της και αποκοιμιέται σε ένα παγκάκι. Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Τζο Μπράντλεϊ (Γκρέγκορι Πεκ), τη βρίσκει και την πηγαίνει στο διαμέρισμά του, χωρίς να ξέρει ποια είναι. Το επόμενο πρωί, ο Τζο πηγαίνει να καλύψει την συνέντευξη τύπου της πριγκίπισσας Άννα και διαπιστώνει ότι η πριγκίπισσα κοιμάται στον καναπέ του. Όταν καταλαβαίνει την τύχη του, υπόσχεται στον εργοδότη του αποκλειστική συνέντευξη με την Άννα.

Διαβάστε   Αφιέρωμα με τίτλο "Σινεμά & Ψυχανάλυση: Η Οικογένεια Αλλιώς" από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

 

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Σταχτοπούτα  (1950, 1 ώ. 16 λ.   Ώρα Έναρξης 21:30)

Η φτωχή Σταχτοπούτα έχει γίνει σκλάβα της μητριάς της και των τριών θυγατέρων της. Όταν ζητά να πάει στον χορό του πρίγκιπα, παίρνει αρνητική απάντηση. Η καλή της νεράιδα, όμως, εμφανίζεται και της δίνει ότι χρειάζεται για να κάνει την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση από όλες.

Η Σταχτοπούτα βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Σαρλ Περώ και αποτελεί τη δωδέκατη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους της Disney. Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβαν οι Κλάιντ Τζερόνιμι, Χάμιλτον Λασκ και Ουίλφρεντ Τζάκσον. Η Σταχτοπούτα κυκλοφόρησε στις 15 Φεβρουαρίου 1950 και έγινε η μεγαλύτερη κριτική και εμπορική επιτυχία των στούντιο από τότε που κυκλοφόρησε η Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι (1937). Θεωρείται μία από τις καλύτερες Αμερικανικές ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, όπως επιλέχθηκε στη λίστα “AFI 10 Top 10” του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Έλαβε τρεις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της υποψηφιότητας Καλύτερου Τραγουδιού για το “Bibbidi-Bobbidi-Boo”.

Δεκαετίες αργότερα, ακολούθησαν δύο συνέχειες της ταινίας οι οποίες κυκλοφόρησαν απευθείας σε βίντεο – Σταχτοπούτα ΙΙ: Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και Σταχτοπούτα ΙΙΙ: Στροφή στο χρόνο – καθώς και μία live-action προσαρμογή το 2015, την οποία σκηνοθέτησε ο Κένεθ Μπράνα.

 

Το αφιέρωμα “Open Air Retro Movie” διοργανώνεται από το Playhouse Atelier, στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας και η είσοδος στις ταινίες είναι ελεύθερη (ώρα έναρξης προβολών: 21:30).

Το συνολικό πρόγραμμα των προβολών είναι το εξής:

Παρασκευή   21/6/2019:          Διακοπές στη Ρώμη (1953)

Σάββατο   22/6/2019:              Σταχτοπούτα (1950)

Παρασκευή  28/6/2019          Μερικοί το προτιμούν καυτό (1959)

Σάββατο   29/6/2019              Πίτερ Παν (1953)

Παρασκευή  5/6/2019            Μια νύχτα στην Όπερα (1935)

Σάββατο  6/7/2019                Οι Τρεις Καμπαλέρος (1944)