Ηellas Filmbox Berlin 2018

To Ηellas Filmbox Berlin 2018 περιλαμβάνει και φέτος το καθιερωμένο τμήμα NEW VISION, που θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τρεις ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα μικρού μήκους. Και φέτος, το πρόγραμμα ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  περιλαμβάνει πέντε ταινίες τεκμηρίωσης.

Πιο αναλυτικά για τις μεγάλου μήκους NEW VISION, η ταινία «Γραμμές» του Βασίλη Μαζωμένου καταπιάνεται με επτά διαφορετικές ιστορίες για επτά πρόσωπα που έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους στην Ελλάδα της κρίσης. Όλα συνδέονται ταυτόχρονα με μια κοινή απελπισμένη πράξη: την τελευταία τηλεφωνική κλήση προς το κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης που ονομάζεται “γραμμή ζωής”. Το «Receta» του Μιχάλη Μαντά δεσμεύεται να διασταυρώσει την ταινία ντοκιμαντέρ και την πρωτοποριακή παράσταση με συγχρονισμένο ηχητικό υλικό της αλληλεπίδρασης μεταξύ του σκηνοθέτη και των κινηματογραφημένων θεμάτων. Στόχος του δημιουργού είναι η αναζήτηση και καταγραφή των κοινοτήτων που επισκέφτηκε καλλιεργώντας φιλίες στο παρελθόν. Το «Time is up» του Νικόλα Πουρλιάρου, ήδη γνώριμου του φεστιβάλ με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας του «Half Life» πέρσι, είναι το χρονικό ενός βιντεοσκοπημένου ημερολογίου: ο ήρωας Χάρης επιστρέφει στο σπίτι του μια Παρασκευή ανακοινώνοντας στο πρώτο βίντεο ότι θα αυτοκτονήσει τις επόμενες 48 ώρες.

«Οι συνεργάτες μου Μιχάλης Παλαιολόγου, Klaus Salge και εγώ κάναμε επιλογές που πιστεύουμε ότι καινοτομούν και έχουν να προτείνουν κάτι νέο στην κινηματογραφική φόρμα, ελπίζοντας να αρέσουν οι ταινίες στο κοινό» λέει ο σκηνοθέτης και παραγωγός, υπεύθυνος του προγράμματος Δημήτρης Αργυρίου.

Οι ταινίες:

Μικρού Μήκους:

  1. «Hiwa», Ζακλίν Λέντζου, επίσημη συμμετοχή στα Berlinale Shorts 2017
  2. «Ηeimlich», Kώστας Μπακούρης, Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας 2017, διεθνής πρεμιέρα
  3. «Eθνοφοβία», Jοan Zhonga, Giffoni Film Festival, γερμανική πρεμιέρα
  4. «Φάλαινα 52», Θανάσης Τρουμπούκης, Φεστιβάλ Δράμας, Φεστιβάλ Αθήνας, γερμανική πρεμιέρα
  5. «Astrometal», Ευθύμης Kosemund Σανίδης, Φεστιβάλ Βενετίας, γερμανική πρεμιέρα
  6. «Προετοιμασία», Σοφία Γεωργοβασίλη, Toronto International FF, γερμανική πρεμιέρα
  7. «Aίνιγμα», Aντώνης Ντούσιας, Αρης Φατούρος, Annecy International FF, Interfilm
  8. «Copa-Loca», Χρήστος Μασσάλας, Φεστιβάλ Καννών – Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών
  9. «Unbearable Sun», Βάσια Βαλκανιώτη, παγκόσμια πρεμιέρα
  10. «Studio Hamattan», Στέφανος Παυλάκης, παγκόσμια πρεμιέρα
Διαβάστε   “Design In Film”: Διαδικτυακές συζητήσεις από το 3o Athens Fashion Film Festival

Μεγάλου Μήκους:

  1. «Γραμμές», Βασίλης Μαζωμένος, γερμανική πρεμιέρα
  2. «Receta», Μιχάλης Μαντάς, παγκόσμια πρεμιέρα
  3. «Time is Up», Νικόλας Πουρλιάρος, παγκόσμια πρεμιέρα

Για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το πρόγραμμα NEW VISION, Kριτική Επιτροπή αποτελείται από τους Clemens Wilhelm, Nadja Sayej και ένα τρίτο μέλος που θα ανακοινωθεί εν καιρώ:

Clemens Wilhelm,  Γερμανός καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής και video curator με έδρα το Βερολίνο. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλούς οργανισμούς, Ινστιτούτα και φεστιβάλ, όπως τα  Pompidou Paris, CFCCA Manchester, Times Museum Guangzhou, Loop Festival Barcelona, μεταξύ πολλών άλλων. Εχει τιμηθεί με πρώτο βραβείο για την ταινία του «Peter is dead» στο Now & After Video Art Festivals Moscow, και έχει λάβει TATE Artist Rooms Joseph-Beuys-Scholarship (2015), Visio Scholarship (2012) και Pepinieres Europeennes Scholarship (2010). Περισσότερα http://www.clemenswilhelm.com/

Nadja Sayej, Καναδή δημοσιογράφος. Γράφει για την τέχνη, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα εικαστικά και συνεργάζεται με τους New York Times, The Guardian, The Economist, και VICE. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Celebrity Interview Book, όπου παρουσιάζονται 21 από τις σημαντικότερες συνεντεύξεις της διεθνών καλλιτεχνών τα τελευταία επτά χρόνια. Περισσότερα https://nadjasayej.com/

Το πρόγραμμα των ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, με δυνατή γυναικεία παρουσία, περιλαμβάνει πέντε ταινίες τεκμηρίωσης. Πιο ειδικά, το «In Situ» της Χρύσας Τζελέπη και του Ακη Κερσανίδη, είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής: με σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ‘80 τότε που η πόλη ήταν ένα διεθνές σταυροδρόμι συνάντησης αρκετών μουσικών που κινούνταν στον χώρο του ελέυθερου αυτοσχεδιασμού και της δημιουργικής μουσικής, ταξιδέυουμε σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία ακολουθώντας τις διαδρομές κάποιων μουσικών. Το «Bυζιά» των Στέλιου Τατάκη και Ανιές Σκλάβου  συγκεντρώνει διάφορες ανθρώπινες ιστορίες για το στήθος. Η μεγάλη ιστορία είναι ο καρκίνος του μαστού. Μία γυναίκα μιλάει για την αρρώστια, για τους φόβους, τις ελπίδες της και για τη δύναμη ψυχής που χρειάζεται. Τα βυζιά μιλάνε και αυτά. Μιλάνε για ό,τι τα απασχολεί, τι τους αρέσει, τι τα πληγώνει. «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» της Μαργαρίτας Μαντά είναι μια κινηματογραφική περιήγηση στην πολυτάραχη ζωή και το πλούσιο έργο της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως Άλκης Ζέη. Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα και ένα συγγραφικό έργο που έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να καταξιώνεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. Κυρίαρχη μαρτυρία είναι αυτή της ίδιας, αλλά και της αδελφής της Ελένης Κόκκου και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου. «Ο τερματισμός» της Ελιάνας Αμπραβανέλ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν: Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο. Κάθε φορά που περνούν τη γραμμή του τερματισμού, έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στον καθημερινό ήρωα που κρύβουν μέσα τους. Το «Μάνα» της Βάλερι Κοντάκου είναι η συγκινητική ιστορία κάποιων γυναικών που από κορίτσια κλειστηκαν σε ένα μοναστήρι αλλά όχι με σκοπό να αφοσιωθούν στην προσευχή και τον Θεό, αλλά να προσφέρουν βοήθεια σε κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά: είναι οι πρωτεργάτιδες του Λυρείου Παιδικού Χωριού που ακόμη και σήμερα περιθάλπουν παιδά χωρίς απολύτως καμιά βοήθεια από το κράτος.

Διαβάστε   Το Hellas Filmbox Berlin 2018, λίγο πριν την εκκίνηση: "ζέσταμα" με 30 ελληνικές ταινίες

«Πέντε ντοκιμαντέρ από πέντε γυναίκες σκηνοθέτες (και όχι μόνο). Στο επίκεντρο βρίσκονται γνωστοί αλλά και λιγότερο γνωστοί ήρωες. Κοινό τους σημείο; Πτυχές της ελληνικής κοινωνίας από ανθρώπους που πάλεψαν και αγωνίστηκαν για να προσεγγίσουν μοναδικά τη δική τους καθημερινότητα αλλά και των συνανθρώπων τους» δηλώνει για την επιλογή των ταινιών η film curator και υπεύθυνη του προγράμματος Ντοκιμαντέρ Γιάννα Σαρρή.

Οι ταινίες:

  1. In Situ, Χρύσα Τζελέπη, ‘Ακης Κερσανίδης, 2017, διεθνής πρεμιέρα
  2. Βυζιά, Στέλιος Τατάκης, Ανιές Σκλάβου, 2017, διεθνής πρεμιέρα
  3. Ο μεγάλος περίπατος της ‘Αλκης, Μαργαρίτα Μαντά, 2017, γερμανική πρεμιέρα
  4. Ο τερματισμός, Ελιάνα Αμπραβανέλ, 2016, γερμανική πρεμιέρα
  5. Mάνα, Βάλερι Κοντάκος, 2015, γερμανική πρεμιέρα

 

HELLAS FILMBOX BERLIN 2018

24.-28.1.2018, Urban Spree, Revaler Str. 99, Berlin-Friedrichshain