Η ταινία “Sophie Scholl-Οι τελευταίες ημέρες” στην Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας

Αυτή την Κυριακή 21/10 και στις 7 μ.μ. η Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας αρχίζει τη χειμερινή σαιζόν με την προβολή της γερμανικής ταινίας Sophie Scholl- Οι τελευταίες ημέρες, παραγωγής 2005, διάρκειας 2 ωρών, σε σκηνοθεσία Μαρκ Ρότεμουντ.

To 1943, και ενώ ο Χίτλερ συνεχίζει το πόλεμο στην Ευρώπη, μια ομάδα φοιτητών στο Μόναχο βρίσκει τον τρόπο να αντιδράσει δημιουργώντας την αντιστασιακή οργάνωση «Λευκό Ρόδο». Τα αδέρφια Χανς και Σόφι Σολ, ψυχή της νεανικής οργάνωσης, συλλαμβάνονται στις 18 Φεβρουαρίου 1943 στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ μοιράζουν προκηρύξεις κατά του ναζιστικού καθεστώτος. Η Γκεστάπο ανακρίνει σχεδόν ακατάπαυστα για 4 ημέρες τη Σόφι Σολ. Αυτές οι ανακρίσεις, στις οποίες επικεντρώνεται η ταινία, εξελίσσονται σε μια σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στην 21χρονη φοιτήτρια και τον ανακριτή. Μετά από μια σύντομη, θεαματική δίκη στις 22 Φεβρουαρίου, η Σόφι Σολ, ο αδερφός της Χανς καθώς και ένα ακόμη μέλος του κινήματος «Λευκό Ρόδο» καταδικάζονται σε θάνατο και οδηγούνται την ίδια ακόμη μέρα στη λαιμητόμο.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Goethe Institut της Αθήνας. Η ταινία είναι βασισμένη σε αρχειακό υλικό της Γκεστάπο που ανακαλύφθηκε στα μέχρι πρότινος θαμμένα αρχεία της Ανατολικής Γερμανίας. Απέσπασε πολλές διακρίσεις, όπως: Υποψήφια για Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας (2005), Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής και Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας και Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου (2005), Βραβείο Κοινού και Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου (2005), Βραβείο Κοινού και Γυναικείας Ερμηνείας στα Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία (2005).

Η προβολή θα γίνει, όπως πάντα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας, με ελεύθερη είσοδο.

 

 

Διαβάστε   Προβολή της ταινίας "Η Οικογένεια Μπελιέ" από την Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας Λάρισας