Η ταινία “El Greco” του Γιάννη Σμαραγδή, διαθέσιμη από το Netflix

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας

Η αληθινή ιστορία του ασυμβίβαστου καλλιτέχνη Δομήνικου Θεοτοκόπουλου γνωστού και ως El Greco, ο οποίος αναζητώντας την ελευθερία και την αγάπη ξεκινά από την Κρήτη, πηγαίνει στη Βενετία και καταλήγει στο Τολέδο της Ισπανίας.

Με το «El Greco», ο Γιάννης Σμαραγδής παρήγαγε μια ταινία  διεθνούς επιπέδου, που είχε ως σκοπό να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές και να που τώρα προβάλλεται και από το Netflix (από 8/8/2023). Γι’ αυτό, άλλωστε και η γλώσσα της ταινίας είναι η αγγλική. Οι ξένοι θεατές που θα δουν την ταινία, το πιθανότερο είναι το επόμενο καλοκαίρι να προγραμματίσουν διακοπές στην Κρήτη και στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το επίπεδο της παραγωγής, ο Γιάννης Σμαραγδής φτιάχνει ένα εξαιρετικά φροντισμένο φιλμ με ατμοσφαιρική φωτογραφία, πιστή αναπαράσταση της εποχής (ως την τελευταία λεπτομέρεια) και εντυπωσιακά κοστούμια. Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου (ένας ακόμη σπουδαίος Έλληνας που αναδείχθηκε και δοξάστηκε πρώτα από τους ξένους και μετά από τους συμπατριώτες του) είναι βασικός παράγοντας για την εξέλιξη της ιστορίας και υποβάλλει τους θεατές στην ψυχοσύνθεση του El Greco, αλλά και στα δραματικά επεισόδια της ταινίας. Η ιστορία είναι καλογραμμένη, με δυνατή κινηματογραφική αφήγηση. Το πρώτο μέρος του φιλμ όπου η ιστορία εκτυλίσσεται στην Κρήτη και, έπειτα, στην Βενετία, παρακολουθείται με ενδιαφέρον κυρίως για την εικαστική του άποψη. Στο δεύτερο μέρος η ιστορία σε συνδυασμό με την ακολουθία των εικόνων κάνουν το φιλμ σχεδόν συναρπαστικό. Στο τελευταίο ημίωρο περιγράφεται η σύγκρουση μεταξύ του El Greco και του ιεροξεταστή Νίνιο Ντε Γκεβάρα με αποκορύφωμα την ανάκριση του μεγάλου ζωγράφου από την Ιερά Εξέταση και τον τελικό του θρίαμβο.

Διαβάστε   "Φάουστ": streaming προβολή του αριστουργήματος του Γκαίτε από τη σελίδα iCineman

Το καστ είναι εξαιρετικό με όλους τους ηθοποιούς να δίνουν  σπουδαίες ερμηνείες. Πολύ καλός είναι ο τότε πρωτοεμφανιζόμενος Νικ Άσντον  στον ρόλο του El Greco (τελικά οι ξένοι ηθοποιοί παίζουν καλύτερα τους Έλληνες και από τους ίδιους τους…Έλληνες), ενώ καλύτερος όλων είναι Χουάν Ντιέγο Μπόττο στον ρόλο του ψυχικά βασανισμένου και θανάσιμα κυκλοθυμικού ιεροξεταστή Γκεβάρα. Αποδίδει τον ρόλο του με εσωτερικότητα, συναίσθημα και ταυτόχρονα με απεχθή μεγαλοπρέπεια. Ο Σμαραγδής ευτύχησε που είχε έναν τέτοιο ηθοποιό στο δυναμικό της παραγωγής.

 

EL GRECO

Σκηνοθεσία:  Γιάννης Σμαραγδής

Ηθοποιοί: Νικ Άστον, Χουάν Ντιέγο Μπόττο, Λάκης Λαζόπουλος, Σωτήρης Μουστάκας, Δήμητρα Ματσούκα

Διάρκεια: 119΄