Η Τέχνη Καταστρέφει…

Ένας διάσημος ηθοποιός του θεάτρου, μετά από ένα έμφραγμα, καλεί κοντά του τις δύο κόρες του, από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Προσπαθώντας να τις κρατήσει δίπλα του, τους προτείνει να ανεβάσουν μαζί έναν «Μάκβεθ για Tρεις». Στη διάρκεια των προβών, έρχονται στην επιφάνεια σκληρές αλήθειες για το παρελθόν, πικρίες και θυμοί απέναντι σε έναν πατέρα απόντα, δοσμένο ολοκληρωτικά στην τέχνη του. Εκείνος, προκαλεί τις ηθοποιούς-κόρες του να χρησιμοποιήσουν το τραυματικό αυτό παρελθόν στην ερμηνεία των ρόλων. Μέσα από την εγγύτητα των διαδοχικών προβών, τα ψυχικά ρήγματα βαθαίνουν.

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη Νίκου Κορνήλιου

“Η Τέχνη,  ως γνωστόν,  σώζει.  Επίσης, πίσω από την Τέχνη –  την ισχυρότερη μορφή εξουσίας, τη λεγόμενη «πνευματική»  –  έχουν καλυφθεί εγκλήματα κατά της ζωής, της ζωής ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στους καλλιτέχνες. Ιδιαίτερα οι «μεγαλοφυείς» καλλιτέχνες χαίρουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, της ασυλίας του Ωραίου. Η επικαιρότητα έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές τέτοιες καταστάσεις – η λίστα διαχρονικά είναι ατελείωτη – και η κοινωνία δείχνει να ανακαλύπτει αυτήν την «πίσω αυλή» της τέχνης. Αυτή η αντίφαση –  να δημιουργείς ομορφιά σκορπίζοντας γύρω την καταστροφή –  είναι το θέμα αυτής της ταινίας, μέσα από τις σχέσεις μιας οικογένειας ηθοποιών κατά τη διάρκεια των προβών του «Μάκβεθ», ενός έργου που έχει στον πυρήνα του τη δίψα για την εξουσία”.   

 

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Νίκος Κορνήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα. Δίδαξε υποκριτική στο Θεατρικό Εργαστήρι του Antoine Vitez στο Theatre des Quartiers και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε επίσης υποκριτική και κινηματογράφο στις σχολές Αρχή, Θέατρο των Αλλαγών και Εμπρός. Έγραψε έργα για μουσικά σύνολα που παίχτηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Ρώμη, Άμστερνταμ, Στρασβούργο, Ορλεάνη, Λονδίνο, Κάνες κτλ.). Έγραψε επίσης τη μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις και τις ταινίες του.

Διαβάστε   Bohemian Rhapsody

 

Με αφορμή την πρεμιέρα του Νίκου Κορνήλιου, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συζητήσεις με θέμα «Tέχνη και Πατριαρχία», σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, και «Τέχνες του Θεάματος και Παιχνίδια Εξουσίας», με τη συμμετοχή του Κώστα Αρζόγλου και γνωστών ηθοποιών.

 

«Tέχνη και Πατριαρχία»

Διοργάνωση: Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών ΔΙΟΤΙΜΑ

Σάββατο 13 Απριλίου στις 19:00 μ.μ στον κινηματογράφο Τριανόν

Ενώ η Τέχνη αποτέλεσε, και αποτελεί την κατ’ εξοχήν περιοχή της πνευματικής ελευθερίας και αναζήτησης, οι καλλιτέχνες υπερασπίστηκαν ή ανέχθηκαν τα πατριαρχικά στερεότυπα με τον ίδιο τρόπο, όπως όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Αυτό το «παράδοξο» θα διερευνήσει η συζήτηση. Η «έμφυλη Τέχνη» –  με επίκεντρο  τον  Δημιουργό – Θεό, τον πνευματικό ταγό ή την αυθεντία και τη Γυναίκα ως Μούσα -, τείνει στις μέρες μας να εκλείψει δίνοντας τη θέση της σε μια πιο «δημοκρατική» Τέχνη, ισότιμη για όλες και όλους;

Συμμετέχουν προσωπικότητες από διαφορετικές περιοχές της τέχνης και της θεωρίας, καθώς και οι συντελεστές της ταινίας. Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας στις 20:00 μ.μ.

 

«Τέχνες του Θεάματος και Παιχνίδια Εξουσίας»

Κυριακή 14 Απριλίου στις 18:00 μ.μ στον κινηματογράφο Τριανόν

Ποια είναι η «κρυφή πλευρά» της δουλειάς του ηθοποιού και ποια η διαδικασία της ψυχικής επένδυσης σε ένα ρόλο; Πώς διαμορφώνεται η σχέση του σκηνοθέτη με τους ηθοποιούς; Τι συμβαίνει όταν τα όρια του ηθοποιού παραβιάζονται; Μήπως πίσω από τη θελκτική δημόσια εικόνα και έννοιες, όπως η δημιουργικότητα και η πνευματικότητα, κρύβονται σχέσεις εξουσίας; Υπάρχουν αντιφάσεις ή και «παράπλευρες απώλειες» στη διαδικασία της δημιουργίας;

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι ηθοποιοί της ταινίας: Κώστας Αρζόγλου και Katia Leclerc OWallis, καθώς και οι προσκεκλημένοι ηθοποιοί: Βίκυ Βολιώτη, Όμηρος Πουλάκης και Κωνσταντίνα Τάκαλου .

Διαβάστε   Τρεις γυναίκες στην "κουζίνα του διαβόλου"...

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας στις 20:00 μ.μ.

 

 

Η Τέχνη Καταστρέφει (Back Held Hands)

Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος

Ηθοποιοί: Aurora Marion, Katia Leclerc O’ Wallis, Κώστας Αρζόγλου, Estelle Marion

Διάρκεια: 120′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019