Η σιδηρά κυρία

Του Νίκου Αρτινού

Η γηραιά, πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας,  Μάργκαρετ Θάτσερ-γνωστή ως «Σιδηρά Κυρία»- έχει αποφασίσει επιτέλους να αποχωριστεί τα ρούχα του συζύγου της Ντένις, ο οποίος έχει πεθάνει από καιρό. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για εκείνη και, καθώς ξεχωρίζει τ’ αντικείμενα του άντρα της, οι αναμνήσεις και η παλιά της ζωή την κατακλύζουν.

Η Φιλίντα Λόιντ σκηνοθετεί τη Μέριλ Στριπ (είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζονται μετά το μιούζικαλ «Mamma Mia») στο ρόλο της Μάργκαρετ Θάτσερ, της άκαμπτης συντηρητικής πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας (από το 1979 έως το 1990).

Η Λόιντ δεν ακολουθεί τους κανόνες της ακαδημαϊκής κινηματογραφικής βιογραφίας και έτσι καταφέρνει να δώσει ένα προσωπικό καλλιτεχνικό στίγμα στην ταινία της. Το φιλμ είναι άκρως ενδιαφέρον, σκιαγραφεί αδρά την Θάτσερ και καταφέρνει να την κάνει στα μάτια των θεατών έως …συμπαθητική. Η πολυεπίπεδη αφήγηση (συνδυασμός, χρονικά ασύνδετων flashback και παροντικού χρόνου) δεν εστιάζει τόσο στα ιστορικά γεγονότα (απεργία ανθρακωρύχων, κρίση στα νησιά Φοκλαντς), όσο στην-πολύπλοκα… απλή-ψυχοσύνθεση της Θάτσερ. Φοβερή ερμηνεία από τη Μέριλ Στριπ  (κέρδισε BAFTA Α΄ γυναικείου ρόλου). Highlight της ταινίας, η σκηνή όπου η Θάτσερ-Στριπ αναφέρει τα εξής:

«Πρόσεχε τις σκέψεις σου γιατί γίνονται λόγια. Πρόσεχε τα λόγια σου γιατί γίνονται πράξεις. Πρόσεχε τις πράξεις σου γιατί γίνονται συνήθειες. Οι συνήθειες διαμορφώνουν το χαρακτήρα και ο χαρακτήρας δημιουργεί το πεπρωμένο. Γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε».  

 

Η ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ-IRON LADY (2011)

 

ΣΚΗΝOΘΕΣΙΑ : Φιλίντα Λόιντ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:  Μέριλ Στριπ, Άντονι Χεντ, Χάρι Λόιντ, Τζιμ Μπρόαντμπεντ, Ρίτσαρντ Γκραντ, Ίαν Γκλεν

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105΄