«Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος»: ένα επικό ταξίδι αυτογνωσίας

Πριν πολλά, πολλά χρόνια, στο φανταστικό βασίλειο της Κουμάντρα, άνθρωποι και δράκοι ζούσαν αρμονικά, μέχρι που μια μοχθηρή δύναμη εμφανίστηκε και οι δράκοι χρειάστηκε να θυσιαστούν για να σώσουν την ανθρωπότητα.
Πεντακόσια χρόνια μετά, οι ίδιοι δαίμονες επιστρέφουν και είναι στα χέρια της Ράια, μιας μοναχικής, νεαρής πολεμίστριας, να εντοπίσει τον τελευταίο δράκο που θα αποκαταστήσει την αρμονία στη διχασμένη χώρα. Στο ταξίδι της αυτό θα συνειδητοποιήσει ότι, για να σωθεί η ανθρωπότητα, πέρα από τη μαγική δύναμη του Τελευταίου Δράκου χρειάζεται και πίστη.

H νέα ταινία της Disney, «Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος», είναι εμπνευσμένη από την επική κουλτούρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η πρωταγωνίστρια Ράια, ολομόναχη, ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι για να βρει τον Τελευταίο Δράκο με μόνο όπλο το σπαθί της και τον φίλο της, Τουκτούκ. Στο ταξίδι της αυτό θα καταλάβει ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω για να σώσει τον κόσμο. «Στο ταξίδι της θα μάθει να εμπιστεύεται» λέει ο σκηνοθέτης Don Hall, «αφότου η εμπιστοσύνη της κλονίστηκε όταν ήταν παιδί». «Δεν μπορείς να έχεις ενότητα χωρίς εμπιστοσύνη και για τη Ράια αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμπιστευτεί άγνωστα άτομα για να μπορέσει να φέρει τη σύμπνοια στην Κουμάντρα» λέει ο συν-σκηνοθέτης Carlos López Estrada. Η διαδρομή της για να βρει τον Τελευταίο Δράκο και να σώσει τη χώρα της είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας, μια αναζήτηση γεμάτη κινδύνους, περιπέτεια, χιούμορ και νέες φιλίες.
Αλλά ο δρόμος έχει και απώλειες, θυμό και μια ανάγκη για εκδίκηση. Η Ράια μαθαίνει κάτι πολύ σπουδαίο: όλοι μπορούμε να εμπιστευτούμε, να συνεργαστούμε και να ενωθούμε. Όλοι πρέπει να πάρουμε αυτά τα μαθήματα. Καταλυτικός στην ιστορία της Ράια είναι ο χαρακτήρας της Σίσου, του θρυλικού Δράκου που ψάχνει η Ράια για να σώσει την Κουμάντρα, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι η δύναμή του θα αποκαταστήσει την αρμονία στη χώρα της.

Διαβάστε   "Ευτυχία": Ο ταραχώδης βίος και το σπουδαίο έργο της αντισυμβατικής και πρωτοπόρου στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου

Ο Qui Nguyen, που έγραψε το σενάριο με την Adele Lim, φωτίζει τον χαρακτήρα της Σίσου, που είναι ο Τελευταίος Δράκος: «Οι διαφορετικές κουλτούρες της Ασίας τρέφουν μεγάλη αγάπη για τους δράκους, που συμβολίζουν την τύχη και τη δύναμη. Η Σίσου χαίρει μεγάλου θαυμασμού και είναι πολύ δυνατή, αλλά θελήσαμε να ανατρέψουμε τις προσδοκίες του κοινού. Είναι πολύ αστεία. Και λίγο αδέξια. Μπουρδουκλώνεται μόνη της. Είναι νέα στον κόσμο. Δεν ξέρει ακόμα τη ζωή. Έχει κάτι το γοητευτικό και το αστείο, είναι ένας κωμικός χαρακτήρας». Οι δύο σεναριογράφοι εμπνεύστηκαν από την Νοτιοανατολική Ασία για να δημιουργήσουν τους χαρακτήρες της Ράια και της Σίσου. «Στην Νοτιοανατολική Ασία υπάρχει παράδοση στις γυναίκες αρχηγούς στον στρατό και την πολιτική. Και οι δύο εμπνευστήκαμε από τις οικογένειές μας». Περιγράφοντας το ύφος της ταινίας, η σεναριογράφος Αdele Lim σημειώνει: «Ψάξαμε συναισθηματικές άγκυρες για τον χαρακτήρα και το ταξίδι της. Η Ράια χάνει τη δυνατότητα να έχει τη σχέση που είχε με τον πατέρα της, χάνει τον κόσμο της, οπότε πρέπει να παλέψει για να αποκαταστήσει τη χώρα και ίσως να ξαναδεί τον πατέρα της. Θέλαμε να εξερευνήσουμε αυτά τα συναισθήματα και να κάνουμε μια χαρούμενη και απολαυστική περιπέτεια».
Ο συν-σκηνοθέτης Carlos López Estrada καταλήγει: «Αν σκεφτείς τη Ράια σε σχέση με τις άλλες ηρωίδες της Disney καταλαβαίνεις ότι είναι μέρος της οικογένειας. Αλλά στέκεται και
μόνη της, με κάποιο συναρπαστικό τρόπο. Δεν μοιάζει με καμία άλλη ηρωίδα της Disney».

 

 

Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος (Raya and the Last Dragon, 2021)

Σκηνοθεσία: Don Hall, Carlos López Estrada

Διαβάστε   "Boy Kills World": Ένα υπερθέαμα αιματηρής δράσης με τον Μπιλ Σκάρσγκαρντ στον ρόλο ενός κωφάλαλου αγοριού που διψά για εκδίκηση...

Με τις φωνές των: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Gemma Chan

Διάρκεια: 107’

Η ταινία θα προβάλλεται από τις 10 Ιουνίου 2021 στους κινηματογράφους