Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου παρουσιάζει τον “Άλφρεντ Χίτσκοκ”!

Ποιος δεν έχει παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα κάποια από τις ταινίες του; Από αυτόν και γι’ αυτόν εισήχθη στην κινηματογραφική γραμματική ο όρος σασπένς…

Συνεχίζοντας με συνέπεια τις επαναπροσεγγίσεις των πλέον σημαντικών κινηματογραφικών δημιουργών, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου εξετάζει εξονυχιστικά το έργο του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με αφορμή την παρέλευση 40 ετών από το θάνατό του. Με την υπογραφή 30 κριτικών κινηματογράφου, μελών της, η Π.Ε.Κ.Κ. και οι εκδόσεις Οξύ, ανταποκρίνονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και στις πιο υψηλές απαιτήσεις, τόσο σε όγκο όσο και σε ποιότητα. Πρόκειται σαφέστατα για μια από τις επιδραστικότερες μορφές στην ιστορία του σινεμά.

«Καλησπέρα σας. Είμαι ο Άλφρεντ Χίτσκοκ». Με αυτόν τον χαιρετισμό, ο ιδιοφυής δημιουργός παρουσίαζε το τηλεοπτικό του πρόγραμμα ή ακόμα και τις ταινίες του, σε ευρηματικά τρέιλερ. Η ευρηματικότητά του ωστόσο δεν σταματούσε στον χαιρετισμό, αλλά εκτεινόταν σε κάθε πλάνο του, σε κάθε γωνιά του πεδίου του… το οποίο τόσο καλά γνώριζε να υφαίνει.

Ενώ ο σκηνοθέτης αποτελεί πρόσωπο συνήθως ανεικόνιστο, με θέση πάντοτε πίσω απ’ την κάμερα, φιγούρα μονίμως άγνωστη για τους θεατές, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ δημιούργησε ακόμα και με τις στιγμιαίες εμφανίσεις του ένα θρύλο, ανάλογο της θεόρατης δημιουργικά υπόστασής του και του πλήθους (δεκάδες) των φιλμ του. Με τη συγκεκριμένη έκδοση, η Π.Ε.Κ.Κ. επιχειρεί λοιπόν κάτι αντίστοιχο. Να τον ζωντανέψει στα μάτια του αναγνώστη – θεατή!

Η επιμέλεια της έκδοσης είναι του Κωνσταντίνου Μπλάθρα, ενώ περιλαμβάνονται κείμενα των: Λευτέρη Αδαμίδη, Μπάμπη Ακτσόγλου, Νίκου Αλέτρα, Θόδωρου Γιαχουστίδη, Γιάννη Ν. Γκακίδη, Τάσου Γουδέλη, Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου, Γιάννη Ζουμπουλάκη, Κωνσταντίνου Καϊμάκη, Ιφιγένειας Καλαντζή, Δημήτρη Καλαντίδη, Γιάννη Καντέα Παπαδόπουλου, Κώστα Γ. Καρδερίνη, Βασίλη Κεχαγιά, Δημήτρη Κολιοδήμου, Ανδρέα Κουταλά, Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου, Νίνου Φένεκ Μικελίδη, Δημήτρη Μπάμπα, Κωνσταντίνου Μπλάθρα, Δημοσθένη Ξιφιλίνου, Γιώργου Παπαδημητρίου, Γιάννη Ραουζαίου, Τάσου Ρέτζιου, Θόδωρου Σούμα, Δέσποινας Τριανταφυλλίδου, Νίκου Τσαγκαράκη, Ανδρέα Τύρου, Γιάννη Φραγκούλη, Ηλία Φραγκούλη.

Διαβάστε   Οι Έλληνες κριτικοί ψήφισαν τις καλύτερες ταινίες του 2017