Η μεταφυσική και ποιητική διάσταση της εκδίκησης

Του Νίκου Αρτινού

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από το τέλος του εμφυλίου. Κάπου βαθιά στα χιονισμένα βουνά της αμερικανικής Δύσης, ένας άντρας, ο Γεδεών, κάθεται μόνος και χαμένος στις σκέψεις του. Την ονειροπόλησή του ταράσσει ο ήχος ενός όπλου και μια σφαίρα που πέφτει στο χιόνι. Στον επόμενο πυροβολισμό πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος, καταφέρνει όμως να τρέξει όσο είναι νωρίς προκειμένου να σωθεί. Θύτης είναι ο συνταγματάρχης Κάρβερ, που θέλει να εκδικηθεί και να σκοτώσει τον Γεδεών, μην υπολογίζοντας τις συνέπειες και τα αθώα θύματα που θα αφήσει πίσω του. Ένα ανελέητο κυνηγητό ξεκινά μέχρι που τελικά οι δυο άντρες να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον αλλά και το παρελθόν τους.

Συναρπαστικό γουέστερν που αποτέλεσε την πρώτη και μοναδική κινηματογραφική ταινία του σκηνοθέτη Ντέιβιντ φον Άνκεν (δουλεύει κυρίως στην τηλεόραση). Το φιλμ είναι γυρισμένο σύμφωνα με τους κώδικες και τους κανόνες του είδους. Ξεκινάει εντυπωσιακά με αμείλικτες και δυναμικές συγκρούσεις μεταξύ του διωκόμενου Πιρς Μπρόσναν και των κυνηγών του, που έχουν ως αρχηγό τον, διψασμένο για εκδίκηση, Λίαμ Νίσον. Οι αναμετρήσεις λαμβάνουν χώρα στο χιονισμένα βουνά της αμερικάνικης δύσης και ταιριάζουν απόλυτα με την ψυχοσύνθεση των λιγομίλητων και σκληροτράχηλων ηρώων. Η κάμερα του φον Άνκεν, άλλοτε κάνει γκρο πλαν στα πρόσωπα των ηθοποιών και άλλοτε προσφέρει πανοραμικά πλάνα των πανέμορφων χιονισμένων τοπίων, προκαλώντας τους θεατές να κάνουν τις συγκρίσεις και τους συσχετισμούς μεταξύ συναισθημάτων και εικόνων.

Το κυνηγητό συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας και ενώ ανθρώπινες ζωές χάνονται, οι δύο αντίπαλοι δεν δίνουν δεκάρα. Λίγο πριν το τέλος της ταινίας μαθαίνουμε την αιτία αυτής της μανιώδους καταδίωξης. Όμως, ο λόγος που ο Λιαμ Νίσον θέλει να εκδικηθεί τον Πιρς Μπρόσναν είναι ήσσονος σημασίας για την εξέλιξη της ταινίας. Το ζητούμενο είναι ή ίδια η εκδίκηση που καταστρέφει ψυχές, ζωές, οικογένειες, πόλεις, ακόμα και έθνη ολόκληρα. Το φινάλε είναι ποιητικό με μια διάσταση μεταφυσικού, που δίνεται από την εμφάνιση της Αντζέλικα Χιούστον από το πουθενά, μέσα στην έρημο και λίγο πριν την τελική αναμέτρηση.

Διαβάστε   Μαγιό, ξαπλώστρα και σινεμά...

Εν κατακλείδι, ο Ντέιβιντ φον Άνκεν κάνει ένα εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο προσφέροντας στο κοινό μια καλά δομημένη ταινία με συνοχή και ενέργεια που στηρίζεται στο εξαιρετικό σενάριο και στους σπουδαίους πρωταγωνιστές. Η δράση είναι συνεχής και η εξέλιξη της ιστορίας περιπετειώδης προσφέροντας ένα απολαυστικό δίωρο αρκεί να παρακολουθήσετε την ολοκληρωμένη εκδοχή της ιστορίας με διάρκεια 114΄ και όχι την «κουτσουρεμένη», με διάρκεια 93΄…

 

Εχθροί για πάντα (Seraphim Falls, 2006)

Σκηνοθεσία:  Ντέιβιντ φον Άνκεν

Ηθοποιοί: Πιρς Μπρόσναν, Λίαμ Νίσον, Μάικλ Ουίνκοτ, Άντζι Χάρμον

Διάρκεια: 114΄