“Η Μεγάλη Χίμαιρα”: Σε ψηφιακά αποκατεστημένη επανέκδοση μία από τις κλασικότερες αντιπολεμικές ταινίες του σινεμά

Η Μεγάλη Χίμαιρα (La Grande Illusion) του Ζαν Ρενουάρ, μία από τις πιο σημαντικές ταινίες του 20ου αιώνα και από τις κλασσικότερες αντιπολεμικές ταινίες του σινεμά (παρότι στο φιλμ ακούγονται λιγότεροι από έξι πυροβολισμοί και οι σκηνές μάχης απουσιάζουν παντελώς), θα προβάλλεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη επανέκδοση στους κινηματογράφους από τις 19 Οκτωβρίου.

Λίγα λόγια για την ταινία

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Δυο Γάλλοι αεροπόροι, ο λοχαγός ντε Μποιλντιέ και ο υπολοχαγός Μαρεσάλ, αιχμαλωτίζονται από τον διοικητή φον Ραουφενστάιν, έναν εκλεπτυσμένο Γερμανό αριστοκράτη. Στο στρατόπεδο στο οποίο καταλήγουν βοηθούν τους συγκρατούμενους τους να σκάψουν ένα μυστικό τούνελ. Την παραμονή της δραπέτευσης τους όμως μεταφέρονται όλοι σε διαφορετικά στρατόπεδα. Καταλήγουν σε ένα ορεινό υπερ-ασφαλές φρούριο το οποίο διοικεί ο φον Ραουφενστάιν. Αυτός φέρεται με αξιοπρέπεια στους κρατούμενους, σε σημείο που γεννιέται μια φιλία μεταξύ αυτού και του Μποιλντιέ. Μα οι Γάλλοι αιχμάλωτοι ετοιμάζουν εκ νέου δραπέτευση.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης της ταινίας, “Οι παρέες διαμορφώνουν τον κόσμο ολόκληρο, κάθε πόλη, κάθε χώρα. Μάλιστα, μερικές παρέες ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και γίνονται διεθνείς. Κάθε παρέα έχει τις συνήθειές της, την ηθική της, την δική της γλώσσα. Απλούστερα, κάθε παρέα έχει τους δικούς της κανόνες, κι αυτοί οι κανόνες κατευθύνουν το παιχνίδι. Όσο πιο μικρή παρέα, τόσο πιο αυστηροί κανόνες. Γι’ αυτό, οι ομάδες των πλουσίων, αυτών που παίζουν τένις και αγαπούν την ιππασία, δηλαδή τα μέλη μιας κοινωνικής κάστας, ζουν ακολουθώντας κώδικες που γίνονται αυστηρότεροι όσο αυτές οι κάστες απομακρύνονται από τον υπόλοιπο πληθυσμό.”

 

Η Μεγάλη Χίμαιρα (La Grande Illusion, 1937)

Σκηνοθεσία: Jean Renoir

Διαβάστε   Ψηφιακός υλισμός

Ηθοποιοί: Jean Gabin, Dita Parlo, Pierre Fresnay, Erich von Stroheim

Διάρκεια: 114′