Η Μαργκό Ρόμπι επιστρέφει με φόρα και στυλ…

Του Γιάννη Τοτονίδη

“Υπάρχει ένα μέρος στη Γη, που δε μοιάζει με κανένα. Ένας τόπος γεμάτος θαύματα, μυστήριο και κίνδυνο. Κάποιοι λένε πως για να επιβιώσεις εκεί πρέπει να είσαι θεοπάλαβος. Κάτι που ευτυχώς είμαι!

Έτσι ξεκινά η εξιστόρηση της αλλόκοτης ηρωίδας μας Άνυ, η οποία επιδιώκει να γίνει η μόνιμη και μοναδική πληρωμένη δολοφόνος του τοπικού άρχοντα του υποκόσμου, του κύριου Φράνκλιν. Τα κίνητρά της είναι σκοτεινά.

Λέπρα ξερνά ο Χρόνος

κάθε φορά που βήχοντας

αργοσέρνει τα σαπισμένα πόδια του

σαν αφυδατωμένο σκουλήκι

Ταιριάζουν γάντι με την ανώνυμη, άναρχη, δυστοπική πόλη, όπου εξελίσσεται το story.

Κατά τη διάρκεια μιας βροχερής νύχτας θα συναντήσουμε δύο επαγγελματίες δολοφόνους, έναν δάσκαλο που πάσχει από ανίατη ασθένεια κι έναν αινιγματικό επιστάτη σταθμού τρένων. Φυσικά και την αινιγματική Άνυ που βρίσκεται πάντα στο δρόμο τους, ζώντας μια επικίνδυνη διπλή ζωή: της σερβιτόρας του 24ωρου καφέ «Terminal» και της σέξι pole dancer με το όνομα “Κουνελάκι”. Ή μήπως τριπλής ζωής; Μέσα στη ζοφερή καρδιά της πόλης, “πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις”, οι ζωές όλων αυτών θα τμηθούν σε ένα κοινό σημείο, σημαδεμένο από έναν μυστηριώδη εγκληματία που διψάει για εκδίκηση. Με το πρώτο φως του ήλιου τα μυστικά δε θάναι πλέον μυστικά, οι αμαρτίες του παρελθόντος θα ξεπλυθούν και θα χυθούν στους δαιδαλώδεις υπονόμους της πόλης και η Δικαιοσύνη θα αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι ανελέητη, αλλά δεν είναι τυφλή.

Σκοτεινή ατμόσφαιρα με ύφος νέο-νουάρ θρίλερ, δράμα μυστηρίου με διάχυτο σασπένς, υποχθόνια, παραμυθένια αφήγηση που περιέχει αρκετή βία, πολλές ανατροπές και άφθονη αγωνία είναι κάποια από τα tags που θα μπορούσαμε να προσδώσουμε στην ταινία. Ο Βον Στέιν, πρώην βοηθός σκηνοθέτη στα «World War Z», «The Fifth Estate», «In the Heart of the Sea», «Beauty and the Beast» και «The Danish Girl», αλλά και βοηθός στην παραγωγή του «Sherlock Holmes», πραγματοποιεί αναμενόμενα το σκηνοθετικό του ντεμπούτο υπογράφοντας και το σενάριο. Τηρώντας έξυπνη κινηματογράφηση και στήνοντας εντυπωσιακά πλάνα, μετατρέπει μια απλοϊκή υπόθεση σε κατακερματισμένο ιλουστρασιόν θέαμα. Η τεχνική που χρησιμοποιεί είναι ένα αμάλγαμα σκηνοθετών που ολοφάνερα τον έχουν επηρεάσει: στην τεχνική του κοφτού, ιλιγγιώδους μοντάζ ο Γκάι Ρίτσι, στους χαρακτήρες και στους “ιδιαίτερους” διαλόγους ο Κουέντιν Ταραντίνο και στην αισθητική της ταινίας που βρίθει από neon και led φωτισμούς ο Ντέιβιντ Λιντς.

Διαβάστε   Αρδέννες: δεν υπάρχει ευδιάκριτη γραμμή ανάμεσα στην Αγάπη και το Μίσος

Η Αυστραλιανή σταρ Μαργκό Ρόμπι (υποψήφια για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου στο «I, Tonya»), διατηρώντας και χρέη παραγωγού, όπως και στο «I, Tonya», επιστρέφει με φόρα και με στυλ, βουτώντας στον εγκληματικό υπόκοσμο. Αυτή τη φορά ως σύγχρονη femme fatale, συνδυάζοντας τη μοιραία γυναίκα με τη μαχητική τιμωρό τύπου Black Mamba από το «Kill Bill» και έντονες πινελιές από κόμικ. Πλαισιώνεται δε από ταλαντούχους ηθοποιούς που προσφέρουν αξιοζήλευτες ερμηνείες. Ξεχωρίζουν ο άρρωστος δάσκαλος Σάιμον Πεγκ (μοναδικός στις βερμπαλιστικές συζητήσεις και τη μαύρη ειρωνεία με την οποία τις φοδράρουν με τη σερβιτόρα Άνυ) και ο Μάικ Μάγιερς μακράν καλύτερος από τη γνώριμη καρικατούρα των «Austin Powers», σε ένα μεστό, ανατρεπτικό ρόλο.

Ο «Τερματικός Σταθμός» μπορεί να μη διαθέτει τρένο για να σε επιβιβάσει, αλλά διαθέτει φιλοξενία, ζεστό καφέ και μια διαθέσιμη σερβιτρόρα για να σε κρατήσει σε εγρήγορση.

 

Τερματικός Σταθμός  – Terminal

Σκηνοθεσία: Βον Στέιν

Ηθοποιοί: Μαργκό Ρόμπι, Σάιμον Πεγκ, Ντέξτερ Φλέτσερ, Μαξ Άιρονς, Μάικ Μάγιερς

Διάρκεια: 90΄

Η ταινία βγήκε στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Μαΐου 2018

 

* Ο Γιάννης Τοτονίδης από μικρός αρέσκονταν στις εκρήξεις. Για να γλιτώσουν οι γονείς του την ανατίναξη του σπιτιού τους, τον έπεισαν να σπουδάσει Χημικός (απόφοιτος του Α.Π.Θ.). Η “εκρηκτικότητα” του ψυχισμού του τον ώθησε να ασχοληθεί με την 7η Τέχνη. Έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών (F.E.R.A.), μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Πρόσφατα έγινε και μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο παρελθόν υπήρξε Μουσικός Παραγωγός και Επιμελητής Κινηματογραφικών Εκπομπών, καθώς επίσης και Τηλεοπτικός Παρουσιαστής Κινηματογραφικών Εκπομπών. Τελευταία πειραματίζεται με τη μαγειρική και προκαλεί μόνο γαστρονομικές εκρήξεις.

 

Διαβάστε   Υπέροχες σινεφιλικές “μπασταρδεμένες” ανορθογραφίες…

https://youtu.be/w9yRgEtzbJs