Η κριτική επιτροπή FIPRESCI για το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τα βραβεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απονέμονται στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος και στην καλύτερη ελληνική ταινία ντοκιμαντέρ. Η επιτροπή, που  αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο  της κινηματογραφικής κριτικής, για το φετινό 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, απαρτίζεται από τους εξής κριτικούς:

 

Ζίγκα Μπρντνικ

Ο Ζίγκα Μπρντνικ είναι κριτικός κινηματογράφου, φιλόσοφος και δημοσιογράφος από το Μάριμπορ της Σλοβενίας. Ειδικεύεται στο ντοκιμαντέρ, αλλά και στο βαλκανικό σινεμά, και γράφει για το Ekran, το μεγαλύτερο περιοδικό κινηματογράφου και τηλεόρασης της περιοχής, το Dialogi, μια περιοδική έκδοση για τον πολιτισμό και τις τέχνες, και την καθημερινή εφημερίδα Vec˘er. Είναι επιμελητής του πρότζεκτ Mobile Udarnik (που περιλαμβάνει ανοιχτές και περιοδεύουσες προβολές στη Σλοβενία) και του μηνιαίου κινηματογραφικού προγράμματος IntimateCinema στη Διεθνή Ακαδημία Guerilla Art School GT22 στο Μάριμπορ, όπου είναι συντονιστής συζητήσεων με σκηνοθέτες και υπεύθυνος ενός podcast για το σινεμά και τις τέχνες, με τίτλο Maribor Is The Future.

 

Κάρολιν Βάιντνερ

Η Κάρολιν Βάιντνερ (γεν. το 1989) είναι Γερμανίδα δημοσιογράφος. Αρθρογραφεί για καθημερινές εφημερίδες, όπως για την taz.die tageszeitung, και για διαδικτυακές εκδόσεις, όπως το ειδησεογραφικό σάιτ Spiegel Online. Διδάσκει κινηματογραφική δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαϊμ. Από το 2017 είναι μέλος της Προκριματικής Επιτροπής του Φεστιβάλ DOK Leipzig.

 

Γιάννης Τοτονίδης

Ο Γιάννης Τοτονίδης σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ασχολήθηκε από νωρίς με την έβδομη τέχνη. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών (FERA), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο παρελθόν υπήρξε μουσικός παραγωγός, παρουσιαστής και επιμελητής τηλεοπτικών εκπομπών κινηματογραφικού περιεχομένου.

Διαβάστε   Επαναλειτουργεί από την Πέμπτη 4 Ιουνίου ο θερινός κινηματογράφος «Λαΐς»