Η Κριτική Επιτροπή του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκαν από τους διοργανωτές τα μέλη που απαρτίζουν την Κριτική Επιτροπή του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

 

Σάντρα ντεν Χάμερ / Sandra den Hamer, διευθύντρια του EYE Filmmuseum (Ολλανδία)

Μετά την προϋπηρεσία της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, στο κομμάτι της αγοράς (υπήρξε συντονίστρια των ταμείων CineMart και Hubert Bals) και της διοίκησης (διετέλεσε διευθύντρια του Φεστιβάλ από το 2000 έως το 2007), η Σάντρα ντεν Χάμερ έγινε διευθύντρια του Μουσείου Κινηματογράφου του Άμστερνταμ (Filmmuseum), υιοθετώντας μια προσέγγιση που συνδυάζει την αβάν-γκαρντ αισθητική με ένα πολιτικό και στρατηγικό όραμα για το κινηματογραφικό τοπίο. Επέβλεψε την συγχώνευση του Filmmuseum με το ινστιτούτο Holland Film, το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση και το αρχείο Filmbank, που οδήγησε το 2010 στον σχηματισμό του Ινστιτούτου EΥΕ – του οποίου είναι διευθύντρια. Το ΕΥΕ πρεσβεύει ένα πλουραλιστικό και πρωτοποριακό πρότυπο για τον σημερινό ρόλο μιας ταινιοθήκης και ενός κινηματογραφικού ινστιτούτου.

Ράντου Ζούντε / Radu Jude, σκηνοθέτης (Ρουμανία)

Ο Ράντου Ζούντε γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1977. Αποφοίτησε το 2003 από το τμήμα Σκηνοθεσίας του Media University του Βουκουρεστίου. Η πρώτη του μεγάλου μήκους, Το πιο ευτυχισμένο κορίτσι στον κόσμο, έκανε πρεμιέρα στην Μπερλινάλε, όπου κέρδισε το βραβείο CICAE. Η τρίτη του μεγάλου μήκους, το Αφερίμ!, κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στην Μπερλινάλε του 2015. H ταινία του Σημαδεμένες καρδιές κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο του 2016, ενώ η τελευταία ταινία του με τίτλο Αδιαφορώ αν καταγραφούμε στην Ιστορία ως βάρβαροι βραβεύτηκε με την Κρυστάλλινη Σφαίρα στο ίδιο Φεστιβάλ του 2018. Όλες οι ταινίες του έχουν προβληθεί κατά καιρούς στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε   Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού στο 58ο ΔΦΚΘ

Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά / Fatemeh MotamedArya, ηθοποιός (Ιράν)

Η Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά, γνωστή και ως «Simin», είναι μία από τις πιο διακεκριμένες ιρανές ηθοποιούς, η οποία έχει κερδίσει περισσότερα από 80 εθνικά και διεθνή βραβεία και έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 70 ταινίες, συνεργαζόμενη με κορυφαίους δημιουργούς του ιρανικού κινηματογράφου, όπως οι Αμπάς Κιαροστάμι, Μοσέν Μαχμαλμπάφ και Ραχσάν Μπανί-Ετεμάντ. Είναι καθηγήτρια Κινηματογραφικών και Θεατρικών Σπουδών στο διεθνούς κύρους Πανεπιστήμιο του Ισφαχάν. Μέχρι στιγμής, έχει σκηνοθετήσει δύο ντοκιμαντέρ. Είναι πρέσβειρα πολλών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στο Ιράν και μια από τις πιο αγαπητές προσωπικότητες στην πολιτιστική σκηνή του Ιράν.

Αλφόνσο ντε Βιλαλόνγκα / Alfonso de Vilallonga, συνθέτης (Ισπανία)

Ο γεννημένος στην Ισπανία Αλφόνσο ντε Βιλαλόνγκα συνθέτει μουσική για κινηματογράφο και θέατρο, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται ως τραγουδιστής-τραγουδοποιός, πιανίστας και ερμηνευτής. Έχει κυκλοφορήσει πολλά μουσικά άλμπουμ, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ισπανία, και κέρδισε στη Βοστώνη το βραβείο Ανκόρ στην κατηγορία του Καλύτερου Τραγουδιστή Θεάτρου-Καμπαρέ. Έχει συνθέσει το σάουντρακ για πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων και των Ζωή χωρίς εμένα και Όσα δεν σου είπα ποτέ σε σκηνοθεσία της Ιζαμπέλ Κοϊξέ και Υπερσιβηρικός σε σκηνοθεσία του Μπραντ Άντερσον. Το 2013 έγραψε τη μουσική για τη βωβή ταινία Χιονάτη σε σκηνοθεσία του Πάμπλο Μπέργκερ, η οποία κέρδισε πολλές διακρίσεις, όπως το ισπανικό βραβείο Γκόγια και το βραβείο Γκαουδί για το καλύτερο σάουντρακ της χρονιάς. Αυτή την περίοδο δουλεύει πάνω σε ένα νέο μιούζικαλ που θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο του 2018.

Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)

Η Συραγώ Τσιάρα είναι επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. Το διδακτορικό της έχει θέμα τη συμβολή της δημόσιας γλυπτικής στη διαμόρφωση της εθνικής μνήμης. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2007 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Επιμελήθηκε το ελληνικό περίπτερο στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας. Επίσης διευθύνει την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Διδάσκει, γράφει και επιμελείται εκθέσεις που πραγματεύονται κυρίως ζητήματα της μνήμης, του φύλου και της δημόσιας σφαίρας.

Διαβάστε   Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Βρεττάκος-Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον αποχαιρετά

 

Καλλιόπη Αλέτρα