“Η Διερμηνέας”: αναπολώντας τις “Τρείς μέρες του Κόνδορα”…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας

Μια διερμηνέας στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ακούει τυχαία μια συνομιλία που ίσως παραπέμπει σε σχέδιο δολοφονίας του αμφιλεγόμενου ηγέτη μιας αφρικανικής χώρας που σκοπεύει να μιλήσει εκεί. Καταλαβαίνει ότι η ζωή της απειλείται, ενώ αντιμετωπίζει με δυσπιστία έναν πράκτορα του FBI, υπεύθυνο για την ασφάλεια πολιτικών προσώπων που καλείται να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Και ο ίδιος όμως, αμφισβητεί την ειλικρίνειά της και προσπαθεί να μάθει περισσότερα γι’ αυτή. Ενώ ο χρόνος πιέζει, επικίνδυνα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια και η ιστορία παίρνει αναπάντεχες διαστάσεις.

Το 1975 ο Σίντνεϊ Πόλακ μας παρουσίασε ένα εξαιρετικό πολιτικό θρίλερ, που αποτέλεσε και μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του πρωταγωνιστή Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Οι Τρεις Μέρες του Κόνδορα ήταν ένα εξαιρετικό φιλμ που αναδείκνυε με τον καλύτερο τρόπο την πολιτικοκοικωνικό κλιμα της δεκαετίας του  ΄70, χωρίς να λείπει σε καμία περίπτωση το καθαρά ψυχαγωγικό ενδιαφέρον. Η δράση , το σασπένς και οι ανατροπές συνυπήρχαν αρμονικά με τις πολιτικές διαστάσεις και ο «Κόνδορ» αποτέλεσε  ταινία πρότυπο και πηγή έμπνευσης για πολλές μετέπειτα, ανάλογου ύφους, κινηματογραφικές απόπειρες.

Το 2005, Σίντνεϊ Πόλακ, μετά από 30 χρόνια, επέστρεψε στα ίδια «χωράφια» με μια ταινία αγωνίας, με πολιτικές αποχρώσεις και έχοντας στην διάθεσή του δύο από τα πιο σπουδαία ονόματα της αμερικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας. Οι Σον Πεν και Νικόλ Κίντμαν, προσφέρουν με τις ερμηνείες τους υψηλότερη ποιότητα-και πιστότητα-σε ένα αξιόλογο φιλμ, κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του έμπειρου και αξιόπιστου Σίντνεϊ Πόλακ, ο οποίος εμφανίζεται και ως ηθοποιός. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να συνδυάσει την αισθητική των πολιτικών θρίλερ της δεκαετίας του ΄70 με την πάντα επίκαιρη διάσταση της εξάπλωσης της τρομοκρατίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγινε μέσα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Διαβάστε   "The Northman": Κυκλοφόρησε το trailer της νέας ταινίας του Robert Eggers με πρωταγωνιστή τον Alexander Skarsgard

Το πρώτο μέρος της ταινίας είναι κινηματογραφημένο έξω από τους συνήθεις μηχανισμούς που επιβάλλουν οι κανόνες του θρίλερ και μόνο στο δεύτερο μέρος η μουσική και τα «γρήγορα» πλάνα συνεισφέρουν στην συναισθηματική φόρτιση του θεατή. Ύστερα από ένα καθόλου εντυπωσιακό άνοιγμα, ο Πόλακ μας εντάσσει βήμα-βήμα και μεθοδικά στην αγωνία της εξέλιξης και του σασπένς, οδηγώντας μας να ταυτιστούμε με τα αδιέξοδα των χαρακτήρων. Αλλά… πάντα υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ! Η ταινία ύστερα από όλες αυτές τις συγκρούσεις και τους σκοτωμούς μάλλον ξενίζει με το «ολίγον τι» αφελές τέλος της.

 

 

 

Η Διερμηνέας (The Interpreter, 2005)

Σκηνοθεσία: Sydney Pollack

Ηθοποιοί: Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener

Διάρκεια: 128΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από το Netflix