“Η Γιορτή της Μπαμπέτ”: Μια σάτιρα θρησκευτικού φονταμενταλισμού και ένας ύμνος στις υλικές απολαύσεις

Η ταινία του Γκάμπριελ Άξελ Η Γιορτή της Μπαμπέτ (Babettes Gæstebud/Babette’s Feast, 1987) θα κυκλοφορήσει από την Πέμπτη 21 Ιουλίου σε επανέκδοση με ολοκαίνουργιες ψηφιακές κόπιες.

Στη Δανία του 19ου αιώνα, σ’ ένα απομακρυσμένο φτωχικό ψαροχώρι, ζουν δύο καλόκαρδες γεροντοκόρες αδελφές, θυγατέρες του προτεστάντη πάστορα και ιδρυτή μιας αυστηρής και κλειστής θρησκευτικής κοινότητας. Οι δυο γυναίκες έζησαν δίπλα στον πατέρα τους μία λιτή και εντελώς στερημένη από χαρές και απολαύσεις ζωή. Μέχρι που κάποιο βράδυ εμφανίζεται μία μυστηριώδης γυναίκα, η Μπαμπέτ, πρόσφυγας από τη Γαλλία, κυνηγημένη από την αντεπανάσταση στο ταραγμένο Παρίσι της Κομμούνας. Ζητά καταφύγιο από τις δύο γυναίκες, οι οποίες την κρατούν κοντά τους ως οικονόμο για 14 ολόκληρα χρόνια. Όταν κάποια στιγμή η Μπαμπέτ δέχεται την εύνοια της τύχης και κερδίζει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στο λαχείο, φεύγει για τη Γαλλία με σκοπό να ετοιμάσει μία έκπληξη στις δύο αδελφές: ένα «γαλλικό» δείπνο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πάστορα.

Στο φιλμ αποτυπώνεται υποβλητικά η σκοτεινή ατμόσφαιρα της εποχής και της επαρχίας, ενώ η σχέση μεταξύ των τριών γυναικών περιγράφεται ανάγλυφα με μικρές, έξυπνα στημένες σκηνές, αίσθηση του χιούμορ και μετρημένη συγκίνηση. Μέχρι που έρχεται η στιγμή να μπουν τα πράγματα στην τελική τους ευθεία: Η Μπαμπέτ (ερμηνευμένη από τη Στεφάν Οντράν) αποφασίζει να ετοιμάσει ένα ευχαριστήριο γεύμα προς τιμή των αδελφών της και για όσα έκαναν για εκείνη. Όταν φτάνει η ώρα που θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι, το φτωχικό ψαροχώρι και οι κάτοικοί του, που μέχρι τότε υπηρετούσαν την βούληση του θεού μέσα από την στέρηση και την αυτοθυσία, θα απογειωθούν στο βασίλειο της ευδαιμονίας, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν. Σιγά-σιγά στην διάρκεια του γεύματος το φαγητό θα ευφράνει τις στερημένες καρδιές και οι καλεσμένοι της Μπαμπέτ (που ήταν κορυφαία σεφ του διάσημου Cafe des Anglais στο Παρίσι), θα γευτούν όλα τα καλά του Παράδεισου επί της Γης.

Διαβάστε   Το σινεμά ως συλλογική βιωματική εμπειρία οπτικοακουστικής παιδείας

Μια καυστική σάτιρα του προτεσταντισμού και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και ένας ύμνος στις υλικές και εξόχως αμαρτωλές απολαύσεις.

Η ταινία απέσπασε Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας και την Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ των Καννών το 1987, όπως και βραβείο BAFTA Καλύτερης μη Αγγλόφωνης Ταινίας το 1989.

 

Η Γιορτή της Μπαμπέτ (Babette’s Feast, 1987)

Σκηνοθεσία: Gabriel Axel

Ηθοποιοί: Stéphane Audran, Bodil Kjer, Birgitte Federspiel

Διάρκεια: 102′