Η απεξάρτηση ενός πυγμάχου

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Ο Μίκι Γουόρντ είναι ο μικρότερος γιος μιας πολυμελούς Ιρλανδικής οικογένειας, που έχει ως πρότυπο τον ξεπεσμένο μποξέρ αδερφό του, Ντίκι. Ο ανεύθυνος και ναρκομανής Ντίκι έχει αναλάβει την προπόνηση του Μίκι. Παρόλο που είναι εξαιρετικός προπονητής, οι εξαρτήσεις του οδηγούν-τις περισσότερες φορές-τους αγώνες του μικρού του αδερφού  σε ήττες. Ο Μίκι, βλέποντας τα αδιέξοδα στην πυγμαχική του καριέρα-και ύστερα από την γνωριμία του με την όμορφη Σαρλίν-αποφασίζει να αλλάξει προπονητή και μάνατζερ, κάτι που θα τον οδηγήσει σε σύγκρουση με την οικογένειά του…

Πυγμαχική περιπέτεια που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Μίκι Γουόρντ,  ενός μποξέρ που μεσουράνησε στη δεκαετία του ‘80.  Η ταινία περιγράφει την εποχή με τον απαιτούμενο ρεαλισμό στην οπτική απόδοση (ντουκουμενταρίστικο στυλ με τους απαραίτητους «κόκκους» στην εικόνα), ενώ η δραματοποίηση των γεγονότων περιλαμβάνει όλο αυτό το κλισέ που βλέπουμε στις ταινίες του είδους ( π.χ. οι σκηνές των προπονήσεων  όπως και των πυγμαχικών αγώνων, διαθέτουν το συγκεκριμένο στυλ που εδραίωσε  ο «Ρόκυ» του Σιλβέστερ Σταλόνε). Τα κλισέ αυτά καταλήγουν σε ένα συνδυασμό μποξ σασπένς και συγκίνησης.

Το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η «απεξάρτηση».  Η απεξάρτηση δεν αφορά μόνο ουσίες αλλά ήθη, συμπεριφορές και συνήθειες.  Τα δύο αδέρφια – η ιστορία των οποίων παρουσιάζεται μέσα από την ταινία- πάνω απ όλα πρέπει να απεξαρτηθούν.  Ο Ντίκι πρέπει να απεξαρτηθεί από το κρακ και, παράλληλα, από το ένδοξο παρελθόν των ψευδαισθήσεων του.  Ο μικρότερος Μίκι θα πρέπει να απεξαρτηθεί από το πνιγηρό και καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον.  Από τη στιγμή που τα δύο αδέρφια «αποτοξινώνονται», ο δρόμος προς τη δόξα είναι ανοιχτός.

Διαβάστε   "Uncharted": Η σειρά βιντεοπαιχνιδιών μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τους Tom Holland και Mark Wahlberg

Η ταινία προσφέρει καλές σεκάνς σινεματικού μποξ,  όπως επίσης και αρκετές συγκινητικές στιγμές, εκβιάζοντας τη μελοδραματική διάθεση των θεατών.  Το φιλμ, όμως, δεν ανήκει στο σκηνοθέτη Ντέιβιντ Ο΄ Ράσελ («Three Kings»), ούτε στον πρωταγωνιστή Μαρκ Γουόλμπεργκ, αλλά στον ηθοποιό Κρίστιαν Μπέιλ («Batman Begins», «The Dark Knight»).  Η ερμηνεία του στο ρόλο του θλιβερού ναρκομανούς Ντίκι είναι μεγαλειώδης.  Γι’  αυτό άλλωστε κέρδισε Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου και Χρυσή Σφαίρα Β΄ ανδρικού ρόλου. Η ταινία έχει κερδίσει συνολικά 74 βραβεία σε διάφορες διοργανώσεις, ενώ η Μελίσα Λίο τιμήθηκε επίσης με το Όσκρα Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της.

 

The Fighter (2010)

Σκηνοθεσία: David O. Russell

Ηθοποιοί:  Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo

Διάρκεια: 116΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από το Netflix