Η Άννα και η Αποκάλυψη: αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι γεμάτα μουσική και ζόμπι!

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τo ξύπνημα των ζόμπι απειλεί την ήσυχη πόλη του Little Haven, αναγκάζοντας την Άννα και τους φίλους της να τρέξουν, να παλέψουν και να… πετσοκόψουν προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι αγαπημένοι τους. Σύντομα, θα ανακαλύψουν πως κανείς δεν είναι ασφαλής σε αυτόν τον κόσμο και, καθώς τα πάντα καταρρέουν γύρω τους, θα αντιληφθούν πως μπορούν να εμπιστευτούν μόνο ο ένας τον άλλον.

 

Πώς ξεκίνησαν όλα

«Η Άννα και η Αποκάλυψη» βασίζεται στη βραβευμένη με BAFTA ταινία μικρού μήκους “Zombie Musical” του Ράιαν ΜακΧένρι (Ryan Gosling Won’t Eat His Cereal) και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. Το σενάριο του «Η Άννα και η Αποκάλυψη» κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις του σκηνοθέτη Τζον ΜακΦέιλ όχι μόνο με το χιούμορ του και την αυθεντικότητά του αλλά γιατί «έχει ψυχή», όπως λέει και ο ίδιος, και καλούς χαρακτήρες. «Ένιωσα πως θα μπορούσα να το έχω γράψει εγώ αυτό και ήθελα να είμαι μέρος του!», λέει χαρακτηριστικά ο ΜακΦέιλ. «Άκουσα για ένα μιούζικαλ με ζόμπι στην περίοδο των Χριστουγέννων και σκέφτηκα “Τέλεια!”. Ύστερα διάβασα το σενάριο και ένιωσα ότι παρά την τρέλα που επικρατεί και το χάος, η Άννα είναι ένας χαρακτήρας αυθεντικός και πολύπλοκος. Όλη η ομάδα των ηθοποιών έδεσε πολύ ωραία, ήταν όνειρο!», σχολιάζει η πρωταγωνίστρια Έλα Χαντ.

 

Τα γυρίσματα

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές ανάμεσα σε Γλασκόβη και Εδιμβούργο. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγινε σε ένα κανονικό σχολείο το οποίο ήταν κλειστό τους χειμερινούς μήνες. «Είχαμε όλο το σχολείο για εμάς. Όταν έφτασαν οι πρώτοι ηθοποιοί άκουγες παντού φωνές και γέλια και ήταν όντως σαν να είσαι πάλι στο σχολείο», δηλώνει ο ΜακΦέιλ. Ο χρόνος τον γυρισμάτων ήταν περιορισμένος και το Σκωτσέζικο κρύο τσουχτερό! «Έκανε απίστευτο κρύο αλλά όταν είχαμε εξωτερικά γυρίσματα η ομάδα ήταν φοβερή. Η Έλα μπορεί να φορούσε τρία μπουφάν και να κρατούσε ζεστά μπουκάλια στα χέρια της αλλά όταν ήταν η ώρα του γυρίσματος ήταν συγκεντρωμένη και επαγγελματίας», λέει ο σκηνοθέτης. «Λάτρεψα τον Τζον. Θέλω να δουλέψω ξανά μαζί του. Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν η προφορά του! Είναι από τη Γλασκόβη και πρέπει να μιλάει λίγο πιο αργά για να τον καταλαβαίνεις. Αλλά πέρα από την πλάκα, είναι φοβερός», αναφέρει η Έλα Χαντ. Η πρωταγωνίστρια προετοιμάστηκε για την ταινία μαθαίνοντας τα βασικά του μποξ μιας και δεν ήξερε πώς να ρίχνει γροθιές στον αέρα και πήρε θάρρος για να τα καταφέρει από τις γυναίκες της παραγωγής που την περιστοίχιζαν, βρίσκοντας θετικό ότι δεν πρόκειται για μια ανδροκρατούμενη παραγωγή.

Διαβάστε   "Και Μετά Χορέψαμε": Μια ταινία για την παράδοση, την κουλτούρα και την απόκλιση από τους κανόνες

 

Χαρακτήρες και καστ

Οι χαρακτήρες είναι ένα σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας της ταινίας γιατί αφιερώνεται χρόνος για το «χτίσιμό» τους. «Είναι όλοι πολύ ολοκληρωμένοι. Στην πρώτη πράξη της ταινίας παρακολουθούμε μία εφηβική κωμωδία και γνωρίζουμε τους χαρακτήρες και τον κόσμο τους. Στη δεύτερη πράξη, μια κωμωδία τρόμου και λίγο κίνδυνο, χάνουμε και κάποιους χαρακτήρες εδώ. Μετά έρχεται το σημείο που όλα αλλάζουν και αρχίζεις να νιώθεις πιο κοντά με τους χαρακτήρες και να ταυτίζεσαι. Πιστεύω βαθιά ότι αν μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να γελάσουν τότε μπορείς να τους κάνεις και να κλάψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

Το κοινό χαρακτηριστικό του καστ είναι ότι όλοι τους αναλύουν και σκέφτονται τους χαρακτήρες τους και την πλοκή της ταινίας. Αναρωτιούνται για τα κίνητρα και την ψυχοσύνθεση του ρόλου τους και μπορούν έτσι να δεθούν και να πάνε ένα βήμα παραπέρα την πλοκή. Στο ρόλο του μοχθηρού διευθυντή του σχολείου, Mr. Savage, είναι ο Πολ Κέι ο οποίος δηλώνει για τον ρόλο του: «Τον λάτρεψα. Είναι φοβερά παρaδοσιακός και οπισθοδρομικός και θέλει πάση θυσία να έχει τον έλεγχο. Αποτελεί ένα μείγμα του δικού μου διευθυντή και του πατέρα μου».

 

Η μουσική

Το soundtrack της ταινίας αποτελεί μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση των Ρόντι Χαρτ και Τόμι Ρέιλι. «Θα μπορούσα να τους εμπιστευτώ τη ζώη μου. Είναι δύο εξαιρετικά παιδιά και φοβεροί επαγγελματίες. Συναντιόμασταν κάθε Παρασκευή και συζητούσαμε για το σενάριο, τις σκηνές και τη μουσική. Ήταν μια διαδικασία συνεργασίας. Το αγαπημένο μου μιούζικαλ ήταν το South Park: Bigger, Longer and Uncut αλλά τώρα πια μου αρέσει και το West Side Story», δηλώνει ο σκηνοθέτης.

Διαβάστε   "Το Πραξικόπημα": μια ιστορία σύγκρουσης και ενότητας

Η ευχή του Τζον ΜακΦέιλ είναι ο κόσμος να απολαύσει την ταινία σαν ένα εναλλακτικό εορταστικό μιούζικαλ. «Ονειρεύομαι σε πέντε χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι να πηγαίνουν σε μικρά σινεμά και τραγουδάνε τα τραγούδια της ταινίας σαν χριστουγεννιάτικη παράδοση».

 

Η Άννα και η Αποκάλυψη (Anna and the Apocalypse)

Σκηνοθεσία: Τζόν Μακ Φέιλ

Ηθοποιοί: Έλα Χαντ, Μάλκομ Κάμινγκ, Σάρα Σουάιρ

Διάρκεια: 107΄

*Η ταινία προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 20 Δεκεμβρίου 2018