Ε, ναι! Μόνο το σεξ δεν φτάνει…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Η Έμα κι ο Άνταμ είναι φίλοι από τα παιδικά τους χρόνια. Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής τους αποφασίζουν να προχωρήσουν την φιλία τους κάνοντας …σεξ. Θέτουν όμως, ως προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ερωτικά συναισθήματα μεταξύ τους. Αυτό για τους δύο φίλους (και εραστές) αποδεικνύεται πολύ δύσκολο …

Πικάντικη αισθηματική κομεντί του σκηνοθέτη Άϊβαν Ράϊτμαν (Οι δίδυμοι, Τζούνιορ, Ghostbusters). Παρά τα κλισέ και την χαζοχαρούμενη ιστορία, το φιλμ «βγάζει» γέλιο. Υπάρχει κέφι, αίσθημα, έρωτας, σεξ… όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.  «Μόνο το σεξ δεν φτάνει», είναι μια φράση που-σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα κοινωνικά στερεότυπα- εκφράζει μια καθαρά γυναικεία απαίτηση για συναισθηματική και οικογενειακή αποκατάσταση. Όμως στο φιλμ του Ράϊτμαν εκφράζεται από την ηρωίδα της ταινίας, η οποία είναι χειραφετημένη, μορφωμένη, ανεξάρτητη, έξυπνη και απαιτεί «σεξ  χωρίς συναίσθημα, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις»!  Άλλωστε η φράση «no strings attached», που είναι ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας, σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς υποχρεώσεις». Οι γυναίκες έχουν βγει στο προσκήνιο και θέτουν πλέον τους κανόνες του παιχνιδιού. Είναι, χωρίς αμφιβολία, το «ισχυρό φύλο»!

Τα στερεότυπα και εδώ υπάρχουν αλλά από την… ανάποδη.  Η γιατρός Έμμα (Νάταλι Πόρτμαν) δεν θέλει δεσμεύσεις. Είναι ευφυέστατη (έχει σπουδάσει στο MIT), σοβαρή, ρεαλίστρια, εργασιομανής, ζει εργένικα με τρεις ακόμα συναδέρφους της (δύο γυναίκες και έναν… γκέϊ),  και, πάνω απ’ όλα, είναι μια κυνηγός ανδρών (με αμφίβολα αποτελέσματα). Από την άλλη, ο  Άνταμ (Άστον Κάτσερ) εργάζεται στο χώρο του θεάματος (είναι επιμελητής σε μια εφηβική τηλεοπτική σειρά) και έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι είναι το θήραμα.  Είναι χαριτωμένος, χαζοχαρούμενος, ανασφαλής, λίγο ναζιάρης. Επιθυμεί την δέσμευση, αφού το «σεξ μόνο δεν φτάνει». Είναι τόσο συναισθηματικός που θέλει, πάση θυσία, να γιορτάσει την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου με την καλή του, η οποία «δεν πιστεύει σ’ αυτές τις αηδίες». Οι καταστάσεις μεταξύ των δύο είναι κωμικές, διασκεδαστικές και ρομαντικές. Παραδόξως,  η συνύπαρξη μεταξύ της ποιοτικής Νάταλι Πόρτμαν και του ανάλαφρου Άστον Κάτσερ υφίσταται και δημιουργεί χημική αντίδραση.

Διαβάστε   Κατίνα Παξινού: Η διαδρομή της ελληνίδας ιέρειας της υποκριτικής

Η Νάταλι Πόρτμαν είναι ένα αυτόφωτο αστέρι. Η μικρόσωμη ηθοποιός (ξεκίνησε την καριέρα της το 1994 σε ηλικία 12 ετών, δίπλα στο Ζαν Ρενό στην ταινία Λεόν του Λυκ Μπεσόν), μετά την «αυτοδιάλυση»  που υπέστη στον Μαύρο Κύκνο του Ντάρεν Αρονόφσκι, και τις δυνατές και δύσκολες ερμηνείες της σε ταινίες όπως το Jackie (2016) και Αφανισμός (2018) στο ενδιάμεσο αποφάσισε να «αποτοξινωθεί», πρωταγωνιστώντας σε μια ρομαντική κομεντί, όπως το «Μόνο το σεξ δεν φτάνει». Η παρουσία της και η ερμηνεία της «φωτίζουν» την ταινία. Δίνει λάμψη στους γύρω της. Ακόμα και στον γενικά  μέτριο Άστον Κάτσερ, ο οποίος, δίπλα της γίνεται καλύτερος ηθοποιός.

 

 

Μόνο το σεξ δεν φτάνει (No strings attached, 2011)

Σκηνοθεσία: Ivan Reitman

Ηθοποιοί: Natalie Portman, Ashton Kutcher, Kevin Kline

Διάρκεια: 108΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming στο Amazon Prime Video