“Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο”: Ασύγκριτη δράση και θεαματικά stunts στο προτελευταίο κεφάλαιο του διάσημου franchise

O Ethan Hunt (Tom Cruise) και η IMF ομάδα του αναλαμβάνουν την πιο επικίνδυνη αποστολή της καριέρας τους: Πρέπει να εντοπίσουν ένα τρομακτικό νέο όπλο που απειλεί την ανθρωπότητα προτού αυτό πέσει στα λάθος χέρια.Έτσι ξεκινά μια θανάσιμη καταδίωξη ανά την υφήλιο, καθώς ο έλεγχος του μέλλοντος και η μοίρα του κόσμου απειλούνται. Όταν βρεθεί αντιμέτωπος με έναν μυστηριώδη, πανίσχυρο εχθρό, ο Ethan καλείται να αποφασίσει αν μετράει κάτι παραπάνω από την ίδια την αποστολή, ακόμα και οι ζωές αυτών που αγαπά.

Η ταινία Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο είναι το προτελευταίο κεφάλαιο του franchise που άλλαξε αυτό που αποκαλούμε δράση στον κινηματογράφο.

Ο Tom Cruise επιστρέφει στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ethan Hunt και εκτελεί ο ίδιος τις πιο επικίνδυνες σκηνές της καριέρας του σε σκηνοθεσία του Christopher McQuarrie, ένα τολμηρό δίδυμο που ανυψώνει σταθερά τον πήχη στο κινηματογραφικό θέαμα. Το νέο κεφάλαιο ταξιδεύει το κοινό ανά την υφήλιο και συγκεντρώνει παλιούς και νέους χαρακτήρες στα πρόσωπα των Hayley Atwell, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Esai Morales, Pom Klementieff, Mariela Garriga και Henry Czerny.

Σχετικά με την παραγωγή

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2020, την πρώτη μέρα των γυρισμάτων της νέας ταινίας του franchise Επικίνδυνη Αποστολή, ο Tom Cruise οδήγησε μία μηχανή στον γκρεμό για να πέσει στο κενό. Πιο συγκεκριμένα, οδήγησε μία ειδικά φτιαγμένη Honda CRF 250 σε μία ράμπα χτισμένη στην πλαγιά του Helsetkopen, ενός βουνού της Νορβηγίας. Μετά βούτηξε στο κενό στα 1.200 μέτρα, ενώ το αλεξίπτωτο άνοιξε οριακά στα 150 μέτρα πάνω από το έδαφος. Όταν προσγειώθηκε, ο σκηνοθέτης Christopher McQuarrie αναστέναξε με ανακούφιση. Μετά, ο Cruise ανασκουμπώθηκε και το έκανε άλλες επτά φορές, για να εξασφαλίσει ότι το υλικό θα ήταν τέλειο. «Κάθε φορά που έπεφτα από τη ράμπα, ήταν επικίνδυνα. Ρίσκαρα τη ζωή μου. Θέλαμε να το κάνουμε όσο πιο λίγες φορές γινόταν» , λέει ο Cruise. «Έχουμε μία φράση που λέμε στις ταινίες μας: Μην είσαι προσεκτικός. Να είσαι ικανός».

Η συγκεκριμένη επικίνδυνη σκηνή ήταν η πιο δύσκολη της καριέρας του Cruise, συμπεριλαμβανομένων των σκηνών που κρεμιόταν από το πιο ψηλό κτίριο του κόσμου (Burj Khalifa του Ντουμπάι στην ταινία Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο φάντασμα) και από ένα Airbus A400M ενώ ήταν σε πτήση (στην ταινία Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος) και της σκηνής που πετάχτηκε από ένα Boeing C-17 Globemaster III σε ύψος 7.62 χιλιομέτρων με το αλεξίπτωτο να ανοίγει στα 600 μέτρα πάνω από το έδαφος (στην ταινία Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση). Όπως συνηθίζει ο Cruise, η επικίνδυνη σκηνή με τη μηχανή και το άλμα βάσης ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιου σχεδιασμού. Αφού έκανε πρόβες για ένα χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε μετρήσει 500 πτώσεις με αλεξίπτωτο και 13.000 άλματα μοτοκρός για να προετοιμαστεί για την πιο επικίνδυνη σκηνή που έχει εκτελέσει στη μεγάλη οθόνη.

Διαβάστε   "Η Βοή του Κόσμου": Η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου από 18 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Οι βετεράνοι του franchise επιστρέφουν

Στο πλάι του Ethan στη μάχη ενάντια στους γραφειοκράτες και τους κακούς βρίσκεται η ομάδα που έχει συγκεντρώσει χρόνια τώρα. Από την αρχή κοντά του στέκεται ο Luther Stickell (Ving Rhames), ο πιο παλιός και έμπιστος φίλος του και θρυλικός χάκερ της IMF, γνωστός και ως Phinneas Freak. Είναι το μόνο άτομο εκτός από τον Ethan που έχει παίξει σε όλες τις ταινίες του franchise, «ένας πραγματικός βετεράνος του franchise», σύμφωνα με τον McQuarrie. Η άλλη ιδιοφυία της ομάδας σε θέματα τεχνολογίας είναι ο Benji Dunn (Semi Pegg), που εμφανίστηκε στην «Επικίνδυνη Αποστολή 3» , αρχικά κολλημένος σε έναν υπολογιστή στο σπίτι, ενώ τώρα πια ρισκάρει τη ζωή του στο πεδίο της δράσης. «Έχει ωριμάσει και αυτή η ταινία τον ωθεί παραπέρα», λέει ο McQuarrie. «Όταν εμφανίστηκε την πρώτη φορά ήταν λίγο λαπάς. Είχα μάλιστα βάλει βάρος για τον ρόλο», επισημαίνει ο Pegg για τον χαρακτήρα. «Αλλά τώρα, έχει σώσει τον κόσμο κάμποσες φορές και έχει περάσει ξυστά από τον θάνατο», λέει ο Pegg.

Μια καταδίωξη ανά την υφήλιο

Για τις ανάγκες της ταινίας, τα γυρίσματα έγιναν από την καθηλωτική έρημο του Άμπου Ντάμπι, τους λαβυρινθώδεις δρόμους και τα κανάλια της Βενετίας και τη Ρώμη μέχρι τα τεράστια βουνά της Νορβηγίας. Κάθε τοποθεσία λειτουργεί σαν ένας ακόμα χαρακτήρας της ιστορίας.

Άμπου Ντάμπι

Το Άμπου Ντάμπι έδωσε πολλές επιλογές στην παραγωγή. Η πρώτη ήταν ένας ολοκαίνουργιος τερματικός σταθμός -το Midfield Terminal- που ακόμα χτιζόταν όταν έκαναν το γύρισμα και ο οποίος δημιουργήθηκε για να είναι ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός διεθνούς αεροδρομίου στον κόσμο. Το χτισμένο ασύμμετρα αεροδρόμιο αντανακλά τους αμμόλοφους που το περιτριγυρίζουν, προσφέροντας μία μείξη σύγχρονης αρχιτεκτονικής με το εκπληκτικό τοπίο της ερήμου. Η έρημος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν το φόντο για διαφορετικές σκηνές της ταινίας. Εκτός από τους κυματοειδείς αμμόλοφους, γυρίσματα έγιναν σε μία αλυκή όπου ο σκηνογράφος Gary Freeman και η ομάδα του έχτισαν ένα ορυχείο μέσα σε πέντε εβδομάδες. Αυτό το σκηνικό είναι το φόντο της σεκάνς όπου βλέπουμε τον Ethan Hunt, να έχει διασχίσει την έρημο πάνω στο άλογο
του, για να ανακαλύψει την Ilsa Faust, την οποία καταδιώκουν μισθοφόροι.

Διαβάστε   "Ταξίδι Μέσα από τη Μνήμη": Τίποτα δεν είναι πιο εθιστικό από το παρελθόν...

Στην έρημο του Άμπου Ντάμπι θα δούμε δύο Osprey V-22 Raptors (τεράστια, ταχύτατα ελικόπτερα) που εξασφάλισε ο ίδιος ο Cruise χάρη στη σχέση του με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ και που τους δόθηκε η άδεια εισόδου στη χώρα από τον στρατό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Θα δούμε επίσης μία ορδή από ισπανικά και αραβικά άλογα. Σε ό,τι αφορά τα άλογα, ο Cruise, όπως είναι φυσικό, ίππευσε ο ίδιος ένα εκπληκτικό καθαρόαιμο άλογο με το όνομα Δίας. Ο σκηνοθέτης περιγράφει τη σκηνή ως «τη μία πρόκληση πάνω στην άλλη». Ενδεικτικά, οι υπεύθυνοι για τα οπτικά εφέ χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό πανίσχυρων ανεμιστήρων για να δημιουργήσουν τεράστιες αμμοθύελλες.

Ρώμη, Ιταλία

Στην ταινία διαδραματίζεται μία συναρπαστική καταδίωξη με αυτοκίνητα και μηχανάκια στους δρόμους της αιώνιας πόλης, της Ρώμης. Η παραγωγή κατάφερε να κλείσει για πρώτη φορά στην ιστορία τους δρόμους της Ρώμης, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης Via dei Fori Imperiali, όπου το γύρισμα διήρκεσε δύο ολόκληρες μέρες.

Βενετία, Ιταλία

Μετά από εννέα συνολικά μέρες γυρισμάτων στην ιταλική πρωτεύουσα, το συνεργείο μεταφέρθηκε στη Βενετία για δύο εβδομάδες. Όλες οι σκηνές δράσης γυρίστηκαν νύχτα, ξεκινώντας με ένα μεταμεσονύχτιο γκαλά στο Παλάτι του Δόγη. Χτισμένη το 1340, η πρώην κατοικία του Δόγη (αρχηγός κράτους) της Βενετίας είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης. Μια σκηνή ανάμεσα στον Cruise και τη Ferguson γυρίστηκε την ώρα του ηλιοβασιλέματος στο Παλάτι Gritti. Ένα σύνολο από 55 ηλεκτρολόγους δούλευαν μέρα και νύχτα για να μεταφέρουν με τα χέρια τους τον απαραίτητο εξοπλισμό στα κανάλια της Βενετίας, όπου φυσικά δεν κυκλοφορούν οχήματα, προκειμένου να φωτιστούν οι τοποθεσίες για τις σκηνές καταδίωξης. Η καταδίωξη κλιμακώνεται στη γέφυρα στο Sestiere Castello.

Νορβηγία

Φυσικά, την παράσταση κλέβει η Νορβηγία, αν και στην πλοκή πρόκειται για την Αυστρία. Το εντυπωσιακό φθινοπωρινό σκηνικό ήταν το τέλειο φόντο για την καθοριστική τρίτη πράξη της ταινίας, με τον Cruise να κάνει άλμα βάσης με μηχανή, αλλά και μία καταιγιστική σεκάνς με τρένο που εκτροχιάζεται, στην οποία παίζουν όλοι οι κύριοι χαρακτήρες της ταινίας.

Διαβάστε   Αυτές είναι οι 13 καλύτερες ταινίες του 2023

Ακραίες δεξιότητες

Για τις ανάγκες της ταινίας, ο Cruise εκπαιδεύτηκε στα άλματα βάσης και έκανε ρεκόρ στα άλματα με μηχανή που φεύγει σε γκρεμό. Όλα αυτά για τα μάτια του κοινού. Συνολικά, η σεκάνς χρειάστηκε 15 μήνες προετοιμασίας, ενώ ο Cruise έκανε 536 άλματα εξάσκησης. Εκπαιδεύτηκε επίσης στην εξελιγμένη πτώση με αλεξίπτωτο και στον χειρισμό του αλεξίπτωτου. Έμαθε να πηδάει από αεροσκάφος σε επικίνδυνες γωνίες και να διορθώνει τη στάση του στον αέρα για να μην χαλάσει το σταντ. Για την εκπαίδευση στο μοτοκρός, η ομάδα κατασκεύασε μία πίστα μοτοκρός για να μπορεί να κάνει άλματα μήκους περίπου στα 20 με 25 μέτρα. Για μήνες η καθημερινή ρουτίνα του Cruise ήταν τα άλματα με αλεξίπτωτο το πρωί και το μοτοκρός το απόγευμα. Διαφορετικές ράμπες χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογίσουν την τροχιά του, ενώ ένα τσιπάκι GPS κατέγραφε τα άλματα του Cruise και το πώς οι καιρικές συνθήκες επηρέαζαν το ύψος και το μήκος της πτήσης του.

Μετά από προσεχτικούς υπολογισμούς, η ράμπα κατασκευάστηκε με μήκος 135 μέτρα και ύψος 10.8. Το πλάτος της ήταν μόνο 3 μέτρα. «Έπρεπε να είμαι πολύ καλός και να μη χάσω τα σημάδια μου», λέει ο Cruise. «Δοκιμάσαμε τα πάντα. Δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη». Η ενισχυμένη μηχανή Honda του Cruise είχε τα πάντα εκτός από ταχύμετρο, γιατί δεν μπορούσε να κοιτάει χαμηλά την ώρα του σταντ. «Μπορούσα να κοιτάω μόνο το τέλος της ράμπας. Είναι τόσο στενή και αν κοιτούσα το ταχύμετρο ενώ οδηγώ, θα έπεφτα από τη ράμπα και θα σκοτωνόμουν» λέει ο Cruise. O Cruise ανακάλυψε τη λύση, « Όταν οδηγείς στη ράμπα, αρχίζεις να νιώθει τα μόρια στο σώμα σου και την ταχύτητα της μηχανής. Εκπαιδεύτηκα να καταλαβαίνω την ταχύτητα από τον ήχο της μηχανής και την αίσθηση που είχαν τα μόρια του σώματος μου».

 

Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One, 2023)

Σκηνοθεσία: Christopher McQuarrie

Ηθοποιοί: Tom Cruise, Hayley Atwell, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby

Διάρκεια: 156′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023