Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο

Έχουν περάσει περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που η Σάρα Κόνορ εμπόδισε την Ημέρα της Κρίσης, άλλαξε το μέλλον και ξαναέγραψε τη μοίρα της ανθρωπότητας. Η Ντάνι Ράμος (Ναταλία Ρέγιες) ζει μια απλή ζωή στην Πόλη του Μεξικού με τον αδερφό της (Ντιέγκο Μπονέτα) και τον πατέρα της, όταν ένας υψηλά προηγμένος και θανάσιμος Εξολοθρευτής – ο Rev-9 (Γκάμπριελ Λούνα) – ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να την κυνηγήσει και να την σκοτώσει. Η επιβίωση της Ντάνι εξαρτάται από τη συνεργασία της με δύο πολεμιστές: τη Γκρέις (Μακένζι Ντέιβις), μια παντοδύναμη πολεμίστρια από το μέλλον και μια σκληραγωγημένη Σάρα Κόνορ (Λίντα Χάμιλτον). Καθώς ο Rev-9 καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του χωρίς οίκτο κυνηγώντας τη Ντάνι, οι τρεις τους στρέφονται σε ένα T-800 (Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ) από τον καιρό της Σάρα που μπορεί να είναι η τελευταία τους ελπίδα.

Ιστορία και Παραγωγή

Πίσω στο 1984, οι κινηματογραφιστές Τζέιμς Κάμερον (Η Άβυσσος, Τιτανικός, Avatar) και Γκέιλ Ανν Χέρντ (Τα Δύο Πρόσωπα του Κάιν, Η Κορυφή του Δάντη, Αρμαγεδδών) δεν είχαν ιδέα πως επρόκειτο να δημιουργήσουν μια ταινία με παγκόσμιες διαστάσεις. Η ταινία κέρδισε την αποδοχή του κοινού, πήρε καλές κριτικές και εκτόξευσε τις καριέρες του Σβαρτσενέγκερ (Ο Κυνηγός, Ολική Επαναφορά, Αληθινά Ψέματα) και της Χάμιλτον (Ο Δολοφόνος με το Δρεπάνι, Ο Κινούμενος Κεραυνός, Η Συνομωσία της Σκιάς), όπως και του σκηνοθέτη Κάμερον, του οποίου η ταινία αυτή υπήρξε η δεύτερη μονάχα ταινία μεγάλου μήκους του. Ο Κάμερον και η Χερντ κράτησαν το κόστος της ταινίας σε χαμηλό επίπεδο χάρη στα καταπληκτικά και εφευρετικά ειδικά εφέ του Σταν Γουίνστον (Λεβιάθαν, Τεχνητή Νοημοσύνη).

Η επιτυχία της ταινίας έφερε το 1991 τον «Εξολοθρευτή: Ημέρα Κρίσης», που έθεσε νέα επίπεδα για τις ταινίες δράσης. Ο προϋπολογισμός της ταινίας αυτή τη φορά ήταν περίπου 15 φορές παραπάνω από αυτόν της πρώτης ταινίας του 1984. Ακολουθήσαν μερικές συνέχειες του «Εξολοθρευτή» αλλά χωρίς την ανάμειξη του Κάμερον και της Χάμιλτον. Η ταινία «Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο» συνεχίζει τα γεγονότα που συνέβησαν στο «Εξολοθρευτής: Ημέρα Κρίσης». «Πάνω απ’ όλα, θέλαμε να επιστρέψουμε στην φόρμα των πρώτων δύο ταινιών με το «Σκοτεινό Πεπρωμένο». Οι δύο πρώτες ταινίες του franchise αποτελούν πλέον μέρος της κινηματογραφικής ιστορίας και με αυτή την ταινία θέλαμε να συνεχίσουμε κατά μια έννοια το όραμα του Τζέιμς», λέει ο παραγωγός Ντέιβιντ Έλισον (Jack Reacher, Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ). «Φυσικά αυτό θα γινόταν μόνο αν επέστρεφε ο Τζέιμς στο franchise, το οποίο εν τέλει έγινε».

Ο Εξολοθρευτής του 21ου Αιώνα

Τη σκηνοθεσία του νέου Εξολοθρευτή υπογράφει ο Τιμ Μίλερ (Deadpool), τον οποίο διάλεξε ο Κάμερον. Ο Έλισον ολοφάνερα υποστήριξε την απόφαση του Κάμερον, μιας και ο ίδιος δηλώνει οπαδός του Deadpool από τη στιγμή που είδε ένα πρώτο cut. «Σκέφτηκα πως η δράση και ο κόσμος που δημιούργησε ο Τιμ στην ταινία αυτή ήταν κάτι απίστευτο. Ο Τιμ κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τις ταινίες με σούπερ ήρωες και να κάνει μια ταινία με σήμανση ‘Ακατάλληλη κάτω των 17’, μια φοβερά εισπρακτική επιτυχία. Αυτό ήταν αρκετό για να αναλάβει το νέο Εξολοθρευτή, ήταν αυτό που αναζητούσαμε!», υποστηρίζει ο Έλισον.

Διαβάστε   Πόλεμος στο Σπίτι

Ο σκηνοθέτης Τιμ Μίλερ αναφέρει: «Καθίσαμε όλοι μας σε ένα δωμάτιο και σκεφτόμασταν σε ποια κατεύθυνση να κινηθεί η ταινία. Έπρεπε τα γεγονότα να διαδραματίζονται στο παρόν; Έπρεπε να εστιάσουμε στη Σάρα; Έπρεπε να εστιάσουμε στο Τζον; Τότε, αποφασίσαμε να δώσουμε το λόγο σε νέους χαρακτήρες». Ο Μίλερ ήθελε να προσθέσει δικά του στοιχεία στο σύμπαν τού Εξολοθρευτή, δηλώνοντας πως «ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω την ταινία όπως θα έκανε ο Κάμερον. Πάντα όμως θα θυμάμαι πως στο επίκεντρο της επιτυχίας του είναι ο χαρακτήρας. Αυτό είναι το μυστικό του».

Η συμμετοχή του Κάμερον στην ταινία υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική κατά τον Μίλερ, επειδή τον ενδιέφερε σε μεγάλο βαθμό η τεχνολογία και οι χαρακτήρες που δημιούργησε. «Γνωρίζει το υλικό πολύ καλά και δεν έπαψε ποτέ να έχει την γνώμη του πάνω σε αυτό. Αν και δεν σκόπευε ο ίδιος να κάνει αυτή την ταινία, δεν έχασε ποτέ επαφή με την ιστορία», υποστηρίζει ο Έλισον.

Άρνολντ & Λίντα ξανά μαζί!

Για τους οπαδούς του franchise, η μεγαλύτερη απόλαυση πιθανότατα είναι η επιστροφή των αυθεντικών πρωταγωνιστών Λίντα Χάμιλτον και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. «Για τον ρόλο της Σάρα δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε άλλη ηθοποιό πέρα από τη Λίντα Χάμιλτον. Όταν την βλέπουμε επί της οθόνης, σκεφτόμαστε πως τα πράγματα είναι απλά εντάξει. Χαιρόμαστε πολύ για την επιστροφή της στη νέα ταινία», λέει ο Κάμερον.

Η Λίντα Χάμιλτον δηλώνει ενθουσιασμένη που επέστρεψε στο ρόλο που την έκανε διάσημη μετά από πολύ καιρό. «Μετά το «Εξολοθρευτής: Ημέρα Κρίσης», ένιωσα πως είχα υποδυθεί κάθε πτυχή μιας ηρωίδας, από μία που ξεκίνησε από το μηδέν μέχρι κάποια που έγινε δεινή πολεμίστρια. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια όμως, θεωρώ πως η Σάρα έχει αλλάξει και ήθελα αυτό να το εξερευνήσω. Γι’ αυτό λοιπόν επέστρεψα». Η Χάμιλτον έπρεπε να βρίσκεται σε άψογη φυσική κατάσταση για να υποδυθεί τη Σάρα. Έτσι, έκανε την απαραίτητη εκπαίδευση με τον Μάκι Σίλστοουν. «Η προετοιμασία μου για την ταινία είναι αρκετά μεγάλη, η δράση της νέας ταινίας είναι δέκα φορές περισσότερο από την δεύτερη ταινία», ισχυρίζεται η Χάμιλτον. «Ήταν ένα πραγματικά θαυμάσιο ταξίδι διότι ανέσυρα αναμνήσεις από το παρελθόν, και στη συνέχεια στο σήμερα σκεφτόμουν τι είναι λογικό για τη φυσική κατάσταση μου σε αυτή την ηλικία». Πέρα από τις ασκήσεις, η Χάμιλτον επισκέφτηκε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Τέξας παρέα με τον στρατιωτικό Τζακ Νέβιλς, ο οποίος λέει για τη Χάμιλτον πως είναι πάντα προετοιμασμένη και είναι πολύ χαρούμενος που ανέλαβε την εκπαίδευσή της για το ρόλο.

Διαβάστε   Λαίδη Μάκμπεθ

Η Χάμιλτον δήλωσε πως η μεγαλύτερη απόλαυση στην ταινία «Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο» υπήρξε η επανένωση με τον πρωταγωνιστή Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, με τον οποίο είχε παίξει στις δύο πρώτες ταινίες του franchise γυρισμένες από τον Τζέιμς Κάμερον. «Δεν ξέρω πόσο θα αγαπήσει ο κόσμος αυτή την ταινία, εγώ ήμουν πολύ χαρούμενη που ξαναείδα τον Άρνολντ», λέει η ίδια.

Ο Σβαρτσενέγκερ παίζει ξανά τον Εξολοθρευτή Τ-800. Είναι το ίδιο μοντέλο με τα ίδια εξαρτήματα και τον προγραμματισμό. «Ξοδέψαμε πολύ χρόνο ώστε να τον κάνουμε το πιο ενδιαφέρον Τ-800 που έχει υπάρξει. Φυσικά, έχει ξανά μερικές ανεπανάληπτες κορυφαίες ατάκες που μόνο ο Άρνολντ μπορεί να πει», δηλώνει ο Κάμερον. Ο Σβαρτσενέγκερ δηλώνει πως η ταινία «Ο Εξολοθρευτής» του 1984 υπήρξε η ταινία που του εκτόξευσε τη φήμη ως ηθοποιό και του έφτιαξε την καριέρα. «Επίσης, ο Εξολοθρευτής έχει την τιμή να είναι ο μοναδικός χαρακτήρας που βρίσκεται στη λίστα με τους 50 Κορυφαίους Ήρωες (Θέση 48), αλλά και με τους 50 Κορυφαίους Κακούς (Θέση 22) της ιστορίας του κινηματογράφου κατά το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου!».

Ο Τιμ Μίλερ και ο Ντέιβιντ Έλισον δηλώνουν αμφότεροι συγκινημένοι και ευγνώμονες για αυτή την ιδιαίτερη στιγμή της καριέρας τους. «Η δημιουργία αυτής της ταινίας είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Το να βλέπεις ξανά δύο θρύλους να συναντιούνται στο σετ είναι κάτι φανταστικό», λέει ο Έλισον.

Rev-9: Ο Νέος Εξολοθρευτής

Το μέλλον φέρνει και άλλους Εξολοθρευτές. Αυτή τη φορά έρχεται ο Rev-9, ένα ρομπότ-δολοφόνος τελευταίας τεχνολογίας με υψηλή νοημοσύνη. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η εμφάνιση του. Για τον σχεδιασμό του ξοδέψαμε πολύ χρόνο και ελπίζουμε το αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει», λέει ο Κάμερον.

Ο Γκάμπριελ Λούνα (Dark/Web) παίζει τον Rev-9. Με τον Σβαρτσενέγκερ ανέπτυξε μια φιλία κατά την προετοιμασία τους για το γύρισμα, ενώ οι δύο τους προπονούνταν σε ένα γυμναστήριο στη Βουδαπέστη. «Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον Άρνολντ, ένιωσα πως ήμασταν σαν δάσκαλος με μαθητή», λέει ο Λούνα. «Ο Άρνολντ ήταν πολύ γενναιόδωρος μαζί μου, έχει πολλές γνώσεις και είναι όντως ιδιοφυής!».

Ο Σβαρτσενέγκερ εντυπωσιάστηκε με την επιμονή του Λούνα να φτιάξει τη φυσική του κατάσταση για τον ρόλο του. «Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να αναμορφώσεις το σώμα σου σε ένα εξάμηνο. Χρειάζεσαι να είσαι πειθαρχημένος και οι ηθοποιοί δεν είναι και οι πιο πειθαρχημένοι άνθρωποι. Το αποτέλεσμα του Γκάμπριελ μέσα σε αυτό το διάστημα είναι εκπληκτικό», δηλώνει ο Σβαρτσενέγκερ.

Διαβάστε   "Cunningham": μια 3D κινηματογραφική εμπειρία με εμβληματικές χορογραφίες...

Το «κρυφό όπλο» που έχει ο Rev-9 είναι η ικανότητά του να αντιγράφει τα ανθρώπινα συναισθήματα. «Είναι μια ακούραστη μηχανή με ένα μόνο σκοπό: να εξολοθρεύσει τον αντίπαλό του πάση θυσία», εξηγεί ο Μίλερ.

Ώρα για Δράση!

Η ταινία ξεκίνησε γυρίσματα στη Μαδρίτη το Μάιο του 2018. Η σχεδιάστρια παραγωγής Σόνια Κλάους (Μια Καλή Χρονιά) ανέλαβε να διαμορφώσει τη Μαδρίτη, ώστε να μοιάζει με την Πόλη του Μεξικού. «Είχαμε ένα φανταστικό συνεργείο στη Μαδρίτη που έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα απεικόνιση του Μεξικού με πολλά χρώματα και εικόνες», λέει ο Κάμερον. Η Κλάους σχολιάζει: «Η Ισπανία ταίριαξε απίστευτα σε αυτό που θέλαμε. Μοιάζει πολύ με το Μεξικό. Στη νότια Ισπανία είχε γυρίσει ο Σέρτζιο Λεόνε τα διάσημα γουέστερν του στη δεκαετία του ’60».

Μια ακόμα σκηνή που θυμίζει κλασικό Εξολοθρευτή γυρίστηκε στο Νότο της Ισπανίας. Αυτή περιλαμβάνει ένα κυνηγητό με αυτοκίνητα που ξεχωρίζει για την δράση της. «Διαρκεί περίπου πέντε λεπτά αλλά οι ήρωες έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση», συνεχίζει η Κλάους.

Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων στην Ισπανία, συνεργείο και συντελεστές κατευθύνθηκαν στην Ουγγαρία και συγκεκριμένα στα Origo Studios. Εκεί, τα περισσότερα από τα σετ κατασκευάστηκαν από την αρχή. Επιπλέον, γυρίσματα έγιναν και στην ευρύτερη περιοχή της Βουδαπέστης με αποκορύφωμα στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Mercedes στην Κέτσκεμετ.

Ο Άξιος Συνεχιστής

Ο Τζέιμς Κάμερον – από τη θέση του παραγωγού – εμπιστεύθηκε τη νέα συνέχεια του «Εξολοθρευτή» στα χέρια του Τιμ Μίλερ και της ομάδας του. Ο Μίλερ ευελπιστεί πως έχει φτιάξει μια άξια συνέχεια στο θρυλικό franchise. «Επέστρεψε ο Τζέιμς, επέστρεψε ο Άρνολντ, επέστρεψε η Λίντα, έχουμε ένα σωρό νέες ιδέες. Το κοινό ελπίζω να ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα», συνοψίζει ο Μίλερ. «Θέλω να πιστεύω πως το σύμπαν του Εξολοθρευτή θα κινήσει το ενδιαφέρον και της νέας γενιάς θεατών».

 

Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο (Terminator: Dark Fate)

Σκηνοθεσία: Τιμ Μίλερ

Ηθοποιοί: Λίντα Χάμιλτον, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Μακένζι Ντέιβις, Ναταλία Ρέγες, Γκάμπριελ Λούνα, Ντιέγκο Μπονέτα

Διάρκεια: 128′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019