Εμείς στην CIA φροντίζουμε ώστε οι πόλεμοι που γίνονται στον κόσμο να είναι μικροί…

Του Νίκου Αρτινού

Ο «Καθοδηγητής» ή ο «Καλός Ποιμένας» σύμφωνα με την ακριβή μετάφραση του πρωτότυπου αγγλικού τίτλου “The Good Shephernd”  είναι ένα καλοκουρδισμένο κατασκοπικό θρίλερ, ιστορικά ακριβές και με τις απαραίτητες πολιτικές πινελιές. Μέσα από την ιστορία του Έντουαρντ Γουίλσον περιγράφεται με σαφήνεια η γένεση και η γιγάντωση της CIA καθώς και η συνεισφορά της  στην ανάδειξη των ΗΠΑ ως τη μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη. Τα  μηνύματα της ταινίας  είναι προφανώς πολιτικά και διάφορες ατάκες χαράσσονται στο μυαλό μας. «Εμείς στην CIA φροντίζουμε ώστε οι πόλεμοι που γίνονται στον κόσμο να είναι μικροί» λέει με αλαζονεία σε κάποια στιγμή ο Μάτ Ντέιμον ενώ ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον ρόλο του στρατηγού Σάλλιβαν του πρώτου αρχηγού της CIA κάνει μια πικρή διαπίστωση για τον ανεξέλεγκτο χαρακτήρα της υπηρεσίας. «Πιστεύω στη δημοκρατία…Δεν μπορεί η CIA να έχει τέτοια δύναμη στα χέρια της. Πρέπει να την ελέγχουν οι πολίτες» λέει ξέροντας και ο ίδιος  ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει.

Πέρα από τις πολιτικές αναφορές του φιλμ η ιστορία παραδόξως συναρπάζει με την αργόσυρτη εξέλιξη της κατασκοπικής αστυνομικής ίντριγκας και αυτό οφείλεται στην σκηνοθετική δεινότητα και άποψη του Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο σπουδαίος ηθοποιός αποδεικνύει ότι είναι δημιουργός, όπως και οι συνάδελφοί του Κλιντ Ίστγουντ και Μέλ Γκίμπσον. Η ανάπτυξη της ιστορίας μέσα από flashback, η πιστή και λιτή αναπαράσταση των εποχών καθώς και το σπουδαίο καστ προσφέρουν ένα από τα καλύτερα κατασκοπικά θρίλερ των τελευταίων χρόνων.

Ο Ντε Νίρο εστιάζει στα πρόσωπα των ηθοποιών του και καταφέρνει να αποσπάσει εκφράσεις, βλέμματα, συναισθήματα και εντέλει καίρια ψυχογραφήματα μέσα από σπουδαίες ερμηνείες.

Διαβάστε   Κίρα Νάιτλι: «Ποτέ ξανά σκηνές σεξ με άντρα σκηνοθέτη»

Ο Ματ Ντέιμον είναι ο πέτρινος Έντουαρντ Γουίλσον ο οποίος πούλησε ψυχή, προσωπική ζωή και οικογένεια (η σκηνή στο τέλος του φιλμ απέναντι στον γιο του είναι αποκαλυπτική και σοκαριστική) για να εδραιώσει την CIA εισβάλλοντας  στις «ζωές των άλλων» (ανθρώπων και κρατών). Ο Ντέιμον από κάποιο σημείο και μετά δεν ερμηνεύει αλλά ψυχογραφεί με εκπληκτική διαύγεια όχι μια προσωπικότητα αλλά την ίδια την CIA. Δίπλα του στέκονται επάξια η Αντζελίνα Τζολί με την βουβή απελπισία στο όμορφο πρόσωπό της και τα ξαφνικά ξεσπάσματα στο ρόλο της δυστυχισμένης συζύγου του και ο Τζον Τορτούρο στον ρόλο του έμπιστου βοηθού του. Σπουδαία ερμηνευτικά περάσματα κάνουν επίσης οι Γουίλιαμ Χαρτ, Άλεκ Μπάλντουιν, ο ίδιος ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις ερμηνείες των Έντι Ρεντμειν στον ρόλο του γιου Γουίλσον και του Όλεγκ Στεφάν, στο ρόλο του Οδυσσέα ενός επικίνδυνου Ρώσου κατασκόπου.

 

 

Ο Καθοδηγητής (The Good Shepherd, 2006)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Ηθοποιοί: Ματ Ντέιμον, Αντζελίνα Τζολί, ‘Αλεκ Μπάλντουιν Γουίλιαμ Χαρτ, Μπίλυ Κράνταπ, Μάικλ Γκαμπόν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Διάρκεια: 167΄