Ειδική προβολή των τεσσάρων πρώτων επεισοδίων του εντυπωσιακού ντοκιμαντέρ “Underwonder” στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στην καθιερωμένη ειδική προβολή της COSMOTE TV, χορηγού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου, στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα, το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε πρεμιέρα το πρώτο από τα τέσσερα επεισόδια του ντοκιμαντέρ Underwonder του Κώστα Καρύδα, που μας εισάγει στον εντυπωσιακό, αλλά και δυσπρόσιτο κόσμο των υποβρυχίων σπηλαίων της Ελλάδας. Ακολουθώντας μια ομάδα έμπειρων σπηλαιοδυτών, με επικεφαλής τον Γιώργο Βανδώρο, κάθε επεισόδιο εξερευνεί ένα νέο υποβρύχιο σπήλαιο, αποκαλύπτοντας μυστήρια και ιστορίες που κρύβονται βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Παρών στην προβολή ήταν ο Executive Director της COSMOTE TV, Δημήτρης Μιχαλάκης.

Την ταινία προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε το κοινό, ανέφερε: «Ευχαριστώ την COSMOTE TV για την υποστήριξή της τα τελευταία επτά χρόνια. Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτή την ταινία διότι καταγράφει τον υπόγειο θαλάσσιο κόσμο, τον οποίο δεν θα μπορούσα ποτέ να παρακολουθήσω ζωντανά». Τον λόγο πήραν στη συνέχεια ο σκηνοθέτης της ταινίας Κώστας Καρύδας και η υπεύθυνη παραγωγών της COSMOTE TV, Φαίη Τσιτσιπή. «Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να δει αυτούς τους υπόγειους κόσμους, που προσπαθήσαμε να σας δείξουμε μέσα από τη ματιά των δυτών, θέλαμε να φέρουμε στο φως τα θαύματα που υπάρχουν κάτω από την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Καρύδας.

Όπως τόνισε η κ. Τσιτσιπή, «είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε άλλη μια χρονιά εδώ με μία πρεμιέρα ντοκιμαντέρ, η οποία είναι διαφορετική από ό,τι έχουμε κάνει έως τώρα. Πρόκειται για μια πιο φρέσκια και πιο ιδιαίτερη ματιά της COSMOTE TV απέναντι στο ντοκιμαντέρ, με επίκεντρο την Ελλάδα και την ιστορία μας. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ μάς έδωσε ένα φανταστικό αποτέλεσμα, το οποίο αποτελείται από τέσσερα επεισόδια, και σήμερα ξεκινάμε με το πρώτο και τη λίμνη Βουλιαγμένη. Έχουμε άλλα τρία επεισόδια που θα είναι διαθέσιμα στην COSMOTE TV, τα οποία έχουμε προγραμματισμένα για τον Μάιο. Θα είναι ένα ταξίδι στον Διρό, στην Αμφιτρίτη και στην Κρήτη». Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε Q&A με τους συντελεστές.

Διαβάστε   Ξεκίνησαν οι καταθέσεις για την Αγορά του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σε ερώτηση  του κοινού σχετικά με την πανίδα που συναντά κανείς στο σπήλαιο και την αλατότητα του νερού, ο σπηλαιοδύτης Γιώργος Βανδώρος ανέφερε: «Το νερό είναι υφάλμυρο μέχρι τα πρώτα σαράντα μέτρα και μετά είναι πλήρως θαλασσινό. Πανίδα υπάρχει μόνο στα σημεία που έχει φως. Ψαράκια, κοχύλια και κάποιες ανεμώνες. Εκεί που το σπήλαιο είναι σκοτεινό δεν υπάρχει ζωή».

«Ακόμη και σε εκατό μέτρα βάθους θα βρεις απολιθωμένα φυτά, γεγονός που σου προκαλεί τρομερή έκπληξη, καθώς θα δεις δεις ελικτίτες, οργανισμούς που ήταν κάποτε ζωντανοί και τώρα είναι απολιθώματα. Με τη βοήθεια της COSMOTE TV καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τέσσερα επεισόδια, να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα και μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της να γνωρίσουμε ένα άλλο παρελθόν. Υπάρχουν σπήλαια που ο περισσότερος κόσμος δεν τα γνωρίζει, τα οποία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της Ελλάδας. Αποκαλύπτουμε για παράδειγμα ότι τα νερά της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερα και σας το δείχνουμε με τη βοήθεια γραφικών. Επίσης, στα περισσότερα σημεία της Ελλάδας υπήρχε ζωή που σήμερα δεν υπάρχει. Βρίσκουμε απολιθώματα από πάνθηρες, από λιοντάρια, ελέφαντες και ιπποπόταμους» τόνισε ο σπηλαιοδύτης και παραγωγός της ταινίας, Ανδρέας Κουρής.

Για το πώς προέκυψε η ιδέα της ταινίας, ο σκηνοθέτης Κώστας Καρύδας εξήγησε πως «η ομάδα αυτή κάνει πολλά χρόνια καταδύσεις και ήθελαν να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ για να δείξουν στον κόσμο όλα αυτά τα φοβερά πράγματα που αντικρίζουν. Ο Ανδρέας με βρήκε κάποια στιγμή, μου είπε για το πρότζεκτ και αρχίσαμε να το χτίζουμε. Εγώ δεν γνώριζα καθόλου από καταδύσεις και το κατέγραψα ως θεατής». Αμέσως μετά, ο κ. Κουρής συμπλήρωσε: «Η πανδημία μάς οδήγησε ουσιαστικά να κάνουμε το ντοκιμαντέρ, γιατί αναζητούσαμε έναν δημιουργικό τρόπο να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που είχαμε στα χέρια μας. Στην αρχή, η σκέψη ήταν να κάνουμε κάτι ερασιτεχνικό, αλλά το υλικό ήταν τόσο καλό που σε μια συζήτηση που είχα με τον Δημήτρη Μιχαλάκη, τον έπεισα να περάσουμε από τον πιλότο που μας είχε ζητήσει σε ολόκληρο επεισόδιο».

Διαβάστε   Τα βραβεία της Αγοράς του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Όσον αφορά τους εξοπλισμούς που χρησιμοποιούν για την κατάδυση οι δύτες, ο κ. Βανδώρος ανέφερε πως σημαντικότερη από κάθε εξοπλισμό είναι η σωστή εκπαίδευση και ο σωστός σχεδιασμός της κατάδυσης. «Είμαστε συνήθως τρεις δύτες και έχουμε άλλα δύο παιδιά πίσω που μας περιμένουν. Επομένως, έχουμε εξασκηθεί να βοηθούμε ο ένας τον άλλον. Οι συν-δύτες σου είναι ένα δεύτερο μυαλό που σε βοηθάει να σκεφτείς ορθά. Όλη η προετοιμασία γίνεται ώστε κάθε ομάδα, στο δικό της επίπεδο, να είναι ολοκληρωτικά αυτόνομη. Το support group βρίσκεται εκεί για να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη με το να κουβαλήσει προς τα έξω τον εξοπλισμό που δεν χρειαζόμαστε. Τα παιδιά της ομάδας είναι τόσο καλά εκπαιδευμένα που ως σκηνοθέτης δεν μπορούσα να βρω δράμα στην ιστορία»  προσέθεσε χιουμοριστικά ο κ. Καρύδας.

Σε σχέση με το κριτήριο με το οποίο επιλέχθηκαν οι τέσσερις τοποθεσίες των γυρισμάτων ο κ. Κουρής τόνισε: «Ψάξαμε να βρούμε τα σπήλαια που έχουν να μας πουν μια ιστορία για το πώς ήταν η Ελλάδα γεωλογικά πριν δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Η χώρα μας κρύβει πάρα πολλά σπήλαια και έπρεπε δυστυχώς να επιλέξουμε μόνο τέσσερα από αυτά, τα οποία να έχουν σχετικά εύκολη πρόσβαση γιατί είχαμε κάποιους περιορισμούς τόσο από άποψη χρόνου όσο και στο μπάτζετ. Ο Διρός είναι εκπληκτικός, ένα μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο, η Αμφιτρίτη είναι στο κέντρο των Κυκλάδων, ενώ στα Χανιά κανείς δεν έχει κάνει στο σπήλαιο την αποτύπωση που κάναμε εμείς. Στη δεύτερη σεζόν θα θέλαμε να επισκεφθούμε και άλλα σπήλαια, όπως για παράδειγμα στην Κεφαλονιά».

Όσον αφορά τη διαδικασία της αποσυμπίεσης, σύμφωνα με τον Γιώργο Βανδώρο «δεν είναι σε όλες τις καταδύσεις η αποσυμπίεση έξι και επτά ώρες, όπως στην συγκεκριμένη που είδατε. Είναι ένας συνδυασμός βάθους και χρόνου παραμονής στον βυθό. Αναδυόμαστε σταδιακά μέχρι ένα βάθος, σε αυτό που οι υπολογισμοί μας έχουν καθορίσει ότι το σώμα μας μπορεί να ανεχθεί την πίεση των αερίων, τα οποία προσπαθούν να βγουν προς τα έξω μέσα από την αναπνοή. Η διαδικασία γίνεται με υπολογιστές κατάδυσης που μας δίνουν την πληροφορία με έναν αλγόριθμο. Σημαντική είναι φυσικά και η δική μας εμπειρία, που μας επιτρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές αν χρειαστεί» κατέληξε σχετικά.

Διαβάστε   59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: "Καταφύγιο ΙΙ: Το Μονοπάτι του Πάγου"