Δώδεκα κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες για την περίοδο των γιορτών!

Της Καλλιόπης Αλέτρα

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και με τις γιορτινές ετοιμασίες να βρίσκονται στην κορύφωσή τους, ήρθε η ώρα για μερικές – νέες και παλιές – χριστουγεννιάτικες ταινίες!

Ο αριθμός των ταινιών με θέμα τα Χριστούγεννα, που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες και την τηλεόραση κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι μεγάλος, παρ’ όλα αυτά η επιλογή μια κλασικής ταινίας γεμάτης με χριστουγεννιάτικες ιστορίες για μικρούς και μεγάλους είναι πάντα ασφαλής!

Ακολουθεί μια λίστα με 10 από τις πιο κλασικές, αγαπημένες, χριστουγεννιάτικες ταινίες για να περάσει κανείς ένα γιορτινό βράδυ!

 

The Holly and the Ivy (1952)

Το άγχος του να επιστρέφεις σπίτι για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές αποτυπώνεται με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο σ’ αυτό το βρετανικό δράμα, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ραλφ Ρίτσαρντσον και Σίλια Τζόνσον, και το οποίο επικεντρώνεται στη ευρεία οικογένεια των Γκρέγκορι, καθώς τα μέλη της συγκεντρώνονται στο Νόρφολκ για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μαζί. Οι εντάσεις δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους, δεν υπάρχει όμως κανένα οικογενειακό δράμα που η μαγεία των Χριστουγέννων δεν μπορεί να θεραπεύσει (όσον αφορά στη μεγάλη οθόνη, τουλάχιστον).

https://www.dailymotion.com/video/x57ylih

 

A Charlie Brown Christmas (1965)

Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερο από πέντε δεκαετίες από την κυκλοφορία αυτού του κλασικού φιλμ, εξακολουθεί όμως να θεωρείται μία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Αν οι περιπέτειες του Τσάρλι, της Λούσι, του Σνούπι και της υπόλοιπης παρέας δεν είναι αρκετές για να πείσουν κάποιον, τότε η μουσική – την οποία συνέθεσε ο θρύλος της τζαζ Βινς Γκουαράλντι – είναι παραπάνω από αρκετή για να βάλει κάποιον σε γιορτινή διάθεση.

Διαβάστε   Ήσυχα, αλλά ματωμένα Χριστούγεννα…

 

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (A Christmas Carol) (1938)

Αυτή η ιστορία για το αργό ταξίδι του δύστροπου Εμπενέζερ Σκρουτζ προς την αναζήτηση του Χριστουγεννιάτικου Πνεύματος είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται κάποιος για να ξαναβρεί το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων!

 

Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων (How the Grinch Stole Christmas!) (1966)

Σίγουρα υπάρχει και το πιο πρόσφατο ριμέικ αυτής της ιστορίας, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι σαν το πρωτότυπο. Βασισμένο στο επωνυμικό βιβλίο του Δρ. Seuss, το καρτούν αυτό είναι δύσκολο να το εντοπίσει κανείς, αξίζει όμως σίγουρα την προσπάθεια!

 

The Shop Around the Corner (1940)

Εδώ, ο Τζέιμς Στιούαρτ βρίσκεται απέναντι από τη Μάργκαρετ Σάλλιβαν στη γοητευτική ιστορία αγάπης πάνω στην οποία βασίστηκε η ρομαντική κομεντί «Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή σας» με τη Μέγκ Ράιαν και τον Τομ Χάνκς: Ένας άντρας και μια γυναίκα βρίσκονται σε κόντρα ο ένας με τον άλλον, παρ’ όλα αυτά είναι και οι δύο ξεμυαλισμένοι από τους μυστηριώδεις δι’ αλληλογραφίας συνομιλητές τους. Ποιος βρίσκεται άραγε στην απέναντι πλευρά αυτής της συνομιλίας;

 

Χριστούγεννα στο Κονέκτικατ (Christmas in Connecticut) (1945)

Αυτό το χριστουγεννιάτικο φιλμ είναι γεμάτο από ψέματα! Η Μπάρμπρα Στάνγουικ υποδύεται τον ρόλο μιας αρθρογράφου που καταγράφει την πλασματική ζωή της ως νοικοκυρά σε μια βουκολική φάρμα στο Κονέκτικατ. Η ίδια αποκαλύπτεται, και κατασκευάζει έτσι ένα «παραμύθι», προκειμένου να μην απογοητεύσει έναν θαυμαστή της – έναν διάσημο ήρωα πολέμου τον οποίο υποδύεται ο Ντένις Μόργκαν. Στην πορεία οι δυο τους ερωτεύονται, όπως άλλωστε ήταν φυσικό.

 

Αγάπησα μια Κλέφτρα (Remember the Night) (1940)

Η Μπάρμπρα Στάνγουικ πρωταγωνιστεί σε ακόμη μία χριστουγεννιάτικη ταινία, όμως η συγκεκριμένη δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς. Η Στάνγουικ συλλαμβάνεται για κλοπή σε ένα κατάστημα, και αφήνεται ελεύθερη με εγγύηση από τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης (τον οποίο υποδύεται ο Φρεντ ΜακΜάρεϊ). Η Στάνγουικ αρχίζει να αρέσει στον εισαγγελέα, όχι όμως και στη μητέρα του, οπότε και επιλέγει να εκτίσει την ποινή της.

Διαβάστε   H ιστοσελίδα iCineman παρουσιάζει τις δώδεκα καλύτερες streaming ταινίες του 2020

 

It Happened on Fifth Avenue (1947)

Σ’ αυτό το φιλμ, ένας περιπλανώμενος βετεράνος πολέμου (τον οποίο υποδύεται ο Ντον ΝτεΦόρ) κάνει κατάληψη σε μια καλο – επιπλωμένη κατοικία στην 5η Λεωφόρο, η οποία ανήκει σε έναν μεγιστάνα που ζει εκτός περιοχής, τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Η παρουσία του περνάει απαρατήρητη μέχρι που η γοητευτική Γκέιλ Στορμ, που υποδύεται την κόρη του ιδιοκτήτη, εμφανίζεται απρόσμενα.

 

Ένας Άγγελος στη Γη (The Bishops Wife) (1947)

Πριν τη Γουίτνεϊ Χιούστον και τον Ντενζέλ Ουάσινγκτον στον Φτερωτό Έρωτα του 1996, υπήρχε η Λορέττα Γιανγκ και ο Κάρι Γκράντ στο Ένας Άγγελος στη Γη. Ο Γκραντ υποδύεται τον άγγελο των Χριστουγέννων, ο οποίος αποστέλλεται για να βοηθήσει έναν επίσκοπο που παλεύει να χτίσει έναν καθεδρικό ναό, και επιχειρεί να δώσει στον τεταμένο γάμο τού τελευταίου μια ουράνια καθοδήγηση.

 

Holiday Inn (1942)

Ο Μπινγκ Κρόσμπι, ο Φρεντ Αστέρ και η Μάρτζορι Ρέινολντς κάνουν τα Χριστούγεννα μαγικά στο μιούζικαλ του Ίρβινγκ Μπέρλιν, στο οποίο έκανε ντεμπούτο η επιτυχία του Μπέρλιν White Christmas. Το φιλμ περιστρέφεται γύρω από ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ των τριών προαναφερθέντων, οι οποίοι υποδύονται τα μέλη ενός γκρουπ μιας μουσικής παράστασης.

 

Holiday Affair (1949)

Άλλο ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για μια απελπισμένη δεσποινίδα, που ευθύνεται για την κλοπή σε ένα κατάστημα – αυτή τη φορά μια ανύπαντρη μητέρα και χήρα από ήρωα πολέμου, την οποία υποδύεται η Τζάνετ Λι. Ο πωλητής του καταστήματος, υποδυόμενος από τον Ρόμπερτ Μίτσαμ, αδυνατεί να την καταδώσει, και εν τέλει θεωρείται ο ίδιος υπεύθυνος. Και επειδή είναι Χριστούγεννα, οι δυο τους ερωτεύονται.

Διαβάστε   Γλυκό Ψέμα

 

Λευκά Xριστούγεννα (White Christmas) (1954)

Άλλο ένα χριστουγεννιάτικο μιούζικαλ με τον Μπινγκ Κρόσμπι, που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Οι Ντάννυ Κέι, Βέρα Έλλεν και Ρόζμαρι Κλούνεϊ πρωταγωνιστούν επίσης σ’ αυτό το πολύχρωμο, φαντασμαγορικό μουσικό show, που κάποιος θα μπορούσε να δει για τα κοστούμια και μόνο. Οι θεαματικές γκαρνταρόμπες, σε συνδυασμό με το μουσικό θέμα του Ίρβινγκ Μπέρλιν, κάνουν αυτή την ταινία ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα.

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Λευκά Xριστούγεννα (White Christmas)