Δεν ήσουν ποτέ εδώ

Ένα κορίτσι αγνοείται. Ένας βασανισμένος τιμωρός σε αποστολή διάσωσης. Διαφθορά κι εκδίκηση μέσα σε μια δίνη βίας που μπορεί να οδηγήσει στη λύτρωση του.

Η τελευταία ταινία της Λιν Ράμσεϊ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου (εξ ημισείας με το Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού) και το Βραβείο Καλύτερου Αντρικού Ρόλου (Χοακίν Φοίνιξ) στο Φεστιβάλ Καννών 2017. Γεννημένη στη Γλασκώβη, η σκηνοθέτης Λιν Ράμσεϊ θεωρείται από τις σπουδαιότερες φωνές του ανεξάρτητου κινηματογράφου σήμερα. Απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών για τη μικρού μήκους ταινία της Small Deaths το 1996 και το 1998 για το Gasman.  Απέσπασε την Ειδική Μνεία στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών με το ντεμπούτο της Ratcatcher το 2000. Ακολούθησε το «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ το 2011. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Λονδίνου και Καλύτερου Σεναρίου από την Ένωση Σεναριογράφων της Μεγ. Βρετανίας.  Το swimmer, που της ανατέθηκε για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα της Μεγ. Βρετανίας το 2012, απέσπασε το BAFTA Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Χοακίν Φοίνιξ, ξεκίνησε την καριέρα του στην υποκριτική σε ηλικία οχτώ ετών. Το 2000 κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ στην ταινία Ο Μονομάχος. Για τον ίδιο ρόλο απέσπασε το Βραβείο BAFTA και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα. Ακολούθησαν τα Quills και The Yards. Το 2002 πρωταγωνίστησε στο Οιωνός (Signs) του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, και δύο χρόνια αργότερα ξανασυνεργάστηκε με το σκηνοθέτη για το θρίλερ Σκοτεινό Χωριό (The Village). Το 2006, ο Χοακίν Φοίνιξ κατέπληξε τους πάντες ενσαρκώνοντας τον Τζόνι Κας στο Walk the Line. Για την ερμηνεία του ήταν υποψήφιος για Όσκαρ κι απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου, ενώ ήταν και υποψήφιος για Βραβείο BAFTA και SAG. Το 2007 ο Φοίνιξ πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες: Η νύχτα μας ανήκει (We Own the Night) του Τζέιμς Γκρέι και Μοιραία σύγκρουση ( Reservation Road) του Τέρι Τζωρτζ. Το 2008 συνεργάστηκε για τρίτη φορά με τον Τζέιμς Γκρέι στο Two Lovers. Το 2010 εμφανίστηκε στο mockumentary του Κέισι Άφλεκ I’m Still Here, που έκανε ντεμπούτο στο Φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο. Το 2011 ήταν υποψήφιος για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA για την ερμηνεία του στο The Master. Το 2014 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Σπάικ Τζόουνζ Δικός της (Her) και το 2015 συνεργάστηκε ξανά με τον Πολ Τόμας Άντερσον για το Έμφυτο Ελάττωμα (Inherent Vice). Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στο Παράλογος Άνθρωπος (Irrational Man) του Γούντι Άλεν.  Πρόσφατα πρωταγωνίστησε στο Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot του Γκας Βαν Σαντ. Επόμενη ταινία του το The Sisters Brothers του Ζακ Οντιάρ.

Διαβάστε   Η επιτυχία της …αποτυχίας: το σινεμά σε δυισμό

Τζόνι Γκρίνγουντ/ Μουσική επένδυση

Ο Τζόναθαν Ρίτσαρντ «Τζόνι» Γκρίνγουντ είναι ευρέως γνωστός ως κιθαρίστας των Radiohead. Ο Γκρίνγουντ παίζει μπάσο, πιάνο, βιόλα και ντραμς ενώ χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές μεθόδους κατά κόρον όταν γράφει μουσική, έχοντας γράψει μάλιστα και δικό του λογισμικό που χρησιμοποιούν οι Radiohead. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του καλύτεου κιθαρίστα στην ιστορία της μουσικής από μέσα όπως τα NME, Rolling Stone και Spin.

Ο Γκρίνγουντ κυκλοφόρησε την πρώτη του σόλο δουλειά, το soundtrack του Bodysong το 2003, κι έκτοτε λεχει συνθέσει μουσική για τις ταινίες Θα χυθεί Αίμα (There Will Be Blood) (2007), Norwegian Wood (2010), The Master (2012) κι Έμφυτο Ελάττωμα (Inherent Vice) (2014). Είναι η δεύτερη συνεργασία του με τη Λιν Ράμσεϊ μετά το Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν (We Need To Talk About Kevin) (2011).

Τζόναθαν Έιμς/ Συγγραφέας

Ο Τζόναθαν Έιμς είναι συγγραφέας και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Δημιούργησε τη σειρά του HBO Bored to Death, και το Blunt Talk για το STARZ. Ο Έιμς έχει γράψει εννιά βιβλία: I Pass Like Night, The Extra Man, What’s Not to Love?, My Less Than Secret Life, Wake Up, Sir!, I Love You More Than You Know, The Alcoholic , The Double Life Is Twice as Good, και το You Were Never Really Here. Το μυθιστόρημα The Extra Man μεταφέρθηκε επίσης στη μεγάλη οθόνη το 2010 με πρωταγωνιστές τους Κέβιν Κλάιν και Πολ Ντάνο. Ο Έιμς είναι επίσης και ηθοποιός- έχει εμφανιστεί σε διάφορες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές μεταξύ των οποίων τις Curb Your Enthusiasm, Bored to Death, και στην ταινία The Girl Beneath the Waves.

 

Διαβάστε   Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Δεν ήσουν ποτέ εδώ-You were never really here

Σκηνοθεσία: Λιν Ράμσεϊ

Ηθοποιοί: Χοακίν Φοίνιξ, Εκατερίνα Σάμσονοφ

Διάρκεια: 95’

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Μαρτίου στους κινηματογράφους