Δέκα κλασικές ταινίες τρόμου για τη νύχτα του Halloween!

Απόδοση στα ελληνικά: Καλλιόπη Αλέτρα

Η πιο τρομαχτική εποχή του χρόνου, το Halloween, είναι εδώ, κι αυτό σημαίνει πως είναι ώρα για μερικές καλές τρομακτικές ταινίες!

Μέσα στο 2019, έχουμε ήδη δει τους σωσίες του τρόμου στο θρίλερ Us, το Midsommar, μια τρομακτική ιστορία στο φως της ημέρας, όπως επίσης και το δεύτερο μέρος της ταινίας Το Αυτό: Κεφάλαιο 2.

Όμως ποιες είναι οι σπουδαιότερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών;

Υπάρχουν τόσα πολλά είδη καλών horror ταινιών, όπως οι κωμωδίες τρόμου, τα slasher films – θρίλερ, οι υπερφυσικές ταινίες τρόμου, ή και ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω!

Ακολουθεί μια λίστα με τις 10 κορυφαίες ταινίες του είδους για να περάσει κανείς μια τρομακτική νύχτα Halloween!

 

Η Νύχτα με τις Μάσκες (Halloween) (1978)

Ξεκινώντας μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές ταινών τρόμου όλων των εποχών, η αυθεντική ταινία Halloween του Τζον Κάρπεντερ μας έδειξε με απλό τρόπο τι μπορεί να κάνει μια ταινία θρίλερ. Το φιλμ παρουσιάζει τον Michael Myers, έναν επικίνδυνο κατά συρροή δολοφόνο, που εμφανίζεται για να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την γενναία πρωταγωνίστρια Laurie Strode (Τζέιμι Λι Κέρτις).

 

Ο Εξορκιστής (The Exorcist) (1973)

Δεν έχει υπάρξει ίσως ποτέ άλλη ταινία τρόμου που να έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη κατακραυγή κατά την κυκλοφορία της, με τους κινηματογράφους να μοιράζουν σακούλες για την ναυτία και με περιστατικά θεατών να χάνουν τις αισθήσεις τους στην κυκλοφορία του Εξορκιστή. Ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν παρουσιάζει την ιστορία της – προφανώς – δαιμονισμένης Ρέγκαν (Λίντα Μπλερ), που προκαλεί στη μητέρα της (Έλεν Μπέρστιν) τόσο μεγάλη ανησυχία, που στρέφεται στην εκκλησία για βοήθεια – στέλνοντας έναν ειδικό (Μαξ φον Σίντοφ) για να εκτελέσει έναν εξορκισμό.

 

Alien (1979)

Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Nostromo ξυπνά από τον κρυογονικό («βαθύ») ύπνο, για να παρακολουθήσει ένα σήμα κινδύνου από ένα εξωγήινο σκάφος στην επιφάνεια ενός φεγγαριού στο βάθος του διαστήματος. Ωστόσο, μόλις επισκέπτονται το σκάφος, εκθέτουν ακούσια τους εαυτούς τους στους κινδύνους μιας θανατηφόρας εξωγήινης μορφής ζωής. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ δημιούργησε ένα εμβληματικό είδος επιστημονικής φαντασίας και μια πρωταγωνίστρια που διαρκεί στον χρόνο, με τη Σιγκούρνι Γουίβερ στο ρόλο της «παγερής» Έλλεν Ρίπλεϊ.

Διαβάστε   Playtime: ο Ζακ Τατί στο (αριστουργηματικό) χάος της μοντερνοποίησης

 

Η Απειλή (The Thing) (1982)

Άλλο ένα κλασσικό φιλμ του Τζον Κάρπεντερ, η Απειλή παρακολουθεί μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών στην μακρινή Ανταρκτική, οι οποίοι περιθάλπουν έναν σκύλο, μετά την καταδίωξή του από ένα ελικόπτερο που ανοίγει πυρ εναντίον του. Παρ’ όλα αυτά, μόλις βρίσκεται μέσα στη μονάδα τους, ο σκύλος αρχίζει να επιτίθεται βίαια στους ανθρώπους και τα ζώα των εγκαταστάσεων, και οι επιστήμονες συνειδητοποιούν πως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για έναν σκύλο, αλλά για ένα σατανικό, απόκοσμο πλάσμα που θα μπορούσε να τους σκοτώσει όλους. Ο Κέρτ Ράσελ και ο Ρίτσαρντ Ντισάρτ πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το έντονο, αιματηρό και απροσδόκητο θέαμα.

 

Scream (1996)

Παρ’ όλο που οδήγησε σε μια σειρά ταινιών με – μάλλον- ανάμεικτα αποτελέσματα, η αυθεντική ταινία Scream του Γουές Κρέιβεν παρουσίασε ένα ευφυές και με αυτοσυναίσθηση slasher φιλμ, που προσφέρει όλη την ανατριχίλα που μπορεί κάποιος να ζητήσει, και δημιούργησε ένα νέο σύμβολο τρόμου. Με πρωταγωνιστές την Νιβ Κάμπελ, την Κόρτνεϊ Κοξ και τον Σκιτ Ούλτριχ, το Scream είναι μια ταινία ευχάριστη για το κοινό, που προκάλεσε τη δημιουργία τόσων πολλών αντιγράφων, που είναι εύκολο να δει κανείς το γιατί.

 

Η Λάμψη (The Shining) (1980)

Ο οραματιστής σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κούμπρικ βασίστηκε στο ομώνυμο μυθστόρημα του Στίβεν Κίνγκ, απελευθέρωσε όμως σε μεγάλο βαθμό και το δικό του «θηρίο» κατά τη διάρκεια της ταινίας. Η υπνωτική ταινία τρόμου επικεντρώνεται στον συγγραφέα Τζακ Τόρανς (Τζακ Νίκολσον), ο οποίος αναλαμβάνει τη φύλαξη του απομονωμένου ξενοδοχείου Overlook Hotel στο Κολοράντο μαζί με τη σύζυγό του Γουέντι (Σέλι Ντυβάλ) και τον μικρό τους γιο Ντάνυ (Ντάνυ Λόιντ). Παρ’ όλα αυτά, καθώς ο μπερδεμένος ψυχισμός του Τζακ αρχίζει να ξετυλίγεται στο ξενοδοχείο, ο Ντάννυ βιώνει ανατριχιαστικά οράματα των προηγούμενων κατοίκων του ξενοδοχείου. Μοναδικό και απόκοσμο, υπάρχει λόγος που η Λάμψη συγκαταλέγεται στις καλτ διαχρονικές ταινίες τρόμου.

Διαβάστε   "Ο Σερβιτόρος": Η ζωή σε ευθεία γραμμή. Ούτε καμπύλη, ούτε τεθλασμένη...

 

Το Μωρό της Ρόζμαρι (Rosemary’s Baby) (1968)

Ο αμφιλεγόμενος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι κέρδισε επαίνους παγκοσμίως για την κλειστοφοβική και αγχωτική απόδοσή του στο Μωρό της Ρόζμαρι του Ήρα Λεβίν. Το φιλμ ακολουθεί την έγκυο Ρόζμαρι Γούντχαουζ (την οποία υποδύεται η εμβληματική Μία Φάροου) καθώς αυτή και ο σύζυγός της μετακομίζουν σ’ ένα νέο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, όμως η Ρόζμαρι αρχίζει να γίνεται παρανοϊκή, και πιστεύει πως ένας δαίμονας επιθυμεί να πάρει το μωρό της για τους δικούς του μοχθηρούς σκοπούς. Το φιλμ απειλής κέρδισε επίσης το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Ρουθ Γκόρντον στο ρόλο της Μίνι Κάστεβετ, της μοχθηρής γειτόνισσας της οικογένειας Γούντχάζουζ.

 

Κάρι, Έκρηξη Οργής (Carrie) (1976)

Ακόμη μία απόδοση έργου του Στίβεν Κινγκ (και το πρώτο από τα έργα του), αυτή η υπερφυσική ταινία τρόμου του Μπράιαν ντε Πάλμα παρουσίασε το πιο διεστραμμένο πέρασμα της παιδικής ηλικίας στη μεγάλη οθόνη. Η Σίσι Σπέισεκ πρωταγωνιστεί ως η Κάρι Γουάιτ, ένα κακοποιημένο έφηβο κορίτσι που υφίσταται την κοροϊδία των συνομηλίκων της και εκφοβίζεται από τη θρησκευόμενη μητέρα της (Πάιπερ Λόρι) στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, η Κάρι αναπτύσσει τηλεκινητικές ικανότητες, και σύντομα το νεαρό κορίτσι ωθείται στα άκρα. Η αιματηρή αυτή ταινία τρόμου μνημονεύεται για την τοποθέτησή της στο ζήτημα της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής και της κοινωνικής τραγωδίας μέσα από την κωμική παρουσίαση των υπερ-δυνάμεων.

 

Ψυχώ (Psycho) (1960)

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις με την κυκλοφορία της ταινίας Ψυχώ, η οποία απέρριψε τους καθιέρωμένους κανόνες δημιουργίας ταινιών και παρουσίασε σοκαριστικές ανατροπές, οι οποίες θεωρήθηκαν από πολλούς ανήθικες για την εποχή τους. Παρά την αρχική εστίαση στην εγκληματικότητα της γραμματέως Μάριον Κρέιν (Τζάνετ Λι), το Ψυχώ πήρε μια τρομακτική τροπή όταν η Μάριον έφτασε στο Μπέιτς Μοτέλ και γνώρισε τον ανατριχιαστικό ιδιοκτήτη του, Νόρμαν Μπέιτς (Άντονι Πέρκινς) και τη «Μητέρα» του. Με μια μελωδία τρόμου από τον Μπέρναρντ Χέρμαν και με τρομακτικές και αιφνίδιες εικόνες, το Ψυχώ επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα περισσότερα φιλμ του είδους.

Διαβάστε   H ιστοσελίδα iCineman παρουσιάζει τις δώδεκα καλύτερες streaming ταινίες του 2020

 

Τρέξε! (Get Out) (2017)

Ένα πρόσφατο φιλμ, που σημείωσε επιτυχία στα βραβεία της Ακαδημίας και θεωρείται ήδη ένα από τα μοντέρνα κλασικά του είδους. Ο σκηνοθέτης Τζόρνταν Πιλ πραγματεύτηκε ζητήματα που εγείρουν τις σκέψεις, όπως επίσης και σατιρικά θέματα, στην ιστορία του νεαρού Αφρο-αμερικανού Κρις (ένας εκπληκτικός Ντάνιελ Καλούγια), που πηγαίνει να μείνει με την οικογένεια της λευκής κοπέλας του, Ρόουζ (Άλισον Γουίλιαμς). Παρ’ όλα αυτά, αφού αρχίζει να μένει με την φαινομενικά τέλεια οικογένεια, ο Κρις αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν. Αφοπλιστικά τρομακτικό και προσφέροντας άφθονες στιγμές σοκ, η ταινία άφησε το στίγμα της και ο Πιλ αποδείχτηκε ως μια σπουδαία νέα φωνή στο πεδίο των horror ταινιών.

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Κάρι, Έκρηξη Οργής (Carrie) (1976)

 

Πηγή: mirror.co.uk